Dezavantajele WordPressu-lui care m-au făcut să renunța la această platformă.

Mă chinuiam cu acest post de câteva săptămâni, mă tot gândeam dacă procedez corect.

Cea mai mare parte din viața mea profesională am petrecut-o creând site-uri în WordPress.

Îl cunosc foarte bine și știu că se schimbă.

Însă trebuie să recunosc, că devine din ce în ce mai greoi, și nu prea corespunde cerințelor din ziua de azi.

De ce? Vă explic din dată.

Despre pluginuri WordPress – ori premium ori nesecurizate

WordPress este un software open-source. Deci aparține comunității carte trebuie să creeze pentru necesitățile proprii module pentru a mări funcționalitatea site-urilor create.

Poți găsi sute de articole, de genul ”10 cele mai bune plugin-uri pentru …”. Știi despre ce vorbesc?

Plugin-urile sunt instalate fără a fi verificate. Utilizatorii de cele mai multe ori nu cunosc ce acces oferă și cui. Comunitatea WordPress nu moderează acest lucru. Când site-ul nostru devine virusat, suntem informați că e vina noastră și comunitatea WordPress nu poate face nimic.

Există persoane și organizații cu renume care creează teme și plugin-uri pentru WordPress de calitate. Însă există și un număr enorm de plugin-uri de calitate joasă. Cauza e următoarea: Pe de o parte WordPress este un program open source – program al cărui cod este accesibil și poate fi studiat, modificat de utilizatori. Pe de altă parte nu există un standard și o monitorizare care ar oferi utilizatorilor un minim de certitudine. Ca rezultat, ei sunt nevoiți nu doar să analizeze opiniile și aprecierile, dar să testeze personal modulele pentru a evalua obiectiv calitatea acestora.

Vezi cele mai bune platforme de tip site-builder

Securitatea site-urilor create pe platforma WordPress

Fără îndoială, securitatea – mai exact lipsa securității este cel mai mare dezavantaj al ecosistemului WordPress. După cum am mai menționat mai sus WordPress este un ecosistem care are la bază un program open source, dar care nu este monitorizat și nu include standarde. Ca rezultat anumite elemente ale ecosistemului: modulurile și temele sunt vulnerabile sau conțin cod care alterează buna funcționare a site-ului. Desigur platforma WordPress este permanent actualizată însă nu putem spune același lucru și despre toate plugin-urile / temele folosite de utilizatori. Adevărul este că un site nu poate funcționa doar pe WordPress pur – are nevoie de teme, plugin-uri. Deci problema securității WordPress are nevoie de o abordare mai complexă.

Menționăm, că WordPress este cel mai popular sistem CMS (sistem de administrarea a conținutului). Din această- cauză a adunat cel mai mare număr de hackeri – în comparație cu alte platforme. Conform raportului Sucuri WordPress-ul este cel mai spart sistem CMS.

Site ”gratuit” creat în WordPress

Programul nucleu – WordPress este unul gratuit. Însă după cum am mai menționat, nu poți crea un site doar cu programul WordPress – ai nevoie de template-uri și plugin-uri, ai nevoie de ecosistem. Multe din aceste template-uri și plugin-uri sunt gratuite. Însă există o serie de nuanțe pentru aceste elemente gratuite ale ecosistemului WordPress: Prima nuanță ține de funcționalitatea și securitatea elementelor gratuite – trebuie să fii cu ochii în patru. A doua nuanță – se referă mai mult la template-uri, ține de faptul că sunt prea populare și nu-ți oferă posibilitate de diferențiere, de creare a unei imagini unice în rețea. În final ajungi la concluzia că cu opțiunile gratuite nu ajungi departe, că trebuie să plătești într-un fel sau altul: cumperi un template sau un plugin premium, plătești un specialist IT, plătești cu propriul timp învățând aspectele tehnice (în loc să te ocupi de sarcinile tale directe).

La aceasta trebuie să mai adaugi costurile de găzduire, domeniu, certificat SSL și altele.

Adevărul este că un site creat în WordPress nu este gratuit.

Scrierea codurilor este un must have atunci cand creezi site-uri cu WordPress
Scrierea codurilor este un must have atunci cand creezi site-uri cu WordPress

Cunoștințele IT profunde – un must-have atunci când lucrezi cu WordPress-ul

Pentru a personaliza site-ul creat cu ajutorul WordPress-ului trebuie să ai ceva cunoștințe de scriere a codurilor HTML, CSS și PHP. Cu cât mai profunde sunt modificările pe care dorești să le faci cu atât mai complicat trebuie să fie codul scris.

Dacă aparții categoriei utilizatorilor care nu au cunoștințe profunde IT – de fapt cea mai mare parte a utilizatorilor, atunci încercarea de a scrie un anumit cod poate dăuna bunei funcționări a site-ului. Cu alte cuvinte, consecințele pentru securitatea și funcționalitatea site-ului sunt greu de apreciat, din cauza că numărul de relații între elementele site-ului este extrem de mare.

Un alt aspect important este faptul că site-urile create pe WordPress sunt foarte nestabile. După cum am mai menționat nu poți crea un site deplin funcțional doar cu WordPress. Ai nevoie de un plugin din momentul în care dorești să scrii niște meta-taguri pentru ca site-ul tău să devină ”citibil” de Google. Conexiunea dintre WordPress-template-plugin generează ”uneori” conflicte. Acest lucru este foarte ușor de observat după actualizările programului WordPress, când modulele și temele nu sunt încă compatibile cu versiunea nouă a WordPress-ului. Dacă te apuci de scris cod propriu, probabilitatea conflictelor crește.

Concluzie

Nu ascund faptul că eram un fan al WordPress-ului. Însă trebuie să recunosc că această platformă are un număr suficient de dezavantaje. Adevărul este că WordPress-ul e un brand foarte popular, reprezintă o piață atractivă și după cum am mai menționat dacă ai un site pe WordPress la un moment dat trebuie să plătești într-un fel sau altul.

Decizia îți aparține. Dacă ai ales WordPress, e OK, poți fi satisfăcut.

Din propria experiență însă cunosc că nu e o platformă ”roză”. Acesta este cel mai important motiv pentru care am creat acest ranking a platformelor site-builder.

Vezi cele mai bune platforme de tip site-builder