Platforma WIX – posibilități, prețuri, ușurința utilizării [Recenzie 2020]

Platforma Wix este prezentată ca una gratuită, modernă și bogată în funcții. Conform opiniei autorilor platformei, scopul platformei este de a crea un site web fără necesitatea de a scrie cod HTML, CSS, JS, …

WIX este unul din liderii industriei de site-makere. Conform W3TECH este unul din cei 2 cei mai mari jucători de pe piața platformelor pentru crearea site-urilor.

Numărul de clienți, popularitatea instrumentului, planurile mari de dezvoltare și îmbunătățirea continuă a programului – toate duc spre crearea unui produs promițător. Wix ca platformă pentru creare site devine din ce în ce mai popular.

Apare însă întrebarea, de unde vine popularitatea platformei? De la posibilitățile ei sau de la eficiența campaniilor de marketing?

Cum arată crearea site-urilor platforma Wix.

Wix – ca site-maker este un program foarte plăcut. Apreciat de persoanele care se ocupă de crearea site-urilor web în alte site-makere sau CMS-uri, cât și de persoanele care nu au mai făcut site-uri mai devreme.

Aranjarea meniului este clară și ușor de înțeles. Nimeni nu are greutăți mari cu înțelegerea cum funcționează.

Cum arată însuși crearea site-ului?

Există o libertate enormă în adăugarea elementelor suplimentare, amplasarea și editarea acestora (vom descrie acest lucru mai jos). Aranjarea elementelor pe paginii nu este limitată de nimic – totul funcționează după principiul ”Drag-and-drop” – trage și aruncă.

La crearea site-ului folosești unul din șabloane sau îți creezi propriul proiect de la zero. Ce este important, chiar și ”paginile curate” au mai multe opțiuni: în întregime curată, împărțită în columne și secțiuni etc.


Vezi ranking-ul celor mai bune site-makere în anul 2019

Care sunt avantajele platformei WIX?

După câteva După câteva minute de lucru în WIX, nu am putut să-i reproșăm prea multe pentru numărul limitat de funcții.

Programul website-maker este bine gândit, iar elementele pot fi ușor editate. Aceasta este foarte important, în special în condițiile când programul este promovat ca unul cu posibilități largi.

Crearea site-urilor în WIX oferă multă libertate. În practică orice element al site-ului (text, imagine, video) poate fi editat, poți să-i modific poziția și modul în care arată.

Cu alte cuvinte – posibilitățile WIX sunt într-adevăr mari, deși aceste posibilități sunt deja standarde în 2019 pentru o platformă de creare site-uri. Posibil câțiva ani în urmă, puteam spune, că în acest domeniu WIX este mai avansat de cât concurenții săi. Acum însă în condițiile când pe piață avem alte alternative – de exemplu WebWave – înțelegem că este vorba despre un standard.

WIX și viteza programului

Programul funcționează destul de repede și este bine optimizat. Aceasta însă nu schimbă faptul că încărcarea programului sau publicarea site-ului poate dura mult, chiar și în cazul unor proiecte mici.

WIX ca și orice alt program pentru creare site-uri funcționează după principiul WYSIWYG – ”what You see is what You get” – ”Ceea ce vezi este aceea ce primești”. Aceasta înseamnă că conținutul creat în editor este ceea ce va apărea pe site-ul publicat. Nu trebuie să pierzi timp la corectări, verificarea codului sau trecerea de la un mod la altul.

Este important să observăm că la editarea site-ului este din start împărțit într-un layout specific: șablon (un meniu simplu în partea de susu a site-ului), conținutul subpaginii și footer. Această împărțire este foarte comodă și permite economisirea timpului.

Wix Code și Wix ADI – avantaje și dezavantaje

Sunt funcții noi, de care pot beneficia utilizatorii WIX.

Prima funcție este în principiu un editor HTML în cadrul programului – dar într-o formă mult mai simplificată. Însă adevărul este că această funcție este adresată utilizatorilor avansați, iar utilizatorii obișnuiți pur și simplu nu vor ști cum să o utilizeze.

Suplimentar – funcționarea Codului WIX în mare parte este asemănătoare cu utilizarea elementului HTML pe site și interacțiunile. Deci nu este nimic nou.

Aceeași situație o avem cu ADI, adică Artificial Design Intelligence. Totul arată destul de bine, dar însuși funcționarea lui se aseamănă mai mult cu principiul funcționării generatoarelor de site-uri web.

Desigur totul arată frumos – poți schimba multe, dar nu așa de multe ca în cazul modului obișnuit de creare a site-ului în WIX.

Ce ne lipsește în programul pentru creare site-uri WIX?

În programul WIX ne lipsește 2 funcții importante: gruparea elementelor și lista de straturi.

Lipsa primei funcții îngreunează lucrul cu elementele multiple și administrarea mai simplă a proiectului. Acest lucru poate fi efectuat într-o oarecare măsură cu ajutorul ”containerelor” (o formă specială care grupează alte forme și elemente) – această activitate însă îngreunează mai multe posibilități importante, oferind mai multe dezavantaje de cât avantaje.

Straturile ar fi ajutata la modificarea ușoară a ordinii afișării elementelor, în special dacă acestea se suprapun (de exemplu, dacă pe galerie am fi adăugat inscripții suplimentare și butoane).

Aceste două funcții care lipsesc fac ca platforma WIX să nu fie adresată autorilor de site-uri care își doresc proiecte avansate. Pur și simplu doresc să-și creeze un site web, iar dezvoltarea acestuia nu are importanță (cel puțin la acest moment).

Elasticitatea și posibilitățile WIX

După cum am subliniat mai sus, putem adăuga pe site într-adevăr foarte multe elemente și funcții.

Wix le-a pregătit multe funcții cu foarte multe opțiuni. În rezultat site-ul creat în Wix poate include multe elemente, însă aceasta presupune câteva probleme importante (despre ele vom vorbi puțin mai târziu).

Așa arată lista generală a funcțiilor accesibile în platforma Wix:

 • Texte (obișnuite, titluri, paragrafe)
 • Imagini (atât fișiere cât și imagini din conturile Facebook sau Instagram)
 • Galerii (obișnuite, 3D, slidere)
 • Butoane (câteva zeci de proiecte de butoane gata create)
 • Câmpuri (Obișnuite, câmpuri cu motive sau containere menționate mai sus)
 • Dungi (clasice, parallax, setate ca bine-venire, câteva tipuri diferite de reseturi)
 • Forme (linii, săgeți, pictograme, bannere, forme decorative)
 • Fișiere video (de pe Youtube sau Vimeo)
 • Fișiere muzicale (proprii – WIX oferă o gamă largă de playere audio sau de pe protalele externe: SoundCloud, Spotify, iTunes)
 • Instrumente sociale (Facebook, Twitter, Pinterest, Youtube, Google+, VK, Spotify).
 • Instrumente de contact (formulare, Skype, câmpuri de subscriere, hărți Google).
 • Meniul site-urilor (cu motive, verticale, orizontale, meniu pentru ancore)
 • Liste (mesaje, evenimente, referințe pentru produse și servicii, personal)
 • Blog
 • Magazin online (poți adăuga module de achitare pentru care este nevoie să activezi un plan suplimentar – funcții e-commerce în Wix sunt descrise mai jos)
 • Cod HTML (HTML, CSS, JS, Flash)
 • Câmpuri pentru logare (pentru utilizatori simpli și administratori)
 • Opțiuni de achitare PayPal
 • Ancore (elemente care vor fi mereu afișate sus)

Această listă face impresie, și aceasta nu este sfârșitul.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site? Vezi rankingul nostru!

Posibilitățile Wix, la care trebuie să atragem atenție

În primul rând – avem un număr mare de elemente, pe care le putem adăuga pe site pentru a mări funcționalitatea și atractivitatea site-ului. Multe din aceste elemente sunt prezentate ca aplicații conectate.

Atunci când adăugăm niște filme, putem alege o aplicație care va afișa filmele ca pe un slider cu miniaturi ale filmelor (la fel va fi și cu filmele de pe YouTube).

Este nevoie să menționăm și numărul enorm de șabloane gratuite. Sunt categorizate tematic, ceea ce este o simplificare considerabilă pentru utilizatorii care doresc să creeze un site simplu de prezentare.

Însă dacă ai nevoie să creezi ceva mai mult sau transferi un proiect specific de pe machetă online, vei înțelege că-ți lipsesc anumite funcții, iar proiectarea site-ului în baza unei pagini curate nu oferă posibilități suficiente.

Există o mulțime de posibilități. Mai mult – majoritatea din ele sunt gratuite. La fel ai acces la o bancă mare de aplicații externe pe care le poți testa / cumpăra.

Aici însă apare acea contradicție cu sloganul creării unui site gratuit a platformei WIX. Posibilitățile reale ale programului site-maker diferă în dependență de faptul dacă ești gata să plătești sau nu pentru aplicații din bancă sau funcții e-commerce.

Magazin online în WIX

Am mai menționat despre modulul e-commerce. Este o direcție de care trebuie să țină cont multe companii care doresc să meargă în direcția vânzărilor online.

Modulul e-commerce poate fi adăugat pe site ca un element integral al site-ului. Deci trebuie să recunoaștem că platforma oferă mai mult de cât o simplă platformă e-commerce (ca Shoplo, și așa mai departe). Pe de altă parte – suntem în anul 2019 și această funcție nu este ceva wow.

Acest lucru însă nu schimbă faptul că construirea magazinului online, șablonul și modul de prezentare a produselor arată profesional.

Poți foarte ușor să adaugi un sistem de achitare – aceasta însă va fi PayPal sau card bancar. Mai mult, putem edita paginile legate de procesul de cumpărare: subpagina produsului, a coșului de cumpărături, subpagina de mulțumire pentru cumpărătura efectuată.

Este o opțiune rar întâlnită, chiar și pe platformele specializate de e-commerce.

Magazinul online WIX însă are problemele sale.

Crearea magazinului online în WIX ține de alegerea unui plan superior (deci mai scump), mai exact a planului eCommerce.

WIX nu sustrage nici comision pentru cumpărăturile efectuate de clienți, dar trebuie să activezi planul eCommerce menționat mai sus.

Nu schimbă însă faptul că magazinul online nu este o soluție e-commerce deplină, oferind doar o parte din posibilitățile ale platformelor specializate de e-commerce.

Deci dacă nu ai nevoie de funcții avansate și desfășurate de e-commerce (vedem aici avantajul platformelor Shopify și Presta) și îți te mulțumești cu gama îngustă de opțiune de achitare (PayPal) oferită de WIX atunci aceste funcții pot fui suficiente.

Poziționarea site-urilor create în WIX

Wix a lucrat mult pentru ca site-maker-ul său să poată asigura toate funcțiile necesare pentru SEO, poziționare și analitică. Deține chiar și propriul program SEO care ajută la poziționare site-ului în rezultatele căutărilor.

Obținem acces la foarte multe setări SEO atât pentru întregul site, cât și pentru subpagini specifice: de la meta-taguri și cuvinte cheie, până la link-uri. Dacă dorești poți ascunde întregul site (sau o parte a acestuia) de la roboții Google.

Este foarte simplu să setezi redirecționările 301 sau să obții recomandările experților WIX în privința poziționării site-ului sau alegerea unui nume de domeniu potrivit.

Menționăm însă că mulți utilizatori se plâng că deși platforma oferă multe opțiuni SEO, deseori se întâmplă ca Google să nu observe site-ul sau să omită site-ul în cazul căutărilor.

Există o mulțime de opinii de acest gen, atât acum câțiva ani, cât și acum câteva luni. Este important să ținem cont de acest lucru, în special pentru că vizibilitatea site-ului în cadrul rezultatelor căutărilor este destul de importantă.

Aceasta însă nu schimbă faptul că, concursul WIX – SEO Hero – a demonstrat că site-urile create pe platforma lor se poziționează mai bine. Din opiniile care apar pe forumurile din străinătate, putem observa că problema poziționării site-urilor create în WIX este o problemă generală.

Verifică cum sunt apreciate posibilitățile SEO a platformei WIX în comparație cu alte platforme?

Suportul tehnic și ajutorul WIX

Suportul oferit de WIX este destul de bun. Însă pentru a beneficia de acest suport este nevoie să achiți pentru unul din planurile premium și să cunoști bine engleza.

Același lucru îl putem spune și despre ajutorul oferit direct (prin e-mail). Din păcate, ajutorul premium este accesibil doar pentru acei care folosesc un pachet cu plată (nu demult a fost oferit pentru toate planurile cu plată, mai devreme a fost accesibil doar pentru planurile mai scumpe).

Programul încă nu a fost tradus în limba română. Acesta reprezintă o problemă serioasă pentru cei ce nu cunosc suficient de bine limba engleză.

Programul include o listă foarte lungă de combinații de tastatură care simplifică considerabil munca în program.

Următorul lucru sunt recomandările care apar în timpul creării site-ului în WIX însă care din nou nu sunt traduse în limba română. Platforma pentru creare site-uri oferă soluții și explică funcționarea funcțiilor într-un mod destul de clar.

Aceeași situație este și cu tutorialele video, de pe Youtube (însă care nu s-au schimba în decursul ultimelor 2 ani, lucru care demonstrează administrarea insuficientă a canalului Youtube).

Cum arată ajutorul și contactul direct cu WIX?

Aici din păcate avem posibilități mai reduse, care se limitează la un formular de contact, unde alegem subiectul sau un e-mail direct.

Din cauza numărului mare de clienți, timpul de așteptare este mare, iar contactul are loc în limba engleză.

Aceasta însă nu schimbă faptul că compania este activă în rețelele de socializare, dar în exclusivitate în limba engleză.

Vezi care din platforme oferă ajutor în limba română.

Cât costă un site web creat în WIX?

Platforma WIX include pe lângă planul gratuit 5 planuri premium. Desigur dacă dorești să creezi un site real este nevoie să activezi unul din aceste planuri.

Prețurile variază între 4.5$ și 24$ pe lună. Este nevoie însă să reținem, că dacă dorim să lansăm un magazin online, va fi nevoie să activăm unul din cele mai scumpe 2 planuri premium.

Un dezavantaj al acestei liste de prețuri este faptul că prețurile sunt fixare în dolari americani, deci depinde mult de cursul valutar.

Planurile mai ieftine nu oferă mari posibilități, dar și așa prezintă o concurență serioasă pentru platformele similare, ca Weebly sau Webflow). Însă în comparație cu alte platforme ca WebWave prețurile nu sunt din cele mai avantajoase. Vezi compararea prețurilor aici.

Nu schimbă însă faptul că cel mai ieftin plan nu elimină bannerul cu reclamă (!). Pentru a te bucura de un site fără reclame în WIX (și pentru a avea mai mult spațiu de stocare, să personalizezi faviconul și să mărești volumul traficului pe site) trebuie să plătești 36 de RON-i în fiece lună.

Ce fel de site poți crea în WIX?

Mai degrabă unul simplu. Din păcate aceasta este o problemă majoră a acestei platforme – creezi repede un site, însă dacă dorești să-l dezvolți sau să-l mărești vei observa că ai posibilități limitate.

Problema apare la publicarea și deservirea site-urilor. Desigur – putem desigur să afirmăm că site-makerele sunt pentru site-uri simple, dar aceasta este o simplificare enormă.

Dacă tratăm platforma WIX ca un tool pentru crearea site-urilor web adevărat, atunci este nevoie să ne amintim despre aceea cât putem să facem în WIX. Editorul WIX are unele dezavantaje.

WIX permite crearea rapidă a unui site simplu. Însă deservirea unui proiect mai mare poate genera probleme.

Crearea unui site web responsiv

În WIX până nu demult puteai crea un site mobil sau ajustat la dispozitivele mobile. Editarea însă doar a 2 moduri RWD reprezinta o problemă majoră, în special din perspectiv a cerințelor de azi.

Recent a apărut posibilitatea de a ajusta site-ul pentru un mod responsiv suplimentar, fapt care reiese din tendințele din ziua de azi. Însă editarea site-ului în 3 moduri generează dificultăți atunci când site-ul nostru este afișat pe un smartphone cu ecran mare. Suplimentar nu există posibilitatea de a edita break-point-urile – ceea ce reprezintă o problemă pentru graficieni și specialiștii UX.

Opinii despre WIX?

Sunt din păcate diferite, în special dacă utilizatorii se referă la calitatea suportului sau stabilitatea editorului.

De multe ori apare comentarii negative despre problema stabilității editorului și accesibilității serviciului în România.

Concluzie: merită să alegem WIX?

Programul WIX este cu siguranță unul din cele mai bune opțiuni de pe piață.

Cu succes combină funcționalitatea înaltă și opțiunile multiple și moderne cu o optimizare bună, simplitate în utilizare și ergonomie. Plus la toate este în mare măsură stabil.

Un avantaj enorm al site-makere-ului WIX este faptul că putem transfera ideea noastră online fără să fim nevoiți să lucrăm la codul site-ului. Plus la deja în timpul editării site-ului vedem o imagine clară asupra modului în care va arăta viitorul site.

Care sunt dezavantajele platformei WIX? În primul rând lipsa unui suport în limba română. Toată baza de tutoriale este în limba engleză.

Doi – numărul enorm de opinii negative referitoare la funcționarea editorului, a funcțiilor SEO și de poziționare. Aceste aspecte sunt foarte importante, în special atunci când pentru noi devine importantă atragerea clienților în cadrul motorului de căutare Google. În acest caz WIX poate fi totuși mai puțin eficient.

Trei – dacă dorim să vindem ceva prin intermediul site-ului creat în WIX, atunci este nevoie să cumpărăm unul din plan urile mai scumpe. Nu este un dezavantaj mare, dar generează emoții negative.

Ne lipsește la fel și funcția de control serios a straturilor. Această funcție ne-ar simplifica mult lucrul cu proiectele complicate. Consider că orice site-maker de clasă trebuie să dețină această funcție. Foarte probabil, că în versiunile următoare acest lucru va fi corectat.

WIX poate părea pentru utilizatorii începători ca un instrument prea desfășurat, fapt care ar crea senzația de copleșire din cauza numărului enorm de opțiuni și elemente. În special acest lucru este important atunci când site-ul creat reprezintă un site simplu de prezentare.

Vezi cum se poziționează WIX în comparație cu celelalte platforme site-maker