Când vine vorba de online, trebuie să știi că oamenii caută tot felul de informații pe motoarele de căutare, în special pe Google. Căutările lor variază de la păreri referitoare la un anumit produs, recenzii, până la cronici de carte și rețete de bucătărie. De asemenea, înainte de a achiziționa un anumit produs, mulți utilizatori se interesează despre el prima dată în mediul online.
Mai mult decât, cei mai mulți accesează, de obicei, prima pagină care este afișată în grila de rezultate a căutării. Astfel, afacerea ta are nevoie de un website care să fie clasat pe prima pagină a rezultatelor căutării. Iar aici, de fapt, intervine termenul de SEO, unul esențial pentru orice companie care vrea vânzări în mediul digital, în mod rapid și eficient.
În acest ghid vei găsi
- Ce este optimizare SEO?
- Ce este optimizare SEO on-page?
- Ce este optimizare SEO off-page?
- De ce ai nevoie de optimizare SEO?
- De ce optimizarea SEO nu poate fi automatizată doar într-o măsură redusă?
- Care este partea de SEO pe care trebuie să-ți ofere un program pentru creare site-uri?
- Unde poți afla mai multe despre SEO?
- Cât costă o optimizare SEO?
Ce este optimizare SEO?
În traducere aproximativă, optimizare SEO definiție înseamnă „optimizare pentru motoarele de căutare”. În termeni mai simpli și accesibili, reprezintă procesul de îmbunătățire a website-ului tău pentru a-i crește vizibilitatea atunci când oamenii caută produse, servicii sau informații pe Google și alte motoare de căutare care, implicit, au legătură cu afacerea ta.
Cu cât paginile website-ului tău au o vizibilitate mai bună, adică apar mai sus în rezultatele căutărilor, situându-se pe poziții fruntașe, cu atât ai mai multe șanse de a atrage atenția acestora și, implicit, a avea potențiali clienți. Optimizarea SEO este de două tipuri: SEO on-page și SEO off-page. Pentru succes garantat ai nevoie de ambele tipuri de optimizare SEO site, iar orice cunoscător știe că toate se petrec în timp. Ai nevoie de luni bune până vei avea rezultate în Google, nu se întâmplă nimic peste noapte.
Ce este optimizare SEO on-page?
SEO on-page face referire la factorii pe care îi poți controla pe propriul website, cum ar fi postarea de articole relevante pentru ce caută publicul, inserarea de link-uri către alte site-uri, publicarea de descrieri de produse sau servicii optimizate SEO și postarea conținutului propriu foarte bine optimizat, pe blogul integrat în website-ul tău.
Folosirea de cuvinte cheie pentru motoarele de căutare, frecvența cu care sunt utilizate acestea, modul în care livrezi textul despre produsele și serviciile aferente, toate acestea contează foarte mult pentru a-ți optimiza afacerea. Chiar dacă scrii frumos și creezi artă, arta nu vinde dacă nimeni nu o găsește pe Google. Este important să optimizezi fiecare text pentru ca utilizatorii să ajungă pe site-ul tău. Fără SEO, mori speranță, vorba aceea.
Ce este optimizare SEO off-page?
Pe de altă parte, celălalt tip de optimizare, denumită pe scurt: SEO Off-page se referă la factorii de clasificare a paginilor care apar în afara website-ului tău, cum ar fi backlink-urile (către site-ul tău, articole postate pe blogul altuia) postate pe un alt site care are engagement mai mare. SEO off-page reprezintă, astfel, o metodă de promovare a propriului site, apelând la un site care este mult mai mare în ceea ce privește interacțiunea cu potențialii clienți și dezvoltarea.
Prin intermediul backlinkurilor pe care le creezi prin colaborare cu alți bloggeri, vloggeri, proprietari de site-uri, de fapt, crești autoritatea site-ului tău și devii mai important în ochii lui Google. Cu cât ești mai important, Google te va aduce în fața ochilor cât mai multor utilizatori de internet pentru a le prezenta conținutul tău care se poate dovedi util pentru ei.
De ce ai nevoie de optimizare SEO?
Optimizarea SEO reprezintă o parte fundamentală a marketingului digital deoarece oamenii efectuează trilioane de căutări în fiecare an, adesea cu intenția de a găsi informații despre produse și anumite servicii pe care și le doresc. Căutarea este adesea sursa principală de trafic digital pentru branduri, completând alte canale și strategii de marketing. O mai mare vizibilitate și o poziționare fruntașă în rezultatele căutărilor față de concurență are un impact financiar vital asupra rezultatelor afacerii tale. Cu cât te afli mai sus, cu atât ai mai multe șanse să vinzi mai mult.
Din aceste motive, optimizarea SEO poate reprezenta criteriul care face diferența între o afacere de succes și una mediocră. Rezultatele căutărilor ar trebui să ofere utilizatorilor răspunsuri directe și informații care să-i mențină pe aceștia pe website-ul tău, în loc să îi conducă spre alte website-uri. Articolele bogate, detaliate, atent documentate pot crește exponențial vizibilitatea site-ului tăi, oferind potențialilor clienți dovada de care au nevoie pentru a oferi credit produselor și servicii pe care le livrezi.
Așadar, SEO este fundamentul unui „ecosistem de marketing”. Atunci când înțelegi ce doresc utilizatorii website-ului tău, când le cunoști profilul, dinamica de achiziții, poți implementa aceste cunoștințe în campaniile de marketing pe care ți le propui, în strategiile implementate, pe platformele de social media, prin reclame organice și plătite. Cu toate acestea, în cazul în care optimizarea SEO a website-ului tău este deficitară, astfel de acțiuni se vor dovedi inutile. Optimizarea SEO are nevoie de atenție sporită din partea echipei tale.
De ce optimizarea SEO nu poate fi automatizată doar într-o măsură redusă?
Deși inteligența artificială și software-urile specifice au evoluat într-o măsură parcă desprinsă din scenarii science-fiction, nu au ajuns încă la nivelul în care să înlocuiască implicarea umană. Când vine vorba de redactarea automată de texte, implementarea de SEO automatizat, lucrurile se dovedesc deficitare și lacunare, ceea ce ar putea afecta rezultatele. De cele mai multe ori, tot o mână de om scrie diferit, alege, selectează, analizează mai bine textele și nevoile clienților pentru a le oferi ceea ce au nevoie sau ce caută pe Google.
Textele automatizate pot prezenta greșeli de redactare, inadecvare logică, neraportare la normele actuale ale limbajului, aspecte care dăunează indexării optime, deci vizibilității website-ului tău. Mintea umană nu poate fi deocamdată înlocuită de un robot sau de inteligența artificială indiferent de cât de mult a evoluat.
Care este partea de SEO pe care trebuie să-ți ofere un program pentru creare site-uri?
Un program de creare site-uri ar trebui să-ți ofere posibilități de formare URL excelente pentru SEO (categorii, subcategorii, produse), posibilitatea de a salva imagini JPG sau PNG, tag-uri cum ar fi <picture> pentru spor de viteză, posibilitatea ca site-ul să se încarce rapid, deci mai puține fișiere JavaScript sau Cascading StyleSheet. De asemenea, faptul că URL-urile nu folosesc diacritice în ele reprezintă o sursă importantă de SEO, deci trafic și potențiali clienți care să-ți achiziționeze produsele și serviciile.
Un alt aspect important sunt meta-descrierile, setate pentru pagini. Dacă vrei să-ți creezi un magazin online, un program pentru creare site-uri ar trebui să-ți pună la dispoziție texte dinamice (cum ar fi numărul produselor și prețuri), pagini care să aibă H1 definit corect, H2 pentru numele produselor în pagini, iar pentru URL-urile importante, indexabile, să aibă definit un bun tag rel=canonical, flexibil. Pentru paginile de produs, ar trebui să existe schema.org detaliată, fără erori.
Unde poți afla mai multe despre SEO?
După cum am spus deja, pe internet poți găsi foarte multe informații despre SEO, cum se face optimizarea, de ce ai nevoie de ea, cum te ajută și cum gândește marele Google. Evident, cum informațiile sunt extraordinar de multe, este esențial să știi ce să citești, de unde să te informezi, astfel încât viabilitatea acestora să fie certă.
Recomandat este să apelezi la acele pagini de încredere, bine indexate de către motoarele de căutare, cu o echipă avizată în a livra informații din acest domeniu de activitate. Despre SEO s-au scris și numeroase cărți de nișă și, după cum probabil știi, cărțile se vor bucura întotdeauna de mai multă încredere decât o pagină de website.
Deși evoluăm în mod constant, unele persoane vor prefera cărțile clasice al căror miros sau atingere a paginilor este inconfundabil. Totuși, ține cont de ceva: domeniul marketingului digital și implicit al SEO evoluează în fiecare zi, iar Google publică legi noi, penalizări tot mai des și va trebui să te actualizezi în mod constant.
Cât costă o optimizare SEO?
Aici lucrurile sunt împărțite. Tarife optimizare SEO pot varia în funcție de obiectivele propuse. De altfel, dacă angajezi o echipă de persoane care să se ocupe de aspectele SEO ale afacerii tale, cu siguranță te va costa ceva mai mult decât implementarea SEO automatizată, oferită de website-uri care utilizează software sau platforme SEO pentru a implementa strategii de optimizare cu mai puțin efort din partea ta, deci mai puține costuri.
Unele firme îți pot oferi un pachet de SEO lunar, poate chiar să achiți în rate tariful, pe când altele cer plata în avans sau un preț ridicat o singură dată. Este treaba ta să alegi cel mai potrivit colaborator pentru tine și afacerea ta. Automatizarea SEO este îndeajuns de benefică pentru afacerea ta, indiferent de nivelul la care se află și merită investiția.
În concluzie, ai nevoie de SEO pentru a ține pasul cu trendurile, cu digitalizarea, pentru a deveni vizibil și popular, dar mai ales, favoritul clienților tăi.