Platforma pentru creare site-uri WordPress [Recenzie 2022]

(Last Updated On: January 24, 2022)

Prezența platformei WordPress în ranking-ul celor mai bune platforme de tip site-builder poate arăta stranie. Decizia noastră însă reiese dintr-un motiv foarte simplu: în pofida faptului că cota de piață a platformelor site-builder de genu WebWave, WIX sau Webnode crește permanent, WordPress în continuu deține un număr enorm de utilizatori care folosesc această platformă, mai exact temele de WordPress. Da, da – din cauza cotei enorme de piață, am decis să facem o recenzie a acestei platforme.

Faima platformei WordPress provine de la simplitatea utilizării lui – sună straniu, pentru că în ziua de azi, atunci când avem acces la foarte multe platforme intuitatea acestei WordPressului nu mai arată atât de performantă. Reamintim însă că WordPressul a fost primul CMS (sistem de administrare a conținutului), care a permis persoanelor care nu cunosc limbajele de programare să creeze bloguri. Și cât de complicat nu ar arăta lucrul cu WordPress-ul, anume de la el a început totul.

Ușurința utilizării – WordPress în practică

Platforma WordPress, a fost concepută ca o platformă pentru bloggeri: include un număr enorm de template-uri iar editarea și publicarea articolelor nu cerea practic nici un fel de cunoștințe de PHP, HTML sau CSS.

În scurt timp însă designerii web au observat că site-urile create în WordPress pot fi foarte ușor editate. Și în acel moment WordPress a devenit mai mult de cât o platformă pentru blogging, pentru că web designerii au început să creeze site-uri avansate în baza acestei platforme.

Și aici a apărut dilema: o platfomră, care în esența sa avea ca scop blogging-ul, și nu cerea cunoștințe tehnice avansate, a început să fie folosită pe larg pentru ceea ce nu a fost concepută.

Dacă ești un blogger și ai nevoie să publici un articol, nu e nici o problemă. Dacă însă ai nevoie să faci schimbări în temă, atunci începe istoria cea lungă.

Dacă simpla introducerea a conținutului pe site (articole) poate fi apreciată, ca ceva destul de simplu, atunci când avem nevoie de o implicare mai avansată asupra modului în care arată de exemplu meniul site-ului, atunci apar probleme cu care un utilizator fără experiență nu va putea face față.

Nu menționez aici adăugarea elementelor noi pe site – așa ceva necesită cunoștințe avansate de scriere în limbajele HTML. Elementele noi trebuie să fie ajustate și amplasate pe site așa încât să nu deformeze aranjarea celorlalte elemente.

În ultimul timp au apărut ceva plugin-uri de genul drag-and-drop, însă acestea de fapt nu funcționează așa de bine întrucât codul HTML generat nu este bine optimizat – codul site-ului creat în WordPress, în esență nu este simplu de editat. Deci adevărul este că până în ziua de azi nu avem încă nici un plugin WordPress de tip drag-and-drop, care ar putea fi competitiv.

WordPressul începe să concureze direct cu platformele de tip drag-and- drop.

Observăm acest lucru atunci când lucrăm cu ultima versiune a pluginului Gutemberg – în care articolele sunt create în baza unor blocuri din texte, imagini, citate, … – o mechanică împrumutată de la platformele de tip drag-and-drop unde se lucrează în baza de secțiuni (ca Webnode).

Acest update este unul foarte unul contravers întrucât este rupt de la esența funcționării sistemului CMS native WordPress și a adus o discuție aprinsă între utilizatorii faimoasei platforme.

Nu vom discuta în acest articol cât de reușită este această idee. Menționăm doar că observăm o tendință stabilă a platformei WordPress de a copia mecanismul de creare a site-urilor a platformelor de tip drag-and-drop.

Vezi cele mai bune platforme de tip site-builder unde vei crea un site ajustat pentru smarphone-uri

Template-urile / temele WordPress

În cazul WordPress-ului avem 2 tipuri teme: gratuite și cu plată. La acest capitol recunoaștem că WordPress-ul este lider absolut. Numărul de template-uri este practic vorbind infinit – fiecare va găsi ceva pentru sine.

Limitările acestor template-uri / teme ține de editarea acestora. Cu alte cuvinte, ajustarea template-ului – lucru care pe termen lung devine ceva firesc – este destul de dificilă. Ca rezultat crearea unui site unic / a unei imagini unice este grea, fără asistența unui unei persoane cu multă experiență.

Securitatea

Capitolul securității este unul care persistă în cazul WordPress-ului. Nu dorim să repetăm ceea ce spune lumea, dar nu putem nici să omitem acest aspect. WordPress-ul ușurează foarte mult lucrul hackerelor.

În practică există un număr enorm de site-uri pe bază de WordPress și acest număr enorm de site-uri este țintit de un număr proporțional de enorm de hackeri. Atunci când unul din hackeri găsește un punct slab pentru un site creat în baza WordPress-ului atunci acest punct slab este valabil pentru toate site-urile create cu ajutorul acestei platforme.

Următorul pas este scrierea unui program care caută site-uri cu acest punct slab și în acest mod se mărește foarte ușor scala site-urilor atacate.

Un atac recent de spargerea site-urilor create pe pe WordPress, care folosea puterea de calcul a serverelor acestora pentru minarea bitcoinurilor demonstrează perfect scala problemei.

Soluția pentru securitatea site-urilor o reprezintă update-ul regulat a platformei WordPress / a temelor și a pluginurilor. Acest update însă trebuie făcut manual, deci pur și simplu trebuie să ții minte de el. În viața de zi cu zi însă uneori ții minte, uneori nu.

Plus la aceasta, trebuie să faci un  backup în cazul fiecărui update, pentru că uneori din cauza update-urilor apar conflicte între componentele WordPress-temă-plugin, iar site-ul poate înceta să mai funcționeze

Un alt aspect pe care am dori să-l descriem, la fel ține de faptul că site-urile create în WordPress, de fapt sunt create cu ajutorul funcționării eficiente a componentelor: WordPress-Temă-Plugin. Însă pentru a asigura conexiunea, compatibilitatea și funcționarea eficientă a acestor componente, este necesar ca linia de cod să fie mai desfășurată, mai greu de optimizat. Acest lucru are consecințe directe asupra vitezei de încărcare și experienței utilizatorului – care a devenit condiție specială începând cu Speed Update – actualizare a algoritmilor Google din ianuarie 2019.

Există desigur metode de optimizare a codului site-urilor create în WordPress – aceasta însă este iarăși o implicare serioasă în codul site-ului și necesită experiență de lucru cu codul site-ului. Dacă autorul site-ului nu deține această experiență, atunci nu va putea folosi toate posibilitățile platformei WordPress.

Suportul Tehnic

Platforma WebWave este faimoasă pentru comunitatea sa enormă de utilizatori … vorbitori de limbă engleză. Desigur întâlnești și utilizatori WordPress experimentați și în România însă în acest caz calitatea suportului depinde mult de subiect.

La fel trebuie să menționăm și faptul că atunci când recurgi la suportul tehnic a comunității WordPress, este nevoie să faci diferență dintre membrii comunității care într-adevăr au experiență și cei amatori. Uneori soluțiile propuse pot să nu funcționeze sau chiar să dăuneze funcționării site-ului nostru.

Concluzia noastră este că WordPress este o platformă bună, însă trebuie să cunoaștem, să înțelegem specificul său:

  • WordPress este o platformă creată pentru site-urile de publicații, bloguri, noutăți. Orice aplicare a platformei în afara acestui domeniu (de exemplu în cazul creării unei imagini unice cu ajutorul site-ului) necesită o implicare serioasă în codul sursă a site-ului.
  • Editarea modului în care arată site-ului și optimizarea codului acestuia necesită o experiență bogată, deci este costisitoare (ca timp și efort sau bani plătiți pentru persoanele care au experiență) și din această cauză are sens doar pentru proiectele mari serioase, bine finanțate.

Vezi cele mai bune platforme de tip site-builder unde vei crea un site ajustat pentru smarphone-uri