Recenzia platformei pentru creare site-uri uKit [2022]

(Last Updated On: January 24, 2022)

uKit este unul din puținele platforme pentru creare site cu interfața în limbă română (și de fapt nu doar interfața baza de tutoriale de asemenea e în română). Acesta a fost de fapt argumentul principal pentru care am decis să analizăm mai atent această platformă.

Simplitatea de a folosi

Cât de simplu e să folosești uKit este prima, cea mai importantă întrebare din această recenzie și de fapt este cea mai complicată. Pentru că pe de o parte site-ul se creează destul de repede, dar doar baza acestuia.

Elasticitatea și funcțiile accesibile

Însă anumite chestii, pe care personal le consider de bază sunt mai complicate – vorbesc despre posibilitatea de a seta modul în care arată articolele – mai exact setarea poziției imaginilor.

Cele mai mari limitări însă le-am întâlnit la editarea părții de sus și a footer-ului. În acest părți ale site-ului am avut elemente prestabilite. Respectiv puteam decide dacă aceste elemente vor fi prezente sau nu. Însă nu am avut posibilitatea de a modifica poziția elementelor prestabilite sau să adaug alte elemente în aceste părți ale site-ului. Consider că această limitare este destul de importantă, pentru că pe ecranele mai înguste partea de sus a site-ului – partea pe care utilizatorul o va vedea cu siguranță atunci când va accesa site-ul, arată destul de aglomerat. 

Poziționare: cum arată SEO și analitica în uKit

Setările meta-descrierii, a meta-titlului și tag-urilor pentru imagini sunt accesibile și în cadrul abonamentului Free. Și acest lucru ne bucură foarte mult.

Codul sursă lasă de dorit – lucru testat de câteva instrumente. Însă dacă creați un site foarte simplu, această pierdere de performanță nu se va lăsa simțită puternic.

Suportul tehnic a programului pentru creare site, uKit

Baza de tutoriale în română ne-a încurajat foarte puternic. Însă răspunsul la întrebarea noastră adresată printr-un formular de contact a fost în engleză. Deși acest răspuns a fost susținut de un link către un tutorial în română, oricum trebuie să recunoaștem că ajutorul direct în limba română lipsește, deci orice întrebare mai puțin obișnuită, care nu deține un răspuns în tutoriale se complică. Considerăm că limba română pentru suportul tehnic este extrem de importantă. Crearea site-ului chiar și cu ajutorul unui tool simplu de website builder este totuși o sarcină complexă, respectiv înțelegerea corectă, exactă a instrucțiunilor este crucială. 

Numărul de șabloane

uKit oferă peste 200 de șabloane gratuite. Într-adevăr acest lucru impresionează. Categorizarea după domenii și funcția de căutare simplifică mult căutarea template-ului potrivit. 

Un lucru pe care considerăm că trebuie subliniat este faptul că fiecare template este accesibil în câteva (de la 3 la 4) culori tematice. Aceasta este o funcție interesantă, care îți permite să personalizezi template-ul din start înainte de a-l alege.

Integrări

Posibilitatea de integra module externe este prezentă printr-un număr de plugin-uri standarde prestabilite: social media, Google Search Console, Google Analytics, e-commerce.

Însă anumite integrări sunt accesibile doar în baza unor planuri premium: Minim și Pro. Este vorba despre Facebook Pixel , Google Tag Manager și adăugarea oricărui cod HTML propriu. 

Posibilitatea de a adăuga un cod propriu există doar în cazul unui abonament PRO – cel mai scump. Deși în mesaj am primit informația că acest cod poate fi adăugat de către personalul suport de la uKit chiar și fără activarea acestui plan.

Politica de preț

Planurile Premium

În această parte a recenziei vom analiza planurile Premium uKit din data de 2020-04-24. uKit oferă 4 planuri premium:

  1. Minim (5 USD pe lună) pentru o lansare simplă a site-ului: conectarea domeniului și servicii de găzduire.
  2. De bază (10 USD = dublu de cât planul precedent) pentru a beneficia de funcțiile de bază: Eliminarea ”Drepturilor de autor uKit, Asistența tehnică live prin chat, Posibilitatea de a seta obiective Google Analytics.
  3. eCommerce (12 USD = 2 dolari în plus) pentru funcțiile de eCommerce
  4. Pro – 15 dolari (plus încă 3 dolari) pentru a adăuga codul un cod HTML personalizat pe site

Analiza funcțiilor avansate din uKit

  • Funcția de a invita un colaborator pentru a edita un site. Un parametru important pe care dorim să-l subliniem este timpul pentru care se oferă acces la editarea site-ului, pe care îl setăm în zile. Cu alte cuvinte dreptul de editare a site-ului nu poate fi definitivă și este mereu limitată în timp. Acest parametru reprezintă o măsură de securizare care pe de o parte oferă siguranță iar pe de altă parte incomoditate.
  • Site-urile create în uKit sunt responsive și se afișează destul de bine pe toate tipurile de dispozitive. Însă după cum am menționat mai sus există anumite limitări în ceea ce privește editarea subsolului, părții de sus și a blogului.
  • Funcția white label lipsește – uKit nu poate fi folosite de către agențiile de marketing pentru acrea site-uri pentru clienții sub brandul propriu.
  • Program de afiliere – recomandând uKit puteți câștiga 30% din suma achitată de către clienții recomandați. Conform condițiilor scrise pe site ”Cererea dvs. de aderare va fi procesată în aproximativ 2-3 zile, criteriul principal de evaluare fiind sursa de trafic.”

Concluzii

uKit este o platforma ok, pentru un site simplu. Important e să alegi un template potrivit cu care vei putea lansa site-ul extrem de repede. Însă trebuie să recunoaștem că există anumite limitări în ceea ce privește devotarea ulterioară a acestui site. În cazul în care subpaignile noastre devin mai complexe, va trebui să acceptăm o scădere considerabilă a vitezei de încărcare a acestora.