Program online pentru creare site – adică site builder ca SaaS

Uneori utilizatorii introduc în motorul de căutare fraza ”Program online pentru creare site”. Dacă te gândești, ce reprezintă, atunci ajungi la răspunsul (care este destul de laconic) – este un program care funcționează în regim Saas, adică software as a service. (program ca serviciu).

Pentru înțelege mai bine ce reprezintă programul online pentru creare site este nevoie să explicăm câteva chestii legate de SaaS – este un lucru important. În special pentru întreaga industrie de creare a site-urilor web.

Ce reprezintă SaaS și ce pot fi programele online pentru creare site?

Aplicația de tip SaaS funcționează în cadrul browserului. Aceasta înseamnă că ai acces la serviciu (aplicație) pe care nu este nevoie să o instalez pe calculator și nu ai nevoie să semnezi acordul privind folosirea licenței. Ai pur și simplu acces – din orice colț al lumii.

Primele aplicații SaaS au apărut la începutul anilor 2000 și au fost numite prima data în acest mod în articolul SIIA (Software & Information Industry Association) în anul 2000.

Apariția acestor programe a fost legată de mai multe chestii: dezvoltarea tehnologiilor funcționării internetului (implementarea Java Script și a altor limbaje noi care au permis lansarea aplicațiilor în cadrul browserului) și accelerarea conexiunilor din rețea.

Anul 2000 a fost unul decisiv (ca și fiecare an precedent sau care a urmat), pentru că statistic, viteza conexiunii la internet a crescut cu mai mult de 100%. Cu alte cuvinte, a devenit posibil să încarci aplicația și să faci ceva online.

SaaS-urile ofereau atunci (ca și acum) multe lucruri importante – de la compatibilitate totală cu diferite platforme (nu este nevoie să instalezi nimic), deci ca rezultat SaaS-urile funcționează bine atât pe Windows, cât și pe Mac sau Linux.

Deci afirmația program online pentru creare site este mai mult de cât posibilă.

Și acum este important să ne gândim asupra faptului cum programele pentru creare site au ajuns a fi accesate online, direct în browser.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!

Program pentru creare site pe calculator – așa a început crearea site-urilor

Programul pentru creare site se asociază de cele mai multe ori cu scrierea codului HTML (sau cu un editor HTML), însă acum 10 – 15 ani în urmă nu a fost așa.

Deși cunoști, că programele pentru creare site funcționează bine în browser (deci sunt SaaS-uri) și le poți folosi gratuit, am o noutate bună pentru tine: astăzi acest lucru este posibil. Înainte nu a fost așa de bine.

Deci toate afirmațiile de genu ”Cândva a fost …” aici nu se potrivesc. ;)

Programele pentru creare site își încep istoria ca programe obișnuite. Programe pe care le instalezi pe calculator, le plătești. Iar mai înainte aduceai dischete (ții minte dischetele) sau discuri (acei ce aveau în 1995 dispozitive CD!).

Așa a fost primul program pentru creare site – Microsoft FrontPage.

Acel program a căpătat foarte repede o imagine proastă, pentru că într-adevăr permitea crearea site-ului web fără cunoștințe de programare, dar din păcate nu genera un cod bun din punct de vedere semantic, iar site-urile se încărcau foarte încet.

Cu alte cuvinte – a fost nu prea cine știe ce.

Apoi a fost o perioadă de dezvoltare activă a CMS-urilor, care erau de fapt primele programe pentru creare site accesate cu ajutorul browserelor. De fapt nu era chiar așa până la urmă, dar avea multe chestii în comun.

De ce doar multe?

CMS nu este un program pentru creare site

Idea SaaS-urilor este la fel eliminarea totală a instalării: totul se află în nori, iar utilizarea programului este simplă de tot.

Activezi, te înregistrezi, nu este nevoie de semnat nimic. Nu trebuie să instalezi nimic și nici să ai grijă de spațiul de pe discuri.

Și din această cauză CMS-ul nu este până la sfârșit ”Un program online pentru creare site”. Mai degrabă nu.

Trebuie să instalezi CMS-ul pe discul de pe server, să acorzi ceva timp pentru deservirea, configurarea (dacă serverul are un client care se pricepe atunci este destul de bine) și doar apoi poți să folosești sistemul.

SaaS-urile adevărate (și în programe online de tip SaaS) funcționează în felul următor: intri, te înregistrezi, faci site-ul, îl publici. Zero configurări ale serverelor, și zero alegere a locului pentru instalarea CMS-ului.

Pur și simplu funcționează.

Merită să alegem programe pentru creare site de tipă SaaS?

Da, în special deoarece programele pentru creare site de tip SaaS sunt mult mai user friendly și oferă mai multe posibilități de cât acum câțiva ani.

În primul rând – au devenit programe pentru creare site depline. Site-ul va fi proiectat, creat, publicat în orice program pentru creare site de o calitate medie și superioară. Situația arată la fel și cu adăugarea codurilor HTML și a scripturilor. Cele mai bune programe pentru creare site permit acest lucru. Și dacă dorești să faci mult mai multe sau să combini cunoștințele de programare cu viteza de creare a site-urilor atunci cu așa programe online pentru creare site vei putea face toate acestea.

Un avantaj major o reprezintă faptul că programele sunt gratuite. În cazul CMS-urilor, acestea sunt gratuite, dar ai nevoie de câțiva lei pentru găzduire și alți câțiva lei pentru domeniu și doar apoi poți să testezi, să faci un site web.

În programul pentru creare site, mai întâi testezi, iar apoi – dacă dorești și totul îți convine – achiți.

Dacă nu știi care program online pentru creare site să folosești, este bine să te interesezi și să verifici în ranking-ul nostru ale programelor pentru creare site.