Vreau să îmi fac un site al meu este dorința multor persoane care vor să pășească în domeniul comerțului digitalizat. În primul rând, acesta este un pas major, pentru că-ți poate transforma ideea de business în realitate imediată. Orice business are nevoie de o prezență online viabilă, fundamentată, care este asigurată, în primul rând, de existența unui site web propriu. Site-ul web reprezintă cartea de vizită a unui brand, mijlocul de comunicare al afacerii și ofertei.
Când vine vorba de creare site web, lucrurile nu sunt atât de complicate, mai ales dacă, înainte de toate, te documentezi cum trebuie. Ce-i drept, trebuie să iei în considerare foarte multe variabile. Așadar, nu este îndeajuns doar să-ți răspunzi la întrebarea cum fac un site, ci trebuie să știi și cum să îl întreții, cum să adaugi tool-urile și instrumentele de gestionare necesare, cum să-i analizezi statisticile, cum să implementezi noi funcții și cum să îl promovezi.

În acest ghid vei găsi:
- Alege mai întâi platforma potrivită
- Alege un template
- Editezi template-ul
- Ajustezi site-ul la dispozitivele mobile
- Publici și testezi site-ul
- Implementezi setările necesare de SEO
- Lansezi site-ul conectând un domeniu propriu
- Conectezi Google Search Console
- Conectezi Google Analytics
- Lucrezi la dezvoltarea site-ului
Alege mai întâi platforma potrivită
Pentru ca website-ul să fie publicat și accesibil pe internet, acesta trebuie să fie găzduit de o companie de hosting web. Așadar, este vorba despre o platformă care îți pune la dispoziție un spațiu securizat pe serverul lor care stochează conținutul website-ului tău. Îți poți găzdui website-ul la aceeași companie la care îți înregistrezi și numele de domeniu, sau poți alege un alt serviciu de hosting care răspunde mai bine nevoilor afacerii tale.
Serviciile de hosting sunt esențiale în procesul de creare site web, deoarece îți oferă foarte multe beneficii, în afară de cel al unui spațiu pe un server. Este vorba și despre șabloane, template-uri, conturi de e-mail, baze de date, back-up-uri, instrumente de creare și modificare ale site-ului, plugin-uri, certificate de securitate SSL și chiar ajutor asistat, suplimentar. Alege întotdeauna o platformă care să se plieze pe cerințele și tipul afacerii tale.
Alege un template
Când îți spui vreau să îmi fac un site al meu, trebuie să te gândești că vei avea, totuși, ceva de muncă. După cum am spus, o platformă îți pune la dispoziție un anumit număr de template-uri după care îți poți modifica imaginea site-ului. Așadar, trebuie să-l alegi pe cel mai potrivit, în concordanță cu modelul afacerii tale. Gândește-te bine înainte de a face asta pentru că, ulterior, va trebui să intervii asupra lui, aducându-i modificări specifice.
Procesul de creare site gratuit poate fi destul de complicat, pentru că, înainte de toate, trebuie să investești niște economii într-un hosting, adică o platformă. Cele mai multe servicii de hosting vin la pachet cu mai multe oferte, la prețuri diferite. Alege întotdeauna oferta care se pliază pe așteptările tale, pe modelul afacerii și pe dimensiunea acestea. La început, poate ar fi bine să optezi pentru ceva mai accesibil, iar când crești, te dezvolți, pe ceva mult mai mare.
Editezi template-ul
După ce ai ales un template general, urmează să-l editezi. Acest lucru presupune adăugarea de tool-uri necesare pentru clienți, adăugarea de produse, căsuțe de comentarii, e-mail, stocuri, opțiuni și rating-uri, pagini principale și secundare, anexe. Trebuie să fii foarte atent, deoarece, după cum am spus, website-ul reprezintă cartea de vizită a afacerii tale. Acesta trebuie să fie cât mai atractiv, să se încarce ușor, să fie certificat SSL și intuitiv, simplu de navigat.
Ajustezi site-ul la dispozitivele mobile
O altă variabilă importantă privitoare la cum fac un site este să-l optimizezi pentru dispozitivele mobile. Trebuie să știi că în cea mai mare parte, cam în proporție de 70-80%, utilizatorii realizează căutări mobile, nu din versiunea desktop. Asta înseamnă că website-ul tău trebuie să fie optimizat pentru acest tip de căutări, astfel încât utilizatorii să fie mult mai predispuși să-l găsească și să-ți acceseze oferta și serviciile.
Din acest punct de vedere, viteza de încărcare a website-ului pe dispozitivul mobil este esențială. Utilizatorii vor fi predispuși să părăsească rapid o pagină care se încarcă greu. Evită, în procesul de creare site gratuit, pop-up-urile și implementează un layout responsiv, intuitiv. De asemenea, încorporează tag-ul Viewport Meta, evită utilizarea unui design web aglomerat și, periodic, testează website-ul pe dispozitive mobile reale, urmărind constant statisticile reale.
Publici și testezi site-ul
Testarea website-ului după finalizarea etapei proiectării și a developing-ului reprezintă un pas foarte important în procesul de creare site web. Revizuirea și testarea acestuia, înainte de a intra în funcțiune, este esențială pentru a evita erorile care ar putea împiedica vizitatorii din a avea o experiență plăcută de navigare. De asemenea, atunci când îl testezi, trebuie să te asigură că website-ul nu este disponibil pentru ceilalți și că ai la îndemână o listă de verificare.
Printre variabilele pe care trebuie să le iei în considerare se numără design-ul responsiv al site-ului (optimizat pentru dispozitivele mobile), conținutul și link-urile implementate (conținutul de înaltă calitate și optimizarea navigării sunt importante pentru SEO), prezența formularelor, a notificărilor, a căsuțelor de e-mail și a altor plugin-uri. Oferă atenție și titlului website-ului, meta descrierilor, capitolelor de conținut (H1, H2, H3 etc.), etichetei ALT a imaginilor.
Implementezi setările necesare de SEO
SEO reprezintă optimizarea website-ului tău pentru motoarele de căutare. Cu alte cuvinte, poți avea un site publicat în online, însă optimizarea acestuia poate fi atât de deficitară încât, pe scurt, nici măcar nu există. Un website trebuie să fie ușor de găsit în urma căutărilor, deoarece Google analizează toate website-urile și le ierarhizează în lista de rezultate doar pe cele care răspund la cerințele interogărilor pe motorul de căutare.
Așadar, dacă îți spui că vreau să îmi fac un site al meu, trebuie să-ți spui și că vrei să-l clasezi cât mai sus în lista de rezultate Google. În această privință, optimizarea este esențială: publicarea de conținut pe blog folosind cuvinte cheie, conținut relevant, care să răspundă cerințelor utilizatorilor, actualizarea periodică a acestuia, atenție la datele meta, backlink-uri și promovarea continuă a acestuia. Un website bine optimizat SEO îți aduce întotdeauna vânzări.
Lansezi site-ul conectând un domeniu propriu
În cele din urmă, trebuie să găsești un domeniu propriu pentru site-ul tău. Cu alte cuvinte, este vorba despre cum îți vei denumi site-ul pentru ca acesta să poată fi găsit de către oameni. Evident, denumirea trebuie să fie raportată la afacerea ta, să redea cât mai bine tipul serviciilor și produselor pe care le oferi. În aceeași măsură, trebuie să fie simplu și ușor de reținut. Cum fac un site presupune să știi și cum să denumești site-ul respectiv, variabilă de importanță vitală.
Conectezi Google Search Console
Un alt pas important când vine vorba de creare site web este conectarea acestuia la Google Search Console. Acesta este un serviciu web, pus la dispoziție de către Google, care permite deținătorilor de website-uri să primească în permanență date privitoare la statutul de indexare al site-ului (poziția în ierarhia rezultatelor de căutare), interogările de căutare (ce caută utilizatorii pe Google, cuvintele cheie și expresiile folosite).
Așadar, oferă date necesare pentru a-ți optimiza cât mai bine vizibilitatea site-ului. Un site cu vizibilitate este un site care va fi mult mai predispus spre a fi accesat în urma căutărilor. Implicit, crește și posibilitatea de a realiza vânzări și, încetul cu încetul, de a atrage cât mai mulți clienți. Nu este vorba doar despre cum fac un site, ci și despre ce trebuie să fac pentru a-mi poziționa website-ul cât mai sus în lista de rezultate afișate în urma căutărilor.
Conectezi Google Analytics
La fel de importantă este și conectarea website-ului la Google Analytics, serviciu de analiză web oferit de motorul de căutare Google care, evident, analizează traficul site-ului. Raporturile oferite de Google Analytics îți permit să urmărești mai bine comportamentul de consum al utilizatorilor, să le înțelegi dinamica de cumpărare, orele în care îți accesează site-ul, platformele prin intermediul cărora o fac și alte variabile ce țin de analiza dinamică a populației.
Lucrezi la dezvoltarea site-ului
Nu este îndeajuns, evident, doar să-ți creezi un website, ci trebuie să lucrezi în permanență la dezvoltarea acestuia. Procesul de creare site web prevede și încercarea de a fi, întotdeauna, în pas cu tendințele în materie de cumpărare și chiar cu cele în materie de design, optimizare și încercarea de a-ți poziționa site-ul întotdeauna în pozițiile superioare din lista de rezultate afișate în urma căutărilor. SEO joacă un rol esențial în asigurarea acestui lucru!
Analizezi traficul de pe site
Analizarea traficului de pe site, cu ajutorul Google Analytics, te ajută să înțelegi comportamentul specific al potențialilor cumpărători. Vezi de unde provine sursa de trafic, o poți optimiza, poți introduce strategii de marketing pe baza statisticilor obținute și, implicit, ținti mult mai bine așteptările clienților. Analiza traficului te poate ajuta, în aceeași măsură, și să-ți fidelizezi clienții actuali, dar și să atragi noi clienți.
Dezvoltarea site-ului în materie de implementare a funcțiilor noi
Dacă te întrebi cum fac un site, și ți-ai răspuns deja la această întrebare, probabil te vei întreba și cum să-l menții dinamic, popular, pentru a atrage cât mai mulți clienți. Din acest punct de vedere, feedback-ul clienților este de importanță vitală. Întotdeauna, când vine vorba de implementarea a diferite noi funcții (căsuță de abonare, e-mail, oferte, campanii) este de dorit să faci asta în baza feedback-ului utilizatorilor). Părerea clientului este întotdeauna importantă!
Adaugi conținut nou
Este foarte important să-ți duci SEO la un nivel cât mai bun, pentru ca site-ul tău să fie mult mai accesibil și ușor de găsit. Acest lucru presupune adăugarea periodică de conținut nou, întreținerea unui blog, folosirea unor descrieri potrivite pentru pagini și concentrarea pe interogările realizate de clienți când vine vorba de nișa și domeniul de activitate al afacerii tale. Adăugarea periodică de conținut nou îți poate duce afacerea la un cu totul alt nivel!
Lucrezi la promovarea site-ului
Evident, nu este vorba doar despre cum fac un site, ci și despre cum să promovez site-ul respectiv. Un site creat poate rămâne în anonimat dacă nu este promovat cum trebuie, ceea ce înseamnă că toată investiția a fost făcută degeaba. Din fericire, există multe modalități prin care îți promova site-ul și, implicit, afacerea și serviciile. Chiar dacă la început nu vei avea atât de mult trafic, încetul cu încetul acesta va crește, ceea ce va stimula vânzările.
Îți poți promova site-ul prin foarte multe modalități: crearea de grupuri pe platformele sociale, backlink-uri, giveaway-uri, colaborări cu agenții de marketing și cu alți antreprenori. Important este ca website-ul tău să fie calitativ, de încredere, să aibă un design atractiv și să ofere utilizatorilor condiții de siguranță ale navigării în online. Dacă te gândești că vreau să îmi fac un site al meu, nu mai sta pe gânduri: du-ți visul în domeniul realității și fă-o chiar acum.