Programul pentru creare pagini web – Webnode [Recenzie 2022]

(Last Updated On: January 24, 2022)

Descriere generală

Asupra design-ului unui blog am lucrat cam 1 oră. Cu încă o oră aș fi putut să-l fac super finisat, dar sincer, nu cred poți face prea multe în Webnode. Mai jos este descris din ce cauză așa consider. Mult depinde de șablonul pe care-l alegi. Din experiența cu acest creator am înțeles că defapt numărul de șabloane este mai limitat de cât se pare la prima vedre.

Un plus enorma al acestui creator este faptul că te ghidează foarte eficient pentru a-ți crea o pagină de prezentare bună. De exemplu are multe forme pregătite deja pentru a crea o pagină web de prezentare eficientă. Interfața își permite să aranjezi profesional elementele. Imaginile și culorile sunt bine adaptate. Dar, în pofida acestui fapt, consider că opțiuni sunt prea puține pentru a personaliza eficient pagina web. În rezultat veți obține o pagină creată în baza de șablon, ca și multe altele. Chestia asta influențează imaginea pe care o creați în rețea.

Mai jos am descris în detaliu care cum apreciem fiecare aspect al acestui creator de pagini web.

Ușurința utilizării

Principiul Box

În general creatorul de pagini web, Webnode este un creator destul de comod și simplu. Ca și multe alte soluții de acest gen funcționează după principiul Box. Sunt ”Cutii” mai mari de (ex: Referințe) – așa numitele secțiuni și cutii mai mici în interiorul celor mai mari (ex: imagini, text, …).

Interfața

Webonde este unul din puținele platforme (la fel ca și WebWavemFirma) care include o interfață tradusă în limba română. Interfața este destul de intuitivă iar elementele (cutiile mici) pot fi ușor mutate în interiorul secțiunilor (cutiile mari). Însăși secțiunile mari sunt aranjate în structură verticală, așa încât să poți structura ușor informația. Din păcate însă nu am găsit posibilitatea de a crea un onepage site. Nu am găsit nici un șablon de tip onepage site. În cadrul secțiunilor mari elementele secțiunilor pot fi ușor aranjate cu o flexibilitate enormă. Un lucru care mi-a lipsit este posibilitatea de schimba cu locurile secțiunile (cutiile mari).

Un lucru care mi s-a părut super comod sunt linkurile de pe pagină care funcționează direct în creator, deci de-acum în cadrul creatorului de pagini web poți vedea cum funcționează pagina. La fel, m-a îmbucurat faptul că și pagina, și interfața aplicației de creare a paginii și șabloanele sunt traduse în limba română. Este de ajuns de a se înregistra de adresa webnode.ro și aveți setată limba română pentru contul personal.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!

Comenzi rapide de la tastatură

Combinațiile de taste ca Ctrl+Z, sau Ctrl+Y funcționează, iar Ctrl+C, Ctrl+V, Ctrl+X -nu. Lipsește în totalitate funcția de copiere, decupare a elementului. Ceea ce la rândul său îngreunează procesul de creare a paginii.

Deci nu prea este loc pentru pagini super sofisticate.

Funcții

Pagini

Deci setările paginilor sunt destul de limitate. Poate fi setată dacă pagina va apărea sau nu în meniu (Apropo, există doar un meniu). Nu poate fi setată care pagină va fi principală, paginile nu pot fi copiate, … Deci după cum spuneam creatorul de pagini web, Webnode este foarte simplu în sensul larg al cuvântului. Meniul nu include setări. Și se adaptează în mod automat la dimensiunile display-ului.

Elemente

Creatorul de site-uri include multe elemente ca de exemplu imagini, text, galerie. Un lucru la care nu m-am așteptat este faptul că nu am putut găsi elementul de slider.

Pentru a adăuga o secțiune de blog este necesar de a insera o pagină de tip blog – o chestiune nu chiar intuitivă. În general atunci când creăm o pagină nouă avem la alegere 12 tipuri de pagină.

Forme pregătite

Un lucru îmbucurător este faptul că în Webnode am găsit multe secțiuni pregătite special pentru paginile pentru afacerile mici:

  • Lista de prețuri
  • Lista de produse
  • Referințe
  • Formular de comandă, sau rezervare
  • Înregistrare pentru newsletter

Aceste secțiuni pot fi ușor editate și pagina poate chiar ”lucra” pentru business. Pagina poate afișa toată informația de care utilizatorul are nevoie, iar dacă vizitatorul va îndeplini un formular de înregistrare, atunci veți primi un mail pe adresa indicată.

În general creatorul mi s-a părut destul de elastic, în anumite aspecte și foarte limitata în alte aspecte.

Banca de pictograme și imagini

Niște funcții utile sunt banca de pictograme și imagini. Minusul acestor bănci este lipsa funcției de căutare. De aceea căutarea imaginii poate cere mult timp, posibil chiar și mai mult dacă am fi beneficiat de o sursă externă de imagini și pictograme gratuite.

Integrări i soluții ale părților terțe

În baza de cunoștințe sunt menționate următoarele module care pot fi integrate în pagină:

1- Modul de la Facebook care permite să dați un like pentru publicație și afișează numărul de like-uri (incluse în secțiunea head, ceea ce înseamnă că este accesibilă doar pentru pachetele premium.)

2- Chestionar dela Survivo.com (integrate în cadrul elementelor de HTML)

3- Sistem de rezervări de la reservio.com (integrate în cadrul elementelor de HTML)

Am încercat să integrez și un eveniment din Google calendar. Arăta ca un buton pe care trebuie să dai click și vei trece pe pagina evenimentului, deși era public. Dar a funcționat. Deci foarte probabil că creatorul este compatibil și cu multe modul de bază.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!

Magazin online

Deci pentru magazinul online avem de a face cu un creator mai vechi și mai puțin intuitiv.

Subsol

Un lucru care mi s-a părut un neajuns considerabil este faptul că subsolul (footer-ul) paginii poate fi editat într-o măsură foarte limitată. Pentru pachetul gratuit există doar 2 elemente de tip text și atât. Dacă achiziționez un pachet premium, apare posibilitatea de a editat subsolul incluzând un anumit cod – cam puțin pentru un creator de tip Drag and Drop.

Harta site-ului

Harta site-ului se poate găsi ușor adăugând la url-ul paginii obținut fragmentul ”/sitemap.xml”. Această hartă este generată în mod automat.

Favicon

Faviconul (pictograma care apare în colțul stâng al filei, atunci când deschidem pagina în browser) poate fi schimbat doar în cadrul pachetelor premium. Deci până ce nu plătiți trebuie să acceptați pictograma Webnode care va face promovare pentru creator.

SEO

General

Setările SEO sincer mau dezamăgit puțin. Cum poate instalarea codului Google Analitics să fie o opțiune premium, plus la toate, este accesibilă doar de la un pachet ce costă aproape 40 RON pe lună (mai exact 38 RON). Lipsesc la fel anumite setări SEO care după părerea mea sunt fundamentale: Editarea secțiunii header (valabilă doar pentru opțiunea premium), înscrierea etichetei Alt tag pentru imagini (nu am găsit așa ceva chiar și în cadrul pachetelor premium).

Etichete

Chiar și în pachetul gratuit există posibilitatea de a edita Titlul paginii. Adresa acestuia, eticheta Meta description, Meta keywords la fel poate fi editate.

Editarea textului

Un alt neajuns al paginilor web este lipsa setărilor profunde de ierarhie a textului. Există doar opțiunile de Title, Subtitle, Heading, Normal și Blockquote. Deci textul scris va fi greu de interpretat pentru motoarele de căutare Google și utilizatori, întru-cât lipsește o ierarhie Headline 1, 2, 3, … Pentru Magazinul online aceste setări sunt prezente.

Deci concluzia este următoarea: pentru a se poziționa bine este nevoie de a plăti bine și tot nu este de ajuns până la sfârșit. Pentru mine este dezamăgitor.

Plan gratuit

Deci planul gratuit cam puțin oferă – memorie de stocare – maxim 100MB, trafic de date – maxim 1GB, foarte puține posibilități SEO. Din ferice paginile create în baza pachetului gratuit sunt păstrate. De aceea se poate lucra mult la conținut și apoi să publici pagina, plătind abonamentul doar atât timp cât pagina are un content bine optimizat.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!

Numărul de șabloane

Șabloane pentru pagini Web

Am enumerat 81 de șabloane pentru pagini web. La multe șabloane însă designul general se repetă. Diferă doar culorile și pozele în dependență de tematică – care la drept vorbind la fel necesită timp pentru a fi selectate, ajustate, … Deci în final tot își economisesc timp. Toate șabloanele sunt gratuite. Practic toate sunt create cu foarte mult gust. Și apropo sunt traduse în română.

Șabloane pentru magazin online

Dacă dorim să creăm un magazin online, avem la dispoziție 95 de șabloane, care, sincer, arată ca și cum ar fi din anii 2000. Deci nu neapărat trebuie să creeze o senzație de încredere din partea cumpărătorului.

Suport tehnic

Suportul tehnic include un manual în limba română. Explică destul de clar funcțiile. Analizând acel manual am obținut confirmarea faptului că nu poți face prea mult cu acel creator.

Politica de prețuri

Politica de prețuri este foarte negeneroasă. Pentru pachetul standard (38 RON) obții doar 2GB memorie de stocare, 10GB trafic de date iar pagina o poți crea doar în 2 limbi. Deci însăși denumirea ”Standard” nu înseamnă că este cel mai ieftin. Este pur și simplu un pachet care nu prea multe limite. Cum am mai menționat mai sus dacă nu achiziționezi acest pachet nu poți conecta nici codul Google Analytics.

Responsivitate

Un lucru uimitor în acest creator este RWD automat. De exemplu, în cazul a două elemente amplasate paralel în coloane (de exemplu text și imagine) mărirea dimensiunilor unui element micșorează dimensiunile celuilalt și vice versa. Chestia asta chiar nu-ți permite să strici pagina și îți accelerează mult munca. Pagina se adaptează perfect la diferite dimensiuni ale display-ului.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!

Ajutor RO

Ajutorul în limba română este disponibil. Timp de 24 de ore am primit răspuns la întrebare, în limba română.

Posibilitatea de a câștiga bani

Lipsește. Nu am găsit așa opțiune.

Numărul de webmasteri

Versiunea gratuit însă oferă posibilitatea de lucra în echipă. Rolurile disponibile sunt: administrator și editor. Destul de generos luând în considerare toate limitările descrise mai sus.

Domeniu propriu gratuit

Posibilitatea de conecta un nume de domeniu propriu începe de la prețul de 12 RON. Un domeniu gratuit pentru un an îl obțineți de la pachetul de 19 RON. Nu este clar însă cât va costa menținerea acestui domeniu și care este extensia domeniului.

White label

Lipsește. Nu am găsit așa opțiune. Deci mi se pare, că acest lucru este firesc, deoarece creatorul este foarte simplu. Pe deoparte crearea unei pagini nu necesită prea mult timp și efort. Pe de altă parte creatorul este prea simplu pentru a fi necesar de munca unui web design profesional.

Concluzie

În final

Deci pot să spun că Webnode este un creator bun pentru cei ce vor să-și creeze fără mari greutăți o carte de vizită: unde să indice toată informația necesară (descrierea produselor, lista de prețuri, recomandări, studii de caz, avantajele ofertei, …) care poate să-l intereseze pe utilizator: în acest mod utilizatorul va economisi timp evitând să repete într-una același lucru. Plus la aceasta poți crea un blog. În SEO există practic toate setările de bază și la urma urmei nimeni nu te împiedică să lucrezi la conținut. Pagina va arăta frumos dar nu neapărat va oferi o poziționare eficientă. Întrebarea apare dacă acest creator oferă, sau va oferi (dacă autorii aplicației lucrează la dezvoltarea acesteia) posibilitate de a trece la un nivel profesional.

Pentru cine este Webnode

Recomand Webnode pentru cei ce doresc să-și creeze repede o pagină web, care să funcționeze. Nu au multe cerințe față de pagină și nu planifică să o dezvolte mult. Ei vor obține o pagină de prezentare, și o platformă de contact cu clientul cu ajutorul căreia clientul va putea face careva comenzi, rezervări, …

La fel recomand Webnode pentru persoanele care încă nu au multă experiență în domeniu, și au nevoie de o platformă de la care să înceapă. Veți putea vedea în cadrul acestui site builder multe posibilități asupra modului în care puteți utiliza formularele, listele de noutăți, combinațiile de culori, … Webnode oferă o ghidare profesională care îți explică cum să faci o pagină web, de care foarte mulți utilizatori au nevoie.

Pentru cine nu este Webnode

Persoanele care doresc să creeze o pagina super mega personalizate se vor simți mai limitate. Utilizatorii care-și doresc o pagină mai sofisticată ca funcționalități și SEO la fel nu se vor putea bucura de multe opțiuni.

Cu SEO nu va fi chiar așa de simplu. Să scrii conținut de calitate vei putea, ca și oriunde de fapt, să incluzi taguri da, dar nu peste tot, să urmărești traficul pe pagină va fi scump. Și aici apare întrebarea despre preț și valoare.

La fel nu văd mari posibilități de a dezvolta un site creat în Webnode de către specialist web design profesional.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?
Vezi rankingul nostru!