Noul an este o oportunitate de a face schimbări. Unii decid să slăbească câteva kilograme în plus, alții învață o nouă limbă, iar alții… își schimbă complet stilul de viață actual. Ți-ar plăcea să experimentezi călătoriile și să le combini cu o muncă interesantă? Verifică dacă viața de nomad digital este pentru tine!
Nomad digital – ce este el?
Un nomad digital este o persoană care lucrează de la distanță și, în același timp, își urmărește pasiunea pentru călătorii . În acest scop, el folosește dispozitive electronice precum laptop și telefon, iar o conexiune la Internet rapidă și stabilă este de asemenea importantă. El comunică cu superiorii săi, colegii de muncă sau contractanții prin e-mail, chat sau videoconferință.
Trebuie să recunoaștem că nomadismul digital este un stil de viață, nu doar un mod de lucru. Este ales de cei care prețuiesc independența și libertatea, precum și un anumit tip de minimalism și autosuficiență. Ce profesii își pot permite luxul de a lucra de oriunde în lume? Sa verificam!
În ce profesii lucrează nomazii digitali?
Nomazii digitali profită de oportunitățile oferite de industriile digitale. Prin urmare, ei îndeplinesc de obicei sarcini legate de:
- crearea de site-uri web și aplicații web,
- programare,
- pozitionarea site-ului web,
- grafica si animatii,
- editarea și corectarea textelor, copywriting,
- fotografie,
- gestionarea rețelelor sociale și a campaniilor de publicitate,
- serviciu pentru clienți (asistent virtual),
- predarea limbilor străine,
- oferirea de îndrumare online.
- design UX,
- serviciu magazin online,
- blogging.
Efectuarea acestor profesii nu necesită a avea propriul birou sau apartament într-o anumită locație. Cele mai importante elemente din punctul de vedere al unui nomad digital sunt accesul la energie electrică și internet rapid.
Nomadismul digital: avantaje
Asemenea schimbări radicale precum mutarea într-o altă parte a țării sau a lumii ar putea să nu fie ușoare. Mai ales din punct de vedere emoțional. Cu toate acestea, au avantajele lor incontestabile.
Aici sunt câțiva dintre ei:
- Oportunitatea de a explora lumea , de a face prieteni, de a învăța despre culturi și limbi străine;
- Mai multă satisfacție la locul de muncă : printre altele, nomazii digitali se bucură de o mare flexibilitate în modul în care își planifică munca și cum o fac. Acest lucru le face mai ușor să se motiveze și să nu cadă într-o rută;
- Alegerea unui loc care este cel mai propice pentru creativitate – nu trebuie să fie un birou clasic, ci de exemplu o terasă panoramică sau o cafenea confortabilă;
- Niveluri mai scăzute de stres și risc scăzut de epuizare ;
- Costuri mai mici ale vieții , presupunând că nomadul alege o țară ieftină în care să trăiască sau este dispus să renunțe la unele conforturi.
Nomadismul digital: dezavantaje
Desigur, stilul de viață pe care îl aleg nomazii digitali nu este lipsit de provocări. Deci, înainte de a lua decizia finală, asigurați-vă că vă puteți descurca.
Intreaba-te pe tine insuti:
- Am suficientă autodisciplină pentru a crea un plan de lucru și pentru a-l respecta?
- Sunt sistematic, organizat și capabil să respect termenele limită?
- Ce motivație am și este suficientă pentru a mă motiva să fac efort zilnic?
- Cum voi reuși să mențin un echilibru între muncă și viața privată ? Există riscul ca dorința de a vă relaxa sau de a vizita obiectivele turistice și de a se distra să împingă îndatoririle profesionale în plan secundar?
- Locuitul într-un alt fus orar va perturba ritmul meu natural de somn-veghe?
- Vor deveni diferențele culturale și bariera lingvistică un obstacol în calea prieteniei și a adaptării la un loc nou?
- Voi putea face față singurătății și dor de cei dragi ?
- În ce măsură cunosc reglementările legale locale pentru a nu avea probleme cu asigurările sociale, taxe sau vizele de muncă?
Un nomad digital ar trebui, de asemenea, să fie echipat corespunzător. Elementele de bază sunt un computer portabil, un hard disk extern, un birou confortabil și un scaun. În unele locuri, va fi necesară și aerul condiționat și protecția împotriva zgomotului sau a razelor solare excesive.
Viitorul nomadismului digital
Nu este nomadismul digital doar o tendință trecătoare? Aceasta este o altă teamă care poate apărea în mintea tuturor începătorilor. De fapt, până de curând, „workation” a fost folosit de un procent destul de mic din toți oamenii care lucrează.
Anul 2020 a adus schimbări – pandemia de Covid-19 a influențat utilizarea pe scară largă a muncii la distanță. Aceasta, la rândul său, a accelerat dezvoltarea tehnologiei și digitizarea economiei. Lucrul de la distanță nu numai că a devenit un model de lucru popular, dar multe dintre avantajele sale au fost și descoperite.
Acest lucru este evidențiat și de faptul că în întreaga lume se creează noi locuri de coworking și coliving. Au început să fie organizate și conferințe speciale, precum Nomad Cruise și Running Remote Conference. Există și companii care oferă locuri de muncă pe termen scurt sau lung pentru persoanele care călătoresc constant. Aproximativ ⅓ ar dori să treacă la lucrul de la distanță în următorul an sau doi. Dar călătoriile? Potrivit unor estimări, până în 2035 vor exista peste un miliard de nomazi digitali. Vei fi printre ei?