Platforma WIX – posibilități, prețuri, ușurința utilizării [Recenzie 2022]

(Last Updated On: January 24, 2022)

Ce este WIX?

WIX este o platformă pentru crearea site-urilor, de tip website builder. WIX este unul din liderii industriei website builder-elor. Conform datelor W3TECH acesta este unul din 2 cele mai competitori de pe piața programelor pentru crearea site-urilor. În ranking-ul creat, această platformă ocupă locul 2 – o poziție de frunte.

Platforma WIX este prezentată ca una free, modernă și bogată în funcții. Metoda de creare site-uri în WIX este drag-and-drop – una standardă pentru platformele din categoria sa. Conform părerii autorilor platformei, scopul platformei este de a oferi posibilitatea creării unui site web fără necesitatea de a scrie cod HTML, CSS, JS.

Numărul de clienți, popularitatea platformei, planuri mari de dezvoltare cât și îmbunătățirea continuă – totul contribuie la apariția unui produs foarte promițător.

Însă, apare întrebarea dacă această popularitate site builderului WIX provine din performanța platformei sau din acțiunile de marketing organizate de companie?  Pentru a oferi un răspuns obiectiv la această întrebare, merită să analizăm părerile utilizatorilor WIX.

Cum arată crearea site-urilor cu ajutorul website builder-ului WIX?

WIX ca platformă este foarte user friendly – prielnic utilizatorilor. Acest lucru este apreciat foarte mult de persoanele care aui avut experiența de a crea site-uri în alte programe de tip CMS. Persoanele care creează site-uri pentru prima dată, de asemenea vor simți acest lucru.

Părerile pozitive referitoare la platforma WIX țin în primul rând de față de interfața extrem de clară. Nimeni nu trebuie să aibă dificultăți pentru a înțelege ce trebuie să facă.

Vezi ranking-ul celor mai bune site-makere în anul 2020

Cum arată însăși crearea site-urilor

Există suficientă libertate de a adăuga elemente pe site, de a le aranja și de a le edita (mai detaliat mai jos). Nu am găsit constrângeri în amplasarea elementelor pe site. Adăugare acestor elemente este ușoară -după metoda metodei drag-and-drop – trage și aruncă.

Există opțiunea de a folosi un template sau o pagină curată. Interesant este faptul că chiar și pagina web curată include mai multe opțiuni: curată în totalitate, împărțită pe coloane, secțiuni etc. Numărul de șabloane este destul de mare – mai mult de 500 – lider la acest capitol printre programele din ranking-ul nostru.

Însă trebuie să menționăm, că editarea unui șablon nu permite schimbarea ulterioară a acestuia fără pierderea modificărilor aplicate. Deci este bine să te asiguri că ai ales template-ul corespunzător înainte de a efectua modificări considerabile. În caz contrar va trebui să începi totul de la început.

Care sunt avantajele platformei WIX

Editorul funcționează destul de repede și este destul de bine optimizat, dacă este să vorbim despre interfață. Însă viteza de încărcare a editorului și de publicare a site-ului pot dura destul de mult, chiar și în cazul unor proiecte nu prea mari.

WIX funcționează ca și orice alt website builder – în baza tehnicii WYSIWYG (eng. What You See Is What You Get – ce vezi este ceea ce primești). Aceasta înseamnă că site-ul în editor arată la fel ca și în versiunea publicată. Nu trebuie să lucrezi la corecții nesfârșite, la verificarea codului sau trecerea de la un mod de lucru la altul.

Merită să menționăm, că site-ul în modul de editare este inițial împărțit în 3 părți: partea de sus (de obicei cu meniul inclus), conținutul site-ului și footer-ul. Această structură inițială simplifică mult editarea site-ului.

WIX Code și WIX ADI – avantaje și dezavantaje

Acestea reprezintă două funcții noi, destul de importante – fapt pentru care nu le-am putut omite în acest review.

WIX Code – este pur și simplu o conectare a editorului de tip drag-and-drop cu un editor de cod HTML, deși într-un mod destul de simplificat. Aceasta însă nu schimbă faptul că această funcție oferă posibilități avansate – într-atât de avansat că nu toți utilizatorii cunosc cum să-l folosească. De asemenea – modul de funcționare a funcției WIX Code amintește în multe aspecte elementul simplu de Cod propriu HTML și interacții. 

ADI – Artificial Design Intelligence. Totul arată destul de bine, însă modul de funcționare amintește mult un simplu generator de site-uri web. Desigur, totul arată bine și permite o editare destul de profundă, deși nu deplină. – conform părerilor freelancerilor.

Ce lipsește în website builder-ul WIX

Am identificat 2 funcții a căror lipsă am simțit-o cu adevărat: gruparea elementelor și lista de straturi. Aceste funcți sunt destul de avansate și pot fi întâlnite doar în platforma WebWave și altor site-buildere foarte performante.

Lipsa funcției de grupare îngreunează lucrul cu un număr mai mare de elemente. Desigur există opțiunea containerelor (o formă specială, care grupează / include alte forme și elemente), dar de fapt modul de funcționare a acestui element este destul de îngreunătoare.

Lista de starturi permite modificarea ușoară a poziției elementelor în ordinea de suprapunere a acestora – foarte util atunci când lucrăm cu un proiect mai avansat, cu un număr mai mare de elemente. Deși WIX oferă posibilitatea de a lucra cu straturi prin funcții de Set Back sau Set Forward, lipsa listei de straturi se simte prin lipsa clarității în ceea ce privește poziția elementelor.

Lipsa acestor 2 elemente ne sugerează că crearea site-urilor în WIX este de fapt mai limitată de cât pare la prima vedere, iar utilizatorii website builder-ului nu prea au posibilitatea sau poate dorința de a dezvolta site-ul.

Elasticitatea și posibilitățile website builder-ului WIX

După cum am menționat putem adăuga pe site un număr foarte mare de funcții și elemente.

WIX a pregătit un număr mare de opțiuni de editare pentru aceste elemente. Aceasta oferă senzația că site-urile create cu creatorul WIX sunt foarte avansate. Însă există și puncte mai slabe. Așa arată lista elementelor accesibile în creatorul de site-uri WIX

 • Texte (obișnuite, titluri, paragrafe)
 • Imagini (atât fișiere cât și imagini din conturile Facebook sau Instagram)
 • Galerii (obișnuite, 3D, slidere)
 • Butoane (câteva zeci de proiecte de butoane gata create)
 • Câmpuri (Obișnuite, câmpuri cu motive sau containere menționate mai sus)
 • Dungi (clasice, parallax + câteva tipuri suplimentare)
 • Forme (linii, săgeți, pictograme, bannere, forme decorative)
 • Fișiere video (de pe Youtube sau Vimeo)
 • Fișiere muzicale (WIX oferă o gamă largă de playere audio pentru fișierele audio + integrări cu sisteme externe: SoundCloud, Spotify, iTunes)
 • Plugin-uri de social media (Facebook, Twitter, Pinterest, Youtube, VK, Spotify).
 • Module de contact (formulare, Skype, câmpuri de subscriere, hărți Google).
 • Meniul site-urilor (cu motive, verticale, orizontale, meniu pentru ancore)
 • Liste (mesaje, evenimente, referințe pentru produse și servicii, personal)
 • Blog
 • Magazin online (poți adăuga module de achitare pentru care este nevoie să activezi un plan suplimentar – funcții e-commerce în Wix sunt descrise mai jos)
 • Cod HTML (HTML, CSS, JS, Flash)
 • Câmpuri pentru logare (pentru utilizatori simpli și administratori)
 • Opțiuni de achitare PayPal
 • Ancore (elemente care vor fi mereu afișate sus)

Această listă face impresie, și aceasta nu este sfârșitul.

Posibilitățile platformei WIX, la care trebuie să atragem atenție

În primul rând – avem un număr mare de elemente, pe care le putem adăuga pe site pentru a mări funcționalitatea și atractivitatea site-ului. Multe din aceste elemente sunt prezentate ca aplicații conectate.

Atunci când adăugăm niște filme, putem alege o aplicație care va afișa filmele ca pe un slider cu miniaturi ale filmelor (la fel va fi și cu filmele de pe YouTube).

Este nevoie să menționăm și numărul enorm de șabloane gratuite. Aceste template-uri sunt categorizate tematic, ceea ce este o simplificare considerabilă pentru utilizatorii care doresc să creeze un site simplu de prezentare.

Template-urile WIX pot fi ajustate pentru dispozitivele mobile destul de ușor, datorită funcțiilor Mobile Friendly. Reamintim însă că este necesar să verificăm versiunea mobilă ori de câte ori efectuăm modificări pe Desktop. În caz contrar versiunea mobilă poate deveni mai puțin optimizată pentru dispozitivele mobile.

Însă dacă ai nevoie să creezi ceva mai mult sau transferi un proiect specific, vei înțelege că-ți lipsesc anumite funcții, iar proiectarea site-ului în baza unei pagini curate nu oferă posibilități suficiente.

Există o mulțime de posibilități. Mai mult – în cea mai mare parte din ele sunt gratuite. La fel ai acces la o bază mare de aplicații externe pe care le poți testa / cumpăra.

Aici însă apare acea contradicție cu sloganul creării unui site free cu ajutorul platformei WIX. Posibilitățile reale ale programului site-maker diferă în dependență de faptul dacă ești gata să plătești sau nu pentru aplicații din bancă sau funcții e-commerce.

Vezi ranking-ul celor mai bune site-makere în anul 2021

Magazin online creat cu platforma WIX

Am mai menționat despre modulul e-commerce. Este o opțiune de care trebuie să țină cont multe companii care doresc să meargă în direcția vânzărilor online.

Modulul e-commerce poate fi adăugat pe site ca un element integral al site-ului. Deci trebuie să recunoaștem că platforma oferă mai mult de cât o simplă platformă e-commerce (ca Shoplo, și așa mai departe). Pe de altă parte – suntem în anul 2020 și această funcție nu este ceva wow.

Acest lucru însă nu schimbă faptul că construirea magazinului online, șablonul și modul de prezentare a produselor arată profesional.

Poți foarte ușor să adaugi un sistem de plăți online – aceasta însă va fi PayPal sau card bancar. Mai mult, putem edita paginile legate de procesul de cumpărare: subpagina produsului, a coșului de cumpărături, subpagina de mulțumire pentru cumpărătura efectuată.

Este o opțiune rar întâlnită, chiar și pe platformele specializate de e-commerce.

Magazinul online WIX însă are punctele sale slabe. Crearea magazinului online în WIX ține de alegerea unui plan superior (deci mai scump), mai exact a planului eCommerce.

WIX nu sustrage nici comision pentru cumpărăturile efectuate de clienți, dar trebuie să activezi planul eCommerce menționat mai sus.

Aceasta însă nu schimbă faptul că magazinul online creat în WIX nu este o soluție e-commerce deplină. Acest tip de magazine online oferă doar o parte din posibilitățile platformelor specializate de e-commerce.

Deci dacă nu ai nevoie de funcții avansate și desfășurate de e-commerce (vedem aici avantajul platformelor Shopify și Presta) și te mulțumești cu gama îngustă de opțiune de achitare (PayPal) oferită de WIX atunci aceste funcții pot fui suficiente.

Optimizarea SEO a site-urilor create în WIX

Wix a lucrat mult pentru ca site-maker-ul său să poată asigura toate funcțiile necesare pentru SEO, poziționare și analitică. Deține chiar și propriul program SEO care ajută la poziționare site-ului în rezultatele căutărilor.

Obținem acces la foarte multe setări SEO atât pentru întregul site, cât și pentru subpagini specifice: de la meta-taguri și cuvinte cheie, până la link-uri. Dacă dorești poți ascunde întregul site (sau o parte a acestuia) de la roboții Google.

Este foarte simplu să setezi redirecționările 301 sau să obții recomandările experților WIX în privința poziționării site-ului sau alegerea unui nume de domeniu potrivit.

Menționăm însă că mulți utilizatori se plâng că deși platforma oferă multe opțiuni SEO, deseori se întâmplă ca Google să nu observe site-ul sau să omită site-ul în cazul căutărilor unui cunvânt cheie corespunzător. Aceste păreri persistă: le putem observa atât acum câțiva ani, cât și acum câteva luni. Este important să ținem cont de acest lucru, în special pentru că vizibilitatea site-ului în cadrul rezultatelor căutărilor este destul de importantă.

Aceasta însă nu schimbă faptul că, concursul WIX – SEO Hero – a demonstrat că site-urile create pe platforma lor se poziționează mai bine. Din opiniile care apar pe forumurile din străinătate, putem observa că problema poziționării site-urilor create în WIX este o problemă generală.

Vezi ranking-ul celor mai bune site-makere în anul 2021

Cum arată WIX în România, cu limba română

În acest capitol trebuie să spunem că de fapt WIX România nu există. Interfața platformei WIX nu este tradusă în limba română, iar suportul tehnic nu este accesibil în limba română – nici chiar atunci când activezi un plan premium. Materialele în limba engleză nu sunt suficiente dacă nu ai un nivel decent de cunoștințe a acestei limbi, pentru că crearea unui site reprezintă un proiect plin de detalii tehnice și nu doar tehnice. 

La momentul actualizării acestui articol, doar 4 din toate website builder-ele din ranking-ul nostru oferă suport utilizatorilor în română, dar WIX nu aparține acestei liste.

Cum arată suportul tehnic WIX?

Părerile negative ale utilizatorilor față de WIX țin anume de acest aspect.

În genere suportul tehnic se limitează la un formular de contact, unde alegem subiectul sau un e-mail direct. Din cauza numărului mare de clienți, timpul de așteptare a răspunsului este mare, iar contactul are loc în limba engleză. Pentru a beneficia de acest suport este nevoie să achiți pentru unul din planurile premium.

Următorul pe care aș dori să-l menționez sunt recomandările care apar în timpul creării site-ului în WIX însă care din nou nu sunt traduse în limba română. Platforma pentru creare site-uri oferă soluții și explică funcționarea funcțiilor într-un mod destul de clar.

Aceeași situație este și cu tutorialele video, de pe Youtube (însă care nu s-au schimba în decursul ultimelor 2 ani, lucru care demonstrează administrarea insuficientă a canalului Youtube).

Programul include o listă foarte lungă de combinații de taste care simplifică considerabil munca în program, iar compania este activă în rețelele de socializare, dar în exclusivitate în limba engleză.

Vezi ranking-ul celor mai bune site-makere în anul 2021

Cât costă un site creat cu platforma WIX?

Platforma WIX include pe lângă planul gratuit, 5 planuri premium. Desigur dacă dorești să creezi un site adevărat este nevoie să activezi unul din aceste planuri.

Planul Free oferă destul de multe opțiuni. Desigur există anumite constrângeri care țin de spațiul de stocare pe servere și volumul de trafic. Însă dacă ești la început și nu creezi un site cu multe subpagini, aceasta nu ar trebui să fie o problemă.

Ca și în cazul majorității companiilor care oferă tool-uri gratuite, WIX în versiunea Free își păstrează logoul pe site. De asemenea în versiunea Free trebuie să păstrezi adresa de subdomeniu în loc de domeniu propriu.

Planurile premium nu sunt scumpe și oferă un spectru de posibilități destul de larg. Beneficiile de bază pe care le obții sunt: conectarea domeniului propriu, trafic de date mai mare și spațiu de stocare mai mare. De asemenea planurile mai scumpe oferă acces la aplicații ca Visitor Analytics sau Site Booster (Creșterea traficului pe site).

Pentru activarea și prelungirea planurilor premium este posibilă cu carduri de debit, de credit. Transferurile bancare sau achitarea cu PayPal nu sunt accesibile. Acest lucru înseamnă, că banii vor fi sustrași în mod automat pentru prelungirea planului premium, corespunzător.

Prețurile variază între 4.5$ și 24$ pe lună. Este nevoie însă să reținem, că dacă dorim să lansăm un magazin online, va fi nevoie să activăm unul din cele mai scumpe 2 planuri premium.

Un dezavantaj al acestei liste de prețuri este faptul că prețurile sunt fixare în dolari americani, deci depinde mult de cursul valutar.

Planurile mai ieftine nu oferă mari posibilități, dar și așa prezintă o concurență serioasă pentru platformele similare, ca Weebly sau Webflow. Însă în comparație cu alte platforme ca WebWave prețurile nu sunt cele mai avantajoase. Vezi detaliile în articolul corespunzător

Nu schimbă însă faptul că cel mai ieftin plan nu elimină bannerul cu reclamă (!). Pentru a te bucura de un site fără reclame în WIX (și pentru a avea mai mult spațiu de stocare, să personalizezi faviconul și să mărești volumul traficului pe site) trebuie să plătești 36 de RON-i în fiece lună.

Opțiunea de a activa unul din planurile premium pentru 1 lună este una destul de convenabilă pentru mulți utilizatori, însă nu oferă acces la domeniul gratuit, Vouchere și aplicații premium. Cu alte cuvinte, termenul de 1 și 2 ani pentru abonament sunt cu mult mai avantajoase.

În cadrul acestei părți al recenziei trebuie să subliniez încă un aspect important. Nu există posibilitatea de a export site-urile create în WIX. Această opțiune nu există nici dacă vor fi achitate o anumită sumă de bani. Transferul site-urilor create pentru clienți este posibil cu ajutorul opțiunii de Transfer Ownership, din Dash board. În cadrul acestei opțiuni pur și simplu poți trebuie să indici adresa de e-mail a clientului.

Ce fel de site-uri poți crea cu ajutorul website builder-ului WIX

Mai degrabă unul simplu. Din păcate aceasta este o problemă majoră a acestei platforme – creezi repede un site, însă dacă dorești să-l dezvolți sau să-l mărești vei observa că ai posibilități limitate.

Problema apare la publicarea și deservirea site-urilor. Putem desigur să afirmăm că site-makerele sunt pentru site-uri simple, dar aceasta este o simplificare enormă pentru că există platforme de website builder ca WebWave sau WebFlow care permit crearea unor site-uri foarte avansate.

Dacă tratăm platforma WIX ca un tool pentru crearea site-urilor web adevărat, atunci este nevoie să ne amintim despre aceea cât putem să facem în WIX. Editorul WIX are unele dezavantaje. WIX permite crearea rapidă a unui site simplu. Însă deservirea unui proiect mai mare poate genera probleme.

Crearea unui site web optimizat pentru telefoanele mobile creat în website builder-ul WIX

În WIX până nu demult puteai crea un site mobil sau ajustat la dispozitivele mobile. Editarea însă doar a 2 moduri RWD reprezinta o problemă majoră, în special din perspectiv a cerințelor de azi.

Recent a apărut posibilitatea de a ajusta site-ul pentru un mod responsiv suplimentar, fapt care reiese din tendințele din ziua de azi. Însă editarea site-ului în 3 moduri generează dificultăți atunci când site-ul nostru este afișat pe un smartphone cu ecran mare. Suplimentar nu există posibilitatea de a edita break-point-urile – ceea ce reprezintă o problemă pentru graficieni și specialiștii UX.

Păreri despre WIX

Sunt din păcate diferite, în special dacă utilizatorii se referă la calitatea suportului sau stabilitatea editorului.

De asemenea există și păreri despre problema stabilității website buider-ului WIX.

Ceea ce nu schimbă faptul că WIX este destul de user firendly și în general permite să creezi foarte multe lucruri.

Concluzie: merită să alegi WIX?

Programul WIX este cu siguranță unul din cele mai bune opțiuni de pe piață.

Cu succes combină funcționalitatea înaltă și opțiunile multiple și moderne cu o optimizare bună, simplitate în utilizare și ergonomie. Plus la toate este în mare măsură stabil.

Un avantaj enorm al site maker-ului WIX este faptul că putem transfera ideea noastră online fără să fim nevoiți să lucrăm la codul site-ului. Plus, deja în timpul editării site-ului vedem o imagine clară a modului în care va arăta viitorul site.

Care sunt dezavantajele platformei WIX? În primul rând lipsa unui suport în limba română. Toată baza de tutoriale este în limba engleză.

Doi – numărul enorm de păreri negative referitoare la funcționarea editorului, a funcțiilor SEO și de poziționare. Aceste aspecte sunt foarte importante, în special atunci când pentru noi devine importantă atragerea clienților în cadrul motorului de căutare Google. În acest caz WIX poate fi totuși mai puțin eficient.

Trei – dacă dorim să vindem ceva prin intermediul site-ului creat în WIX, atunci este nevoie să cumpărăm unul din plan urile mai scumpe. Nu este un dezavantaj mare, dar generează emoții negative.

Ne lipsește la fel și funcția de control avansat a straturilor. Această funcție ne-ar simplifica mult lucrul cu proiectele avansate. Consider că orice site-maker de clasă trebuie să dețină această funcție. Sper că aceste aspecte vor fi îmbunătățite în viitorul apropiat.

WIX poate părea pentru utilizatorii începători ca un instrument prea desfășurat, fapt care ar crea senzația de copleșire din cauza numărului enorm de opțiuni și elemente. În special acest lucru este important atunci când site-ul creat reprezintă un site simplu de prezentare.

Să vedem cum arată WIX pe fundalul altor platforme de website maker.

Nu mi-a fost ușor să găsim toate posibilități pe care le oferă website builder-ul WIX pentru fiecare plan premium specific. Știu că poți face multe, dar întrebarea este în care plan premium, cât te va costa?

Acesta este paradoxul platformei. La capitolul posibilități nota este destul de înaltă, iar la capitolul prețuri este una din cele mai mici. 

Pe lângă aceasta, am identificat anumite lipse pentru acest site builder, pe care personal le consider importante: Lipsa accesului liber la secțiunea Head pentru integrări și adăugarea codurilor Schema.org. Din această cauză am plasat WIX ca website builder pe locul doi, în urma platformei WebWave – vezi aici recenzia.

Vezi cum se clasează WIX în comparație cu celelalte platforme site-maker