Platforma WIX versus WebWave – ce alegi în 2021? [ANALIZA PREȚURILOR]

(Last Updated On: February 11, 2022)

Platformele de tipul site-builder permit crearea unor site-uri atrăgătoare și funcționale. Nu ai nevoie de cunoștințe sau experiență IT – este suficient să ai o idee despre cum trebuie să arate site-ul. La urma urmei există o mulțime de oameni care au nevoie de un site clar, simplu, dar nu doresc să facă o comandă la o agenție de marketing.

Pentru a te ajuta să alegi cea mai bună platformă, am analizat în acest articol două opțiuni de top de pe piața din România: WIX și WebWave. Vezi, care ți se potrivește mai bine.

Cuprins

  1. Ce reprezintă WIX și ce este WebWave?
  2. Platformele pentru creare site-uri WIX și WebWave – planurile gratuite
  3. Cât costă WebWave și dacă merită banii
  4. Cât costă WIX și dacă merită banii
  5. Platformele pentru creare site-uri (Site-builder). Raportul preț / calitate.
  6. Analiza prețurilor WebWave și WIX [TABELĂ]

Ce reprezintă WIX și ce este WebWave?

WebWave (citește recenzia) și WIX (citește recenzia) sunt 2 platforme cu posibilități avansate de pe piața română. Plus la toate, utilizarea editoarelor de site-uri sunt gratuite. Dar pentru a cunoaște potențialul lor deplin trebuie să analizăm planurile premium ale acestor platforme. Doar în acest mod vom observa toate diferențele.

Ambele platforme site-builder au fost create pentru persoanele care nu au cunoștințe IT, dar au nevoie de un site. Este vorba de întreprinderi mici, freelanceri, ONG-uri.

Observăm însă câteva diferențe intre aceste două opțiuni. Crearea unui site ceva mai măricel în WIX este complicat. Atunci când site-ul tău are mai mult de 10 subpagini, editorul platformei devine greoi.

Să fim sinceri nu e OK, dacă problemele încep la un site care conține mai mult de zece subpagini.

În WebWave nu observăm așa ceva chiar și în cazul în care site-ul are câteva sute de subpagini. Deși utilizatorii WebWave afirmă că publicarea unui site de această mărime (câteva sute de subpagini) durează mai mult.

Menționăm, că WIX are câteva planuri premium (cel mai ieftin are prețul de câțiva dolari). WebWave are doar două planuri – free și premium.

În WIX posibilitățile editorului de site-uri depinde de planul ales, în WebWave ai aceleași posibilități de creare și de editare a site-ului în ambele planuri (free și premium).

Platformele pentru creare site-uri WIX și WebWave – analiza planurilor gratuite

Ambele platforme pentru creare site-uri oferă planuri free, care permit utilizatorilor să aprecieze funcționalitatea platformei. Ai posibilitatea să testezi totul, să-ți faci o impresie și să creezi un site pe deplin funcțional. Absolut gratuit.

Site-urile create pot fi publicate foarte simplu (și fără să plătești nimic). Platforma va genera așa numita adresă ”gratuită” pentru publicarea site-ului. Această adresă îți va permite să prezinți site-ul cunoscuților sau colaboratorilor.

Ambele platforme oferă posibilitatea de a crea un site optimizat pentru telefonul mobil. Dar trebuie să menționăm că WebWave oferă posibilități mult mai avansate de cât WIX: 4 moduri RWD versus 3. În WebWave ai posibilitatea de a edita breaking point-urile – o funcție foarte utilă în zilele noastre când ecranele smartphone-urilor devin din ce în ce mai mari.

Planurile gratuite oferă posibilitatea de a decide, dacă platforma ți se potrivește sau nu. Aceste planuri au desigur constrângerile sale:

În primul rând site-urile făcute în WIX și WebWave cu planuri Free au un banner promo care informează că site-ul a fost creat cu ajutorul platformei respective. La fel, nu ai influență asupra adresei site-ului. În WebWave adresa site-ului este una aleatoare, în WIX adresa este creată în baza numelui utilizatorului.

Un alt aspect este spațiul de stocare (memoria disponibilă pentru fișierele site-ului) și traficul de date (volumul de date care poate fi expediat de site). În WebWave nu există limitări nici pentru spațiu de stocare și nici pentru volumul traficului de date – menționăm că acest lucrul este valabil chiar și în planul Free. În WIX întâlnim limite pentru spațiul de stocare – 500MB și transfer de date pentru planul Free. Adevărul este că 500MB spațiu de stocare nu e mult, în special dacă dorești să lărgești funcțiile site-ului.

Dacă ai nevoie de ajutor în timpul lucrului cu editorul de site-uri, vei găsi în WIX o mulțime de materiale, în engleză. WebWave oferă avantajul tutorialelor scrise în limba română și ajutorul online prin chat și e-mail în română. Deci dacă nu ai experiență în crearea site-urilor și nu cunoști suficient de bine engleza, atunci cu WIX va fi mai greu.

Cât costă WebWave și dacă merită banii

WebWave oferă două opțiuni. Prima gratuită care include toate posibilitățile necesare pentru a crea un site web cu transfer de date și spațiu de stocare nelimitat, site responsiv și acces la secțiunea HEAD – lucru important pentru integrări cu module externe. Integrarea cu modulele externe arată la prima vedere ca ceva suplimentar, opțional. Dar adevărul este că anumite module ca Google Search Console sau Google Analytics au devenit un standard în ziua de azi.

A doua opțiune, premium, include posibilitățile planului Free plus un număr nelimitat de conturi e-mail, certificat SSL, posibilități avansate de a crea copii de rezervă. Planul premium costă 20 de lei pe lună. Prețul setat în lei oferă avantajul de a plăti aceeași sumă independent de fluctuațiile pe piața valutară.

De asemenea în cazul în care creezi mai multe site-uri pentru clienți, poți beneficia de planuri premium la prețuri avnatajoase, activând contul Agency

Cât costă WIX și dacă merită banii

La momentul actual WIX oferă 4 planuri Premium pentru site-uri web. Primul plan de 4.50 dolari oferă practic vorbind posibilitatea de a conecta domeniul. Odată ce trecem la celelalte planuri, mai scumpe, apar noi posibilități: eliminarea reclamelor WIX, posibilitatea de a încărca pe site materiale video, suport VIP.

Pentru 4.50 dolari ai 500MB spațiu de stocare și 1GB trafic de date. Site-urile cu acest plan însă păstrează reclama WIX, iar domeniul trebuie achitat cu o taxă suplimentară.

Doar cel de-al doilea plan premium (Combo cu 8.5 dolari pe lună) permite eliminarea reclamei WIX și oferă un domeniu gratuit pentru primul an. Plafonul traficului de date crește până la 2GB, iar spațiul de stocare până la 3GB.

Pentru a elimina plafonul pentru traficul de pe site, este nevoie să cumperi următorul plan – Unlimited, cu 12.5 dolari pe lună. Acest plan include 10 GB spațiu de stocare.

Ultimul Plan VIP costă 24.50 dolari pe lună. Pe lângă avantajele descrise în planurile precedente acest plan mai include și suportul VIP pentru clienți.

Pe lângă planurile pentru site-uri web, WIX oferă și planuri pentru companii, mai exact pentru situațiile când dorești să primești plăți în cadrul unui magazin online.

Primul plan Business Basic (17 dolari / lună) – oferă posibilitatea de a primi plăți fără comision și de a conecta Google Analytics. 

Este un plan promoțional pentru că include multe elemente ale planului VIP de 24.50 dolari pe lună.

Planul Business Basic, include toate elementele planului VIP (cu excepția suportului) și oferă 35GB spațiu de stocare. 

Planul Business VIP oferă 50GB spațiu de stocare și suportul premium.

Menționăm că planurile oferite de WIX nu includ conturi e-mail. Această opțiune trebuie achitată separat.

Platformele pentru creare site-uri (Site-builder). Raportul preț / calitate.

Analiza celor 2 oferte ne permite să concluzionăm că oferta WebWave este mult mai avantajoasă. Trebuie să plătești de 2 ori mai mult în WIX, pentru a obține ceea ce oferă WebWave cu 20 de RON-i pe lună,

Conturile e-mail reprezintă un alt avantaj al ofertei WebWave. Acest element lipsește în planurile WIX și trebuie achitate separat.

La fel observăm limitări ale posibilităților editorului WIX. De exemplu, în WebWave ai la dispoziție optimizarea site-ului pentru 4 moduri RWD (desktop, tabletă, telefon orizontal și telefon vertical) plus opțiunea pro, de a edita lățimea modurilor RWD. În WIX avem doar 3 versiuni RWD ale site-urilor.

Adevărul este că oferta WebWave este mult mai avantajoasă, decât cea WIX, ca preț, posibilități tehnice și calitatea suportului tehnic. WebWave este o alternativă foarte bună pentru WIX și WordPress.

Menționăm că toate acestea sunt doar informații brute. Foarte mult depinde de proiectul site-ului specific și de necesitățile specifice ale acestuia.

Analiza prețurilor WebWave și WIX [TABELĂ]

În tabelul de mai jos, vei găsi cele mai importante date ale acelor 2 oferte.

Prețurile planurilor WIX sunt calculate în baza cursului dolarului american (USD) al Băncii Naționale a României de pe data de 2019.08.02.

WebWave WIX
Plan Free (Gratuit) Premium Free (Gratuit) Connect Domain Combo Unlimited VIP
Preț / lună 0.00RON 20.00RON 0.00RON 19.19RON 36.25RON 53.31RON 104.49RON
Trafic de date Nelimitat Nelimitat 1 GB 1 GB 2 GB Nelimitat Nelimitat
Spațiu de stocare Nelimitat Nelimitat 0.5 GB 0.5 GB 3 GB 10 GB 20 GB
Domeniu Lipsă Propriu Lipsă Taxat Propriu Propriu Propriu
Suprot utilziatrori Premium Premium Normal Normal Normal Normal Premium
Reclame Da Nu Da Da Nu Nu Nu
Favicon propriu Da Da Nu Nu Da Da Da
Certificat SSLL Da Da Nu Nu Da Da Da
Conturi e-mail Nu Da Nu Nu Nu Nu Nu
Bază de imaigni Da Da Da Da Da Da Da
RWD (optmizare petnru mobil) 4 moduri 4 moduri 3 moduri 3 moduri 3 moduri 3 moduri 3 moduri