Evoluția domeniului online a adus după sine și concepte din business și marketing, care până la apariția lor în acest vast concept, nu erau foarte cunoscute. În această categorie intră și aceste două concepte, foarte cunoscute în afara României dar pentru care încă se pun bazele în țara noastră.
În acest articol, vom vedea ce reprezintă conceptele de UX (user experience) și UI (user interface), vom analiza cum se aplică aceste concepte în domeniul de web design și vom observa câteva puncte cheie de atins, pentru a ajunge la o rată de conversie cât mai bună.
Conținutul articolului:
- Ce înseamnă UX și UI?
- Care este procesul UX design?
- Diferența dintre UX și UI?
- Instrumente pentru UX design.
- Concluzii
Ce înseamnă UX?
Conceptul de UX, deși făcut faimos de apariția internetului și folosirea acestui concept în cadrul marketing-ului digital sau a business-ului la scară largă, există de mult timp. Ideea de User Experience (experiența utilizatorului) este prezentă în orice produs ți-ai cumpărat vreodată. În orice masă servită la restaurant. În fiecare din serviciile pe care te-ai bazat, de-a lungul timpului.
Da, conceptul de User Experience este mult mai vechi decât internetul. Ca idee de bază, orice produs sau serviciu are în spate un user experience, fie el unul bine realizat sau…nu chiar.
Scopul ideii de User Experience e să ofere o experiență plăcută și fluidă pentru orice utilizator. În cazul unui biscuite, ambalajul acestuia ar putea veni cu o parte foarte mică ce poate fi desprinsă, sub care să se afle o poveste. Astfel, observăm și elemente de branding în user experience design.
Pentru o persoană ce nu ar aprecia această experiență, trebuie să ne asigurăm că acea poveste nu este intruzivă – există acolo pentru oricine, dar dacă nu o vezi, să nu încurci experiența fluidă a utilizatorului.
Partea fluidă vine, în cazul biscuitelui nostru, de o modalitate foarte rapidă de desfacere a ambalajului. Aici avem exemplu foarte bun pe cei de la Milka, care și-au schimbat ambalajul în unul ce poate fi foarte ușor desfăcut și pus înapoi la fel de ușor.
Dacă până acum am discutat despre UX design în general, în continuare o să focusăm articolul pe zona web design-ului.
Care este procesul UX design?
Una din cele mai căutate abilități de pe piața de web design în momentul acesta este familiaritatea cu ideea de UX design. De ce?
Pentru că site-urile web nu se mai fac cum își doresc clienții. Acum câțiva ani, site-urile trebuiau să arate cât mai bine, să fie pline de paralaxă, vectori foarte interesanți și abstracți sau tot felul de elemente grafice futuriste.
Acest lucru era cauzat, în majoritatea timpului, de către clienți. Brief-ul acestora era în general unul foarte stufos, aceștia fiind concentrați mai mult pe eventualitatea unei opere de artă, nu a unui site web funcțional.
Odată cu apariția conceptului de UX, web desingerii au putut convinge clienții care-și doreau site-uri web ”creative” că ceea ce primează este experiența utilizatorului, iar apoi vine creativitatea.
Odată cu acest lucru, a apărut și procesul prin care trece un UX designer pentru a crea o experiență cât mai plăcută.
- Inspirația – în această fază, un user experience desginer intră în contract cu publicul său țintă – direct sau indirect. În această fază, designer-ul află care sunt procesele de comportament prin care utilizatorul trece pentru a cumpăra un produs
- Conceptualizarea – aici, designer-ul trebuie să pornească idei și concepte despre experiența utilizatorului, care să plece de la ce a aflat în faza de inspirație
- Iterarea – în faza de iterare apar produsele fizice, însă sub formă de prototip, care sunt testate
- Expunerea – aici avem deja produsele finite și echipa de UX se concentrează mai mult pe livrarea și marketarea produsului
Aceștia sunt, în general, pașii prin care experiența utlizatorului trece în mintea unui designer UX.
Diferența dintre UX și UI?
De multe ori, acești doi termeni sunt folosiți pentru același concept, însă sunt diferențe mari între cele două concepte.
Dacă ideea de User Experience este deja bine întipărită în mintea voastră, haideți să vedem și ce reprezintă UI (User Interface).
UI reprezintă interfața pe care utilizatorul o are în față în momentul în care acesta se folosește de un produs, fie el un site web sau produs fizic. Dacă user experience reprezintă întregul proces prin care un utilizator trece în contactul cu un produs.
Pentru a fi mai clari, imaginează-ți un website (poate chiar cel făcut de tine). Interfața este doar ceea ce utilizatorul are în fața sa și poate manevra (sau nu). Butoane, text, conținut, culori, meniu. Toate aceste elemente fac parte din interfață. Însă experiența utilizatorului reprezintă mult mai mult de atât.
Astfel, putem spune că Interfața Utilizatorului (UI) reprezintă doar o mică parte a ceea ce înseamnă UX.
Instrumente pentru UX design.
Instrumentele pe care un UX designer le folosește de-a lungul procesului sunt nenumărate. În partea de cercetare de piață, instrumentele pentru chestionare sau cele de înregistrare video sunt cele mai folosite (Google Forms).
În faza de testare, există mai multe instrumente care îți pot analiza prototipul, precum Balsamiq sau UsabilityHub.
De asemenea, UX designerii trebuie să cunoască, în general, suita Adobe, pentru design grafic, și să lucreze într-un web builder sau chiar să scrie cod pentru partea de web design.
Concluzii
În concluzie, putem afirma că apariția conceptului de UX este una extrem de benefică atât pentru utilizatori, cât și pentru designeri. Produsele bazate pe acest concept reprezintă un succes adevărat, iar utilizatorii sunt din ce în ce mai mulțumiți, considerând necesar să se întoarcă la produsul respectiv, datorită experienței lor!