Realizare website – alegerea culorilor pentru designul site-ului

(Last Updated On: October 4, 2019)

Culorile au avut dintotdeauna o influență mare asupra oamenilor și sunt utilizate în orice domeniu – culorile nu sunt doar estetice, ele influențează destul de mult modul în care este perceput un site de către utilizatori, așadar sunt unul dintre cele mai importante elemente în realizarea unui website. 

Când vine vorba de alegerea culorilor pentru designul site-ului tău, trebuie să iei în considerare ce vrei să transmiți publicului țintă și în ce mod vrei să fie perceput site-ul tău – altfel spus, ce va oferi pagina web utilizatorilor. Multe persoane aleg culorile pentru site rapid, fără să acorde importanță prea mare acestui pas. În realitate însă, dacă nu alegi o paletă de culori care să se potrivească cu scopul site-ului, este foarte posibil să nu reușești să ai trafic prea mare pe site. 

Culorile design-ului site-ului sunt primul element de impact ce atrage utilizatorii din punct de vedere vizual – de aceea, este important să alegi nuanțele potrivite și să realizezi un website uimitor! Dacă nu ai mai făcut asta până acum, accesează acest link și află ce platforme site-builder sunt apreciate la momentul actual!

În acest articol vei afla exact cum să alegi și să folosești în mod corect culorile pentru realizarea unui website. Așadar, citește cu atenție, apoi pune în aplicare ceea ce ai aflat!

Cuprins articol:

 1. Importanța culorilor pentru realizare website
 2. Realizare website – designul web în culori
 3. Tipuri de culori utilizate pentru realizare website
 4. Tool-uri de culori recomandate pentru realizare website

Importanța culorilor pentru realizare website

Deja am menționat la începutul articolului, câteva motive pentru care este important să alegi bine culorile în momentul în care realizezi un website. Însă, acestea sunt mult mai multe și mai profunde, dacă vrei.

Dintotdeauna, culorile au fost o parte fundamentală a percepției noastre, ca oameni, despre lume, iar din acest motiv, în prezent, nu mai dăm importanță la modul în care ne afectează. Suntem obișnuiți cu mii de culori și de nuanțe, însă este greșit să nu ținem cont de impactul pe care îl au de fapt asupra noastră. De exemplu, roșul, fiind o culoare extrem de puternică, provoacă anxietate; verdele calmează, iar portocaliul se presupune că stimulează pofta de mâncare :).

De ce am dat aceste exemple? Pentru ca tu să înțelegi ce efect au culorile asupra oamenilor și să poți realiza un website personalizat prin intermediul căruia să transmiți exact ceea ce dorești, utilizatorilor!

Pentru ca alegerea culorilor potrivite să fie mai ușoară, poți face un exercițiu simplu – răspunde-ți la următoarele întrebări:

 1. Cum pot realiza un website atractiv pentru utilizatori?
 2. Ce vreau să le transmit utilizatorilor prin intermediul site-ului?
 3. Cum să folosesc culorile pentru a consolida mesajul?

Odată ce ai găsit răspunsul la aceste întrebări, ar trebui ca realizarea website-ului să prindă formă și să fie mai clară, din punct de vedere cromatic. Încearcă, nu ai nimic de pierdut!

Realizare website – designul web în culori

Am menționat anterior că mulți specialiști în marketing subestimează importanța culorilor în acest domeniu, când de fapt, acestea joacă un rol foarte important, mai ales în realizarea unui website. Este dovedit faptul că peste 90% din calitatea produsului finit vizează culorile în sine, așadar, dacă nu erai convins că acest element merită luat în considerare în realizare de website-uri, ar fi momentul să acorzi culorilor importanța pe care o merită de fapt, în realizarea site-ului tău.

Culoarea de pe site este primul lucru care atrage utilizatorii din punct de vedere vizual. De exemplu, gândește-te la un site bancar – cel mai adesea se folosesc nuanțe neutre ce oferă senzația de seriozitate, securitate și încredere în serviciile respectivei bănci. Nu se utilizează combinații de culori vii ori alte „ artificii ” cromatice. Singurul lucru pe care îl adaugă este logo-ului instituției ce apare în general, într-o singură culoare.

Însă, dacă te gândești la site-urile de gaming, ce se adresează în general adolescenților și adulților tineri, diferența este extrem de mare – astfel de site-uri utilizează culori tari, vii, de contrast, care să atragă atenția utilizatorilor. Cu cât culorile sunt mai îndrăznețe, cu atât site-urile axate pe jocuri, sunt mai apreciate de public. Același lucru este valabil și pentru site-urile fashion ori pentru cele destinate turismului.

Tipuri de culori utilizate pentru realizare website

În principiu, lăsând la o parte nuanțele, culorile se împart în trei categorii: culori calde, reci și neutre. Fiecare dintre aceste culori este percepută diferit de oameni, așadar ele ar trebui utilizate în funcție de efectul pe care vrei să-l obții când realizezi un website.

Sunt multe persoane ce întâmpină dificultăți în alegerea culorilor pentru realizarea website-ului, tocmai din cauză că nu cunosc tipurile de culori existente și nici cum anume sunt percepute de către oameni. Tocmai de aceea, am realizat o mică listă cu principalele tipuri de culori.

 • Culorile calde – includ nuanțe de roșu, galben sau portocaliu. Se consideră a fi culori energizante care încurajează acțiunea și sunt asociate în general, cu răsăritul și apusul soarelui și cu focul.
 • Culorile reci – sunt considerate culori reci, unele nuanțe de albastru, verde și violet. De cele mai multe ori sunt asociate cu cerul, apa și natura. Aceste culori au efect calmant asupra oamenilor.
 • Culorile neutre – după cum sugerează și denumirea, culorile neutre nu sunt nici reci, nici calde. În realizarea de website-uri, aceste culori sunt utilizate deseori ca bază a designului paginii și scot în evidență alte culori mai vii ale site-ului. Totodată, pot fi folosite pentru a crea efecte interesante – în această categorie intră albul, negrul, maro, bej și gri.

Indiferent de culorile pe care alegi să le incluzi în realizarea site-ului tău, este important să înveți să le utilizezi în mod potrivit și să oferi acestui element atenția cuvenită în funcție de tema și scopul site-ului. Dacă vei face acest lucru, cu siguranță utilizatorii se vor opri pe site-ul tău, iar interesul și dorința de navigare pe pagină, vor crește! 

Tool-uri de culori recomandate pentru realizare website

Îți voi prezenta câteva tool-uri de culori recomandate pentru realizarea website-ului, pentru ca această acțiune să fie mai simplă:

 1. Mycolor.space: acest tool gratuit este extrem de simplu de utilizat. Accesează Mycolor.space, introdu culoarea dorită și instrumentul va genera numeroase opțiuni de nuanțe ale acelei culori, pentru ca tu să o alegi pe cea mai potrivită pentru site-ul tău!
 2. Coolors.co: acest instrument îți permite să combini până la 5 culori, să le ajustezi după cum îți dorești și chiar să creezi propria paletă de culori. Alege 5 palete de culori și joacă-te cu ele, cu ajutorul  Coolors.co, până obții nuanța pe care o dorești!
 3. Color.adobe: acest tool este mai complex decât primele două și îți oferă și opțiunea de a alege o temă colorată deja creată, gratuit! Dacă nu se potrivește nicio temă cu site-ul tău, atunci poți crea propriile palete de nuanțe, pornind de la ce culori vrei. Accesează Color.adobe și descoperă o lume extraordinară a culorilor!

Este dreptul tău să realizezi un website exact cum îți dorești, iar platformele de site-builder îți pun la dispoziție toate instrumentele necesare. Accesează link-ul și nu te mulțumi decât cu cea mai bună platformă de realizare website în prezent!