Care este cea mai potrivită platformă de eCommerce pentru magazinul tău online
Te-ai decis să-ți deschizi un magazin online pentru afacerea ta? Te felicităm și ne bucurăm că ai căutat, prima dată, un loc din care să-ți iei informația corectă. Deciziile de business trebuie făcute tot timpul în urma unei cercetări amănunțite, nu bazate pe impuls sau doar părerea unor oameni.
Cea mai bună platformă pentru magazine online este, în opinia noastră…diferită. În funcție de anumiți factori, cum ar fi: nevoile afacerii tale, cât de orientat spre tehnologie ești, care e punctul în care se află afacerea ta, există o platformă mai potrivită decât alta pentru fiecare dintre noi.
Dacă vrei să afli care este rank-ul platformelor pentru creare de site-uri web și pe care ai putea să o alegi, dă click aici! Rank-ul nostru se bazează pe multipli indicatori, pentru a ne asigura că-ți recomandăm ce e mai bun pentru tine și viitorul tău site web sau magazin online.
În articolul de astăzi, vom discuta despre ce este o platformă eCommerce, ce tipuri de platforme există ca să îți înființezi un magazin online, cum poți face un magazin online gratuit și îți vom spune și câte ceva despre cele mai cunoscute platforme de eCommerce disponibile pe piață, pentru crearea magazinului online!
- Ce este o platformă eCommerce?
- Ce tipuri de platforme există?
- Platforme eCommerce pentru crearea unui magazin online
- Shopify
- WooCommerce
- Magento
- BigCommerce
- Prestashop
- OpenCart
- Joomla
- Platforme de tip website builder
- Concluzie
Ce este o platformă eCommerce?
Pentru a putea defini o platformă eCommerce, trebuie mai întâi să înțelegem ce este eCommerce-ul. Acest concept face referire la procesul de a cumpăra și a vinde produse/servicii/abonamente printr-un mediu digital. Această acțiune are loc, în general, între 2 părți – vânzătorul și cumpărătorul.
Platforma de eCommerce este locul digital prin intermediul căruia se poate realiza o asemenea tranzacție. Unei platforme de eCommerce putem să-i spunem și magazin online, însă o parte din piața digitală confundă o platformă eCommerce de creare a unui magazin online cu magazinul online.
Din fericire, tu nu o să mai faci asta! Magazinul online (căruia îi spunem și platformă eCommerce) este locul unde tu, ca vânzător, îți postezi produsele pentru a fi cumpărate de posibili cumpărători. Platformă pentru crearea magazinelor online se referă la un serviciu care te poate ajuta să-ți creezi un magazin online de la 0.
Fiecare platformă de eCommerce trebuie să aibă 2 părți cruciale – partea din față, pe care o văd toți utilizatorii și care e modalitatea prin care persoanele interesate de produsele tale intră în contact cu magazinul tău. Partea din spate se referă doar la bazele tale de date, unde numai tu, ca administrator, ai acces. Acolo poți schimba colecțiile, produsele, prețurile, descrierile, poți vedea câte comenzi ai avut într-o anumită perioadă de timp, cui trebuie să-i mai trimiți comanda etc.
Practic, partea din spate a magazinului tău online trebuie tratată ca un panou de control, în vreme ce partea din față a magazinului tău trebuie să fie considerată înfățișarea acestuia, pe care o văd toți utilizatorii.
Ce tipuri de platforme există?
În general, platformele potrivite pentru crearea unui magazin online disponibile pe piață se împart pe 2 categorii: open-source și SaaS (Software as a Service). O să explicăm ce înseamnă ambele concepte, pentru a ne asigura că puteți lua decizia corectă!
Platformele de tip open-source se bazează pe o sursă comună de cod, scrisă de specialiști la un moment dat, pe care acum o poate folosi oricine pentru a-și crea un magazin online sau un website. Pentru a folosi o platformă open-source, trebuie să ai, măcar tangențial, experiență de web development. În majoritatea platformelor open-source vei găsi și plugin-uri și teme de design, care te vor ajuta destul de mult. Totuși nu toate open-source-urile îți necesită skill-uri de web design, dar îți vei da seama de asta după ce începem să discutăm despre fiecare platformă în parte.
Platforma de tip Saas (Software as a Service) este o platformă construită pentru nevoile tale, cu gândul să îți rezolve o nevoie (în cazul acesta, crearea unui magazin online). Platformele de tip SaaS sunt în general mult mai limitate, însă design-ul uneia este foarte estetic, iar funcționalitățile sunt, în general, fără cusur. Totuși, toate platformele de tip SaaS au un anumit cost, deoarece implicarea ta este una minimă. Spre deosebire de open-source, aici primești foarte multe chestii gata făcute.
Tu decizi pe care o alegi, în funcție de nevoile și cunoștințele tale.
Platforme eCommerce pentru crearea unui magazin online
Acum că am explicat cam care este tehnologia din spatele unor platforme eCommerce pentru crearea unui magazin online, haideți să ne uităm la principalele opțiuni pe care le avem disponibile pe piață. Alegerea ta trebuie să fie cât mai informată! Ordinea platformelor ce urmează a fi discutate este aleatorie.
Shopify
Shopify este o platformă Software as a Service construită special pentru magazinele online. Abonamentele Shopify nu sunt foarte costisitoare, iar platforma este destul de intuitivă pentru utilizatori. Totuși, trebuie să fii pregătit să plătești cel puțin 29 de dolari pe lună dacă dorești să folosești această platformă.
Platforma, după cum am spus, nu este greu de utilizat, însă funcționalitățile sunt destul de limitate. De asemenea, temele gratis sunt puține, iar acestea nu sunt neapărat cele mai optimizate.
WooCommerce
WooCommerce este o mică anomalie în această listă. Acesta nu e nici platformă open-source, nici SaaS. În schimb, WooCommerce este un plugin pe care îl instalezi în cadrul platformei open-source WordPress.org și îți transformă site-ul creat în WordPress într-un magazin online.
WooCommerce este destul de simplu de folosit, însă crearea unui site web în WordPress nu este chiar facilă pentru oricine. Totuși, WooCommerce poate fi luat în considerare atunci când te gândești să deschizi un magazin online și ai destul timp pe mâini!
Magento
Magento este o platformă open-source creată de cei de la Adobe, destinată exclusiv creării de magazine online. Puterea platformei este una foarte mare, însă și abilitățile tale de cod ar trebui să fie asemenea. Magento, spre deosebire de Shopify sau WooCommerce, este o platformă cu adevărat greu de folosit.
Totuși, există și un tip de platformă SaaS pe care o poți folosi din partea Magento, însă aceasta este foarte scumpă. Pentru un business la început, Magento cu siguranță nu este potrivit.
BigCommerce
BigCommerce este, de asemenea, un open-source construit special pentru crearea de magazine online. Aici, prețurile nu sunt afișate pe site-urile principale, însă poți cere un demo echipei de Sales, pentru o prezentare a platformei.
Totuși, BigCommerce pare genul de platformă perfectă pentru o echipă mare, ce se bucură de cel puțin un dezvoltator web de partea ei. Funcționalitățile sunt multe, însă toate acestea necesită input-ul unui profesionist!
Prestashop
Prestashop este un open-source al cărui usabilitate pare mai atractivă pentru utilizatorii novici în coding. Totuși, trebuie să ai habar măcar de web design, dacă nu să scrii cod de la 0, deoarece și Prestashop trebuie instalată. Funcționalitățile sunt de bază, costurile sunt minime, iar magazinul tău online va funcționa pentru ce ai nevoie.
Totuși, design-ul oferit de Prestashop nu este chiar cel mai profesionist. Poate pentru un magazin online la început, este de ajuns, însă dacă vrei să scalezi, ar fi bine să te orientezi spre altă platformă.
OpenCart
Platforma open-source OpenCart este recunoscută pentru ușurința folosirii, mai ales de persoanele ce au abilități de codare. Magazinele online create prin OpenCart sunt de bază, iar platforma este de încredere.
Ca minusuri, putem menționa customer support-ul, care răspunde foarte greu când ai o problemă, și greutatea de a customiza site-ul. Pentru o platformă open-source, customizabilitatea este cheia atunci când vrei să treci la următorul nivel în business!
Joomla
Securitatea și SEO (optimizarea motoarelor de căutare) sunt cele mai mari pro-uri ale acestei platforme de creare a magazinelor online. Joomla, fiind deja foarte cunoscută deoarece are o vechime respectabilă în piață, este un open-source extrem de îndrăgit!
Totuși, template-urile de design sunt cam puține și nu cele mai arătoase. De asemenea, dacă vrei să faci schimbări, ar trebui să știi limbajele de programare CSS și PHP, altfel o să îți vină foarte greu!
Platforme de tip website builder
Mai există, totuși, o soluție pe lângă aceste platforme enumerate mai sus – platformele de tip website builder. WebWave, de exemplu, este o soluție extrem de viabilă. Cu ajutorul WebWave, poți crea un site web rapid și simplu, printr-un drag&drop builder. După ce acesta este gata, o să-l poți transforma într-un magazin online simplu.
Știm că la început, tendința este să ai cât mai multe funcționalități de care să te bucuri tu sau clienții tăi, însă trebuie să știi că acest lucru nu este chiar atât de adevărat. De ce?
Pentru că un client preferă oricând ca magazinul tău online să funcționeze impecabil, dar să nu aibă atât de multe funcționalități, în detrimentul unui magazin online cu multe funcționalități, dar care se încarcă în 15 secunde!
Concluzie
Înainte de a alege o platformă de eCommerce pentru crearea magazinului tău online, întreabă-te care sunt nevoile tale reale atunci când creezi un magazin online. În funcție de asta, o să știi platforma pe care să o alegi!
Dacă vrei să vezi recomandările noastre pentru platforme de tip website builder, dă click aici și citește recenziile, pentru a face o alegere informată!