Un favicon este o iconiță ce apare în partea de dreapta sus a browser-ului tău. Are ca scop principal îmbunătățirea experienței utilizatorului ce intră pe un website. Rezoluția unui favicon a variat de-a lungul timpului, la început regula fiind de 16×16 pixeli. În prezent, rezoluțiile unui favicon sunt extrem de variate, pornind de la 16×16 pixeli și ajungând până la 512×512 pixeli.
Odată cu apariția a din ce în ce mai multe website buildere pe piață, clientul trebuie să știe statisticile reale ale fiecărui web builder, pentru a face alegerea corectă pentru viitorul lor website!
În articolul de azi, vom vedea:
- Care sunt beneficiile unui favicon și de ce este necesar să avem un favicon pentru website-ul nostru?
- Cum creăm un favicon?
- Ce rezoluție trebuie să aibă un favicon?
- Concluzii
- Care sunt beneficiile unui favicon și de ce este necesar să avem un favicon pentru website-ul nostru?
Un favicon, după cum am amintit deja, este acea imagine de mici dimensiuni din stânga browser-ului tău, care apare în momentul în care ai deschis un tab al oricărui browser. Merită menționat faptul că, indiferent de browser-ul pe care îl folosești, existența faviconului în website-ul tău este obligatorie. De ce?
- Îmbunătățește user-experience-ul: Dacă un utilizator are foarte multe tab-uri deschise, textul acelor tab-uri va fi comprimat, iar utilizatorul va vedea în browser doar favicon-ul fiecărui website. Astfel, navigarea va fi una foarte rapidă
- Bookmark-uri explicite: În momentul în care cineva salvează website-ul tău, pentru a reveni pe el.
- Branding: Favicon-ul tău poate fi considerat un alt element de branding pe care clienții tăi să-l ia în considerare, în subconștient
- Motoare de căutare: În 2019, Google a pornit o nouă politică asupra favicoanelor, aceea de a le arăta în interiorul căutărilor. Astfel, din acel moment, favicoanele au căpătat o importanță și mai mare.
De asemenea, un favicon transmite siguranță unui utilizator, acesta relaționând existența acestuia cu un interes sporit al companiei asupra website-ului, pe care alte website-uri nu îl arată.
Dacă nu uploadezi propriul favicon, browser-ul îi va atribui website-ului tău favicon-ul browser-ului, astfel creând și mai multă confuzie în mintea utilizatorului.
- Cum creăm un favicon?
Poți opta pentru mai multe opțiuni în ceea ce privește crearea unui favicon. Cea mai recomandată opțiune ar fi să angajezi un designer, care îți poate atinge fiecare cerințe și doleanțe pe care le ai legate de favicon-ul website-ului tău. Însă ține tot timpul cont de faptul că această opțiune, deși cea mai profesionistă, este și cea mai scumpă. Dacă ai o companie worldwide, ce are nevoie de ceva unic și de un branding separat față de competitori, asta e singura soluție.
În cazul în care nu îți dorești ceva atât de unic, însă conștientizezi nevoia existenței unui favicon, poți opta pentru un favicon generator, precum Fresh Favicons sau The Favicon Gallery.
De asemenea, multe Website Buildere sau CMS (Content Management System) au incorporate opțiunea de a alege un favicon. Tot ce trebuie să faci este să adaugi logo-ul website-ului tău, iar ei se ocupă de restul.
Însă marea problemă ce intervine aici este că sunt șanse mari ca rezoluția acelui favicon auto-generat să fie una proastă și extrem de pixelată, iar în unele cazuri în care favicon-ul nu este un pătrat perfect, iar imaginea nu este în format PNG, favicon-ul să apară cu un fundal alb, în loc de un favicon cu fundal transparent, cum sunt majoritatea celor profesioniste.
- Ce rezoluție trebuie să aibă un favicon?
Rezoluția ideală pentru un favicon acum câțiva ani era de 16×16 pixeli. Acum, cele mai utilizate rezoluții sunt cele de 32×32 sau 64×64, cu posibilitatea de a opta și pentru una de 48×48 sau 128×128.
Există însă încă o rezoluție pentru favicoane, una destul de recentă și care o să se folosească din ce în ce mai mult. În cazul website-urilor care au, la rândul lor, aplicații, favicon-ul de pe browser o să aibă una din rezoluțiile amintite mai sus, însă trebuie să fii pregătit cu un favicon ce are o rezoluție mult mai mare, adică de 512×512, deoarece magazinele de aplicații vor prelua acea aplicație cu favicon-ul de pe website în cazul în care nu va avea un favicon de 512×512, special optimizat pentru mobil.
- Concluzii
Existența unui favicon este necesară pentru website-ul tău, pentru a asigura o experiență adevărată de navigare utilizatorilor tăi. De asemenea, motoarele de căutare pun din ce în ce mai mult accent pe favicoane, deci ar fi bine să nu rămâi în urmă cu dinamica acestora.
O altă necesitate a favicoanelor este existența bookmarks-urilor, care permit utilizatorului să se întoarcă la website-ul tău ori de căte ori este nevoie!
Crearea unui favicon este un proces destul de ușor, fie că alegi să angajezi un designer pentru asta sau să folosești tool-uri și generatoare de pe internet. De asemenea, poți să îți încerci propriile skill-uri și abilități în Photoshop cu acest task!
Rezoluțiile recomandate pentru un favicon pornesc de la 16×16 pixeli până la 512×512 pixeli.