Platforma Site-uri Google este probabil cea mai specifică platformă pentru crearea site-urilor. Presupun că acest lucru are loc pentru că crearea site-urilor dar și lansarea site-urilor este absolut gratuită. Da, da, în sensul direct al cuvintelor: totul este absolut gratuit.
În general, ai impresia că platformă Google Sites reprezintă o completare logică, naturală a celorlalte soluții Google: Youtube, Google Docs, Google Calendar…
În acest articol vei găsi o recenzie a acestei platforme pentru creare site-uri, în care am prezentat toate posibilitățile, avantajele și dezavantajele acestei platforme.
Conținutul articolului:
- Ușurința utilizării serviciului Site-uri google
- Funcții de creare a site-ului gratuit Google
- Optimizarea SEO a site-urilor create gratuit în serviciul Google sites
- Plan gratuit a site-urilor Google
- Numărul de șabloane pentru creare site gratuit pe Google
- Responsivitatea paginilor web create în serviciul Site-uri Google
- Suportul și ajutor în română pentru în lucrul cu Site-urile Google
- Posibilitatea de a câștiga bani cu ajutorul paginilor web create în Site-uri Google
- Numărul de Webmasteri
- Politica de prețuri a platformei Site-uri Google
Ușurința utilizării serviciului Site-uri Google
Crearea site-urilor în programul Google Suites are loc după principiul de drag-and-drop – trage și lasă. Elementele sunt organizate pe secțiuni. Putem seta o anumită culoare sau o imagine pentru fundalul acestor secțiuni.
Lățimea elementelor poate fi modificată în baza unor linii de ghidaj – foarte utile pentru alinierea corespunzătoare a elementelor.

Cu un click dublu obții acces la elementele de bază pe care le poți adăuga pe site.
Interfața de editare este asemănătoare cu interfața celorlalte soluții oferite de Google: Google Spreadsheet, Google Docs, deci nu va fi greu să te regăsești.
Funcții de creare a site-ului gratuit Google
În general poți cu ajutorul platformei Google sites poți crea fără probleme un site de prezentare sau un portofoliu online. Pentru aceasta ai la dispoziție toate instrumentele necesare: fișiere din Google Drive, date de pe alte servicii Google și multe altele.
Module Google care pot fi adăugate foarte ușor:
- Youtube
- Calendar Google
- Hartă Google
- Formulare
- Diagrame
- Documente Googe
- Foi de calcul
- Prezentări Google
Alte elemente
- Carusele de imagini
- Butoane
- Cod HTML
- Separatoare
- Texte care se pot restrânge
Setări Avansate
- Setarea subsolului
- Setarea Faviconului
- Poți seta fundalul secțiunilor (dar elementele nu se pot suprapune).
Setarea logoului șia faviconului în Site-uri Google
Modulele externe pot fi integrate printr-un cod HTML, deși există anumite constrângeri în ceea ce ține de aplicarea acestor coduri. Ca de exemplu lipsa accesului la secțiunea Head.
Ce ne-a lipsit:
Ne-a lipsit enorm posibilitatea de a crea un blog în cadrul site-ului – foarte importantă pentru atragerea traficului din cadrul căutărilor Google. Probabil această opțiune a fost rezervată proiectului blogger.com
De asemenea ne-au lipsit funcțiile native de e-commerce. Acestea pot fi integrate doar cu ajutorul unui cod HTML generat de sisteme externe.
Optimizarea SEO a site-urilor create gratuit în serviciul Google sites
Meta-titlurile se generează în mod automat din denumirea site-ului + denumirea subpaginii. Deci indirect poate fi influențat, dar implică anumite limitări.
Pentru imagini pot fi setate tag-ul ALT, însă nu și TITLE. În text pot fi setate tag-urile H1, H2, și așa mai departe. De asemenea slug-ul – adresa URL a subpaginilor poate fi ajustată.Ne-a bucurat foarte mult faptul că la site-ul creat poți conecta Google Analytics. În acest mod platforma Google Site trece cu brio testul la conectarea modulului standard de analiză. Deși sincer, mă cam așteptam la așa ceva, pentru că la urma urmei ar fi foarte straniu dacă Google care administrează și Analytics-ul ar fi blocat conectarea acestora la platforma Google Sites.
Conectarea Google Analytics în Site-uri Google
Deși Google Analytics este un modul standard, nu toate platformele oferă posibilitatea liberă de a conecta acest modul la site. De exemplu în WIX conectarea modului Google Analytics este posibilă doar cu cumpărarea unuia dintre cele mai scumpe 2 planuri Premium.Ne-au lipsit generarea automată a hărții site-ului în format XML și acces la editarea secțiunii HEAD și sincer nu m-am așteptat la așa ceva de la Google.
Acest lucru ne-a dezamăgit într-o anumită măsură, pentru că Google e Google și teoretic, ar trebui sa știe ce este cel mai important pentru SEO. Acesta este unul din principalele motive pentru care această platformă pentru creare site-uri nu este o platformă de top ca WebWave sau cel puțin WebFlow din ranking-ul nostru.
Plan gratuit a site-urilor Google
Planul gratuit oferă destul de multe posibilități pentru crearea site-urilor. De fapt acesta este unicul plan în Google Sites, pentru că nu există nici un plan premium. Financiar este necesar pur și simplu să cumperi un domeniu și să-l conectezi la site trecând printr-o procedură de verificare.
Numărul de șabloane pentru creare site gratuit pe Google
Șabloanele sunt accesibile în versiunea veche a platformei, care la moment are statutul de versiune de rezervă. De asemenea trebuie să recunoaștem că aceste șabloane nu se potrivesc la normele de web design din prezent.
În versiunea nouă a platformei umărul de șabloane este destul de laconic. Cu alte cuvinte acestea de fapt lipsesc. În acest editor nu există șabloane unde putem pur și simplu înlocui imaginile și textele pentru a obține un site gata creat.
Site-urile create în Google Sites trebuie să fie create practic de la zero (Ei bine nu chiar de la zero, pentru că deja ai un banner în Header cu un text pe care îl poți edita. Dar ideea e că e încă multă muncă până creezi un site finisat). Avem la dispoziție 5 teme – teme și nu șabloane. Suplimentar fiecare temă poate fi customizată în baza a 5+ culori.
Responsivitatea paginilor web create în serviciul Site-uri Google
Optimizarea pentru dispozitivele mobile are loc în mod automat. Acest lucru poate fi perceput ca un avantaj dar și ca un dezavantaj. Deoarece pe de o parte nu trebuie să muncești, iar pe de altă parte nu prea ai posibilitatea de a efectua setări mai specifice, de care de fapt ai nevoie. De exemplu modificare alinierii textului pe desktop și mobil trebuie sa fie diferită – pe desktop la strângă, pe mobil la mijloc. În Google Sites nu poți modifica acest lucru.
Suportul și ajutor în română pentru în lucrul cu Site-urile Google
Ajutorul în română se reduce la o bază de tutoriale în limba română. Suplimentar mai există și posibilitatea de a acorda întrebări pe forumuri, însă acesta este în engleză.
Forumul în limba engleză din Site-uri Google
Posibilitatea de a câștiga bani cu ajutorul paginilor web create în Site-uri Google
Posibilitatea de a câștiga bani lipsește. Nu e vorba doar de câștigarea banilor din programe de afiliere, dar și participarea la rețeaua de AdSense – care de fapt aparține companiei Google – sincer nu prea m-am așteptat la așa ceva.
Numărul de Webmasteri
Funcția creării site-urilor de mai multe persoane funcționează destul de bine.
Politica de prețuri a platformei Site-uri Google
La capitolul politică de preț, trebuie să subliniez că aceasta nu există. Nu există nici un plan premium. Și acest lucru nu este unul rău. Utilizarea acestui servicu nu implică nici un cost (cu excepția costului timpului acordat pentru construirea site-ului).
Găzduirea site-ului are loc din contul spațiului de pe Google Drive. Conectarea domeniului are loc într-un mod absolut gratuit.
În încheiere aș vrea să spun, că deși site-urile Google reprezintă o platforma absolut gratuită totuși această gratuitate implică o serie de limitări considerabile. Aceste limitări țin în primul rand de atragerea traficului și de câștigarea banilor cu ajutorul unui site.