Creare site-uri web profesionale: ce înseamnă un site profesional?

(Last Updated On: June 24, 2022)

Lumea în care trăim ne-a învățat că pentru a avea o afacere avem nevoie de o puternică prezență în social media. De aceea, crearea unui site este primul pas pe care cineva îl poate face pentru a-și aduce popularitatea și a-și mări vizibilitatea în mediul online. 

Dacă nu știi să ți-l creezi singur, ai nevoie de serviciile cuiva care se pricepe la creare site-uri web profesionale. Acesta îți va prezenta un portofoliu, iar pe baza acestuia vei dedice dacă vrei sau nu să fii următorul său client. Dacă nu ai resursele financiare necesare, poți să începi să-ți creezi propriul site pe platforme de website builder care te vor ajuta enorm chiar dacă nu știi pic de web design sau programare.

Dacă nu ai idee cum ar trebui să arate un site profesional, am creat acest articol informativ pentru tine. Descoperă în rândurile următoare mai multe informații pentru a știi ce să cauți și să ceri unui web designer sau web developer profesionist. 

Conținut:

  1. Creare site-uri web profesionale: să te ajute în atingerea scopului tău
  2. Optimizat pentru dispozitivele mobile
  3. Să aibă certificat SSL
  4. Să aibă un meniu de navigare simplu
  5. Să se încarce repede
  6. Să aibă o optimizare SEO de bază

Creare site-uri web profesionale: să te ajute în atingerea scopului tău

În primul rând, va trebui să ai clar în minte scopul site-ului tău, adică fix ce vrei să faci cu el sau ce obiectiv ai. Astfel dacă ai deja un punct B în care să ajungi, plecarea din punctul A va fi mai ușoară. Gândindu-te la obiectivul tău și la viitorii utilizatori ai site-ului, îți vei da seama de ce elemente ai nevoie pe site. Astfel vei înțelege de ce ai nevoie mai precis și anume: conținut potrivit, design atractiv și navigația prietenoasă.

De exemplu, dacă vrei doar să scrii povești din viața ta, va trebui să postezi când ai ceva de spus, asta presupunând că o faci pentru tine. Dacă ești un psiholog sau terapeut care vrea să ajute oamenii să aibă o viață mai bună, va trebui să postezi regulat, să apari pe acele rețele de socializare unde se află oameni interesați de ce ai de spus și să le oferi informații utile. 

Dacă vrei să vinzi un anumit produs sau serviciu, va trebui să vorbești despre acea ofertă, să aduni oameni interesați, să le menții interesul și la final, să închei vânzarea. 

Optimizat pentru dispozitivele mobile

Orice website va trebui să beneficieze de optimizare site pentru dispozitivele mobile și îți spunem și de ce: pentru că sunt mai mulți utilizatori de smartphone-uri decât de laptopuri, iar chiar și cei care au laptop, petrec destul de mult timp pe telefon. Acolo se află audiența ta și de aceea, trebuie să le acorzi cât mai multă atenție. 

Conținutul creat doar pentru laptopuri, se poate vedea eronat, nepotrivit pe ecranele mici. Aici va trebui să te implici pentru ca totul să se vadă bine. Persoana care se va ocupa de web designul site-ului va trebui să fie atentă la această optimizare pentru a nu pierde din utilizatorii care vor ajunge pe site. 

Să aibă certificat SSL

Certificatul SSL este o garanție a faptului că site-ul este unul sigur, protejat, care poate fi accesat de orice utilizator fără să-și asume anumite riscuri. În general, certificatul SSL le garantează utilizatorilor că nu li se va întâmpla nimic rău și că nu vor lua viruși prin accesarea acelui link. 

Să aibă un meniu de navigare simplu

Orice site are nevoie de elemente de design, dar și de elemente funcționale cum ar fi meniul de navigare. Acesta ajută utilizatorul să treacă dintr-o secțiune a site-ului în alta cu minim de efort și fără să riște nimic. De aceea, ai nevoie de o navigare sigură pe site: utilizatorul tău trebuie să fie mereu pe primul loc. Mereu va trebui să te gândești la experiența pe care o are pentru a-i oferi una cât mai bună, mai facilă, de care să fie mulțumit. 

Orice meniu de navigare poate fi personalizat după bunul plac, de aceea, te poți ocupa singur de acest lucru, dar după ce testezi mai multe variante. Atunci când meniul este bine pus la punct, utilizatorul care alege să acceseze o anumită pagină a site-ului va primi informația de care are nevoie și va petrece cât mai mult timp pe site-ul tău. 

Astfel că de departe, cele două calități principale ale meniului tău vor fi: simplitatea și claritatea. Utilizatorul trebuie să înțeleagă de la început ce oferă fiecare buton și să fie ușor de accesat. 

Să se încarce repede

Utilizatorii sunt de obicei oameni cu un timp de așteptare limitat și o răbdare la fel de redusă. De aceea, ar fi bine ca site-ul tău să se încarce rapid, altfel îi vei pierde. Nimeni nu mai are timp să aștepte paginile unui site să se încarce, toți ne grăbim să ajungem la informația de care avem nevoie mai repede. 

Recomandarea specialiștilor este ca site-ul tău să se încarce mai repede de 3 secunde pentru ca utilizatorii tăi să fie mulțumiți de performanța site-ului, să rămână pe site și chiar să revină pe acesta când au nevoie de alte informații. 

Să aibă o optimizare SEO de bază

SEO reprezintă pilonul principal al unui site. Dacă nu îți vei optimiza site-ul din punct de vedere SEO, traficul tău va fi redus sau chiar 0. Ai nevoie de puțin efort pentru a aduce oamenii pe site și pentru a le menține interesul pentru site-ul tău. Odată ce începi procesul de optimizare rezultatele se vor vedea în timp, iar produsele sau serviciile tale vor căpăta vizibilitatea în Google pe care o cauți și de care ai nevoie. 

În primul rând, ai nevoie de meta titlu și meta descriere la fiecare articol și pagină a site-ului. Mai mult, orice articol sau text ai pus pe site, ar trebui să fie indexabil. Dacă nu este indexat, acel text este ascuns vederii și atunci când oamenii caută pe Google informații pe care tu le-ai descris în el, aceștia nu vor putea ajunge pe site-ul tău. Mai pe scurt, articolul tău nu va apărea în căutările Google nici pe ultima pagină de rezultate, iar acest lucru este extrem de nedorit pentru site-ul tău. Este ca și cum ai munci degeaba.

Concluzie 

În caz că nu știai, cea mai ușoară metodă de creare site-uri web profesionale este să apelezi la platformele de website builder de top care îți permit crearea gratuită a site-urilor profesionale cu minim de efort și fără cunoștințe de programare. Fără să ai cunoștințe de expert în web development, vei avea propriul site fix cu designul și funcționalitățile de care ai nevoie pentru a deveni faimos online. 

Hai pe site să descoperi mai multe info utile!