A greși este omenește, indiferent de domeniu, iar web design-ul pentru realizarea unui site profesional nu face excepție, mai ales dacă alegi să realizezi singur un site, fără ajutorul unei firme sau a unui freelancer specializat în domeniu.
Citește cu atenție acest articol și află cum să eviți greșeli de web design de bază, în momentul în care începi să realizezi un site profesional. Informațiile te vor ajuta cu siguranță!
Cuprins articol:
- URL-ul se creează automat
- Fotografii de proastă calitate
- Lipsa CTA
- Navigare greu de utilizat pe site
- Lipsa certificatului SSL
URL-ul se creează automat
Una dintre cele mai des întâlnite greșeli de web design în realizarea unui site profesional, este crearea automată a unui URL. URL-ul ( Uniform Resource Locator ) reprezintă formatul de adresare a resurselor de pe internet. După introducerea URL-ului în browser, vei putea ajunge la o anumită pagină care te interesează.
URL-ul este format din numele protocolului ( https ), numele serviciului internet ( www ), numele domeniului și extensia ( .ro ). Când creezi o pagină secundară sau un articol de exemplu, se poate întâmpla destul de des ca URL-ul să fie adăugat în mod automat și va include un șir de caractere precum numere, litere sau altele.
Greșeala constă în faptul că un site profesional nu ar trebui să aibă adrese de pagină non-intuitive, deoarece acestea influențează în mod direct poziționarea site-ului – cu cât legătura este mai simplă și mai clară cu cuvintele cheie, cu atât se poate obține o poziție mai bună a site-ului în Google.
Fotografii de proastă calitate
Imaginile fac cât o mie de cuvinte și sunt unul dintre cele mai importante elemente în realizarea unui site profesional. Totodată, fac parte dintre cele mai comune greșeli de web design, pentru că nu toți oamenii care realizează un site sunt și fotografi profesionisti. Tocmai de aceea, este foarte ușor ca fotografiile alese pentru web design-ul site-ului să fie de proastă calitate, mai ales ales dacă nu ești cunoscător. Din acest motiv, îți prezint trei reguli importante pe care ar trebui să le ai în vedere, în ceea ce privește fotografiile pentru realizarea unui site profesional.
Rezoluția – este recomandat să mărești mereu rezoluția fotografiilor, astfel încât să se potrivească cât mai mult dimensiunilor ferestrei. Este o greșeală să depășești dimensiunile potrivite, adică cele FULL HD – 1920 X 1080 pixels, pentru că, în momentul în care adaugi grafică în rezoluția inițială, fotografiile vor ocupa spațiu inutil pe server.
Formatul – formatul fotografiilor este un alt element important. În general, se recomandă pentru realizarea unui site profesional, două formate populare – jpg și png. Avantajul imaginilor salvate în format jpg este faptul că sunt mai puține culori decât în format png și rezultă o dimensiune mai mică a formatului. Însă, în format png, imaginile, per total, vor avea o calitate mai bună.
Indiferent de formatul pe care îl alegi, este bine să ții cont de cele două formate recomandate, pentru ca fotografiile de pe site să arate profesional.Imaginile sunt primul element care atrage atenția utilizatorilor!
Comprimarea – se referă la reducerea manuală a dimensiunilor fotografiilor. Multe persoane fac greșeli de web design când vine vorba de reducerea dimensiunilor fotografiilor, pentru că, de cele mai multe ori, calitatea acestora se deteriorează. Cum să nu faci această greșeală? Utilizând instrumente online avansate și mai ales gratuite, care îți permit să reduci considerabil dimensiunea imaginilor, fără însă a afecta calitatea acestora.
Lipsa CTA
Probabil lipsa CTA-ului este una dintre cele mai grave greșeli de web design pe care le poți face. Prezența butonului grafic CTA ( call to action – o imagine sau un mesaj text care invită cititorul să facă o anumită acțiune, ca urmare a paginii parcurse ) de pe site-ul tău este vitală pentru a tenta utilizatorii să realizeze o acțiune pe website, indiferent care este ea.
CTA poate lua multe forme, precum apeluri text sau, după cum am menționat mai sus, butoane grafice care direcționează utilizatorii spre conținutul ulterior și îi îndeamnă la acțiune. CTA ar trebui să aibă un text simplu, scurt și clar, ca de exemplu: „ Vezi mai multe ”, „ Mergi mai departe ”, „ Achiziționează acum ” etc. Toate aceste texte implementate în CTA ar trebui să fie obligatorii pentru realizarea unui site profesional, iar pagina ta web nu face excepție!
Dacă faci această greșeală de web design și nu implementezi CTA, atunci utilizatorul nu va ști ce anume a fost planificat pentru el și o acțiune este imposibil de realizat. Drept urmare, site-ul nu va putea fi convertit și nu va avea, pe termen lung, prea multe șanse de reușită.
Practic, butonul CTA are un rol major în realizarea unui site profesional – este cel care va ghida fiecare utilizator ce va accesa site-ul, spre conținutul și mesajul de bază pe care îl transmite pagina ta web și care va îndemna utilizatorii să finalizeze una sau mai multe acțiuni pe site.
Navigare greu de utilizat pe site
Meniurile ascunse de pe site sunt în top cinci greșeli de web design. De ce? Pentru că trebuie să arăți utilizatorilor exact cum și unde pot vedea toate subpaginile site-ului și cum să ajungă la conținutul specific care îi interesează, fără a pierde prea mult timp.
Cele mai comune motive pentru care utilizatorii părăsesc un site rapid, fără a finaliza nicio acțiune, sunt un meniu non-intuitiv și navigarea dificilă pe pagină. Iată un exemplu concret – dacă în loc de „ următorul articol ” sau „ articolul anterior ”, ai doar două săgeți, poți fi sigur că o bună parte dintre utilizatori nu le vor observa și vor părăsi site-ul fără a naviga pe toate subpaginile create.
Asigură-te că întreg meniul site-ului este la vedere și că navigarea este extrem de clară și simplă – pentru a verifica acest lucru, poți chiar să rogi un prieten să îndeplinească o sarcină pe pagina ta web, pentru a vedea dacă poate face acest lucru rapid și mai ales, simplu. Dacă vei realiza un site profesional, cu un meniu intuitiv și o navigare ușoară pe site, poți șterge de pe listă această greșeală de web design :).
Lipsa certificatului SSL
Este extrem de important să ai acest certificat în momentul în care ai realizat un site profesional, dacă ai pe acesta opțiunea de a completa formulare, de a trimite date undeva sau de a face o tranzacție folosind un card bancar. Rolul certificatului SSL este de a proteja datele utilizatorilor împotriva unui posibil furt. Siguranța online a devenit la fel de importantă ca și cea fizică, așadar lipsa unui certificat SSL este o greșeală destul de mare, de aceea am și inclus-o în acest articol dedicat greșelilor de web design.
Utilizatorii sunt extrem de reticenți la ideea de a accesa un site nesigur și, de cele mai multe ori, îl părăsesc foarte repede, iar fără un certificat SSL acest lucru se va întâmpla cu siguranță. Consecința? Crește rata de respingere a site-ului tău și acesta va scădea în rezultatele căutării.
În concluzie, dacă vei încerca să eviți aceste greșeli de web design, vei realiza un site profesional de pe urma căruia vor avea de câștigat atât utilizatorii, cât mai ales tu!
Pentru a realiza un site profesional, este important și să alegi cel mai bun site builder, pe care îl poți alege verificând acest top al celor mai buni site builderi la momentul actual! Spor la treabă!