Realizare site – alegerea unui domeniu web

(Last Updated On: October 18, 2019)

Când vine vorba de realizarea unui site, unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie să te ocupi, este domeniul. Deși vei găsi multe oferte pentru a crea un domeniu foarte ieftin sau chiar gratuit, această opțiune nu este neapărat și cea mai benefică. Este dovedit faptul că un domeniu foarte ieftin sau gratuit pare o soluție bună la început, dar în timp, va deveni destul de costisitor.

Cuprins articol:

  1. Ce este un domeniu web?
  2. Cât costă un domeniu web?
  3. Opțiunea – domeniu gratuit pentru primul an

Ce este un domeniu web?

Domeniul web reprezintă o adresă de site care permite utilizatorilor să-l găsească în mediul online. Domeniul se introduce în motorul de căutare pentru a găsi un site web dat ( de exemplu, creatoridepaginiweb.ro ) și este format din două elemente: nume și extensie

Numele rămâne la libera ta alegere, însă acesta trebuie să respecte unele reguli precum originalitatea. Asigură-te că alegi un nume original înainte de a începe realizarea site-ului.

Extensia este partea care apare după punct. Ai la dispoziție mai multe tipuri de extensii – ele diferă în ceea ce privește de exemplu, funcționalitatea și prețul. Iată câteva exemple de extensii:

  • național: .ro, .pl, .fr;
  • global: .com;
  • regionale: .bucurești, .london, .amsterdam;
  • funcțional: .edu, .org, .gov;
  • altele, legate de industrie, hobby etc.: .job, .actor, .shop

Cât costă un domeniu web?

Prețul domeniului depinde în mare măsură de tipul de extensie de care ai nevoie ( tipurile de extensii sunt cele menționate mai sus ). Domeniile naționale spre exemplu, sunt mult mai ieftine decât cele globale. În prezent, extensiile regionale sunt opțiunea cea mai economică, deoarece reprezintă soluția ideală pentru companiile legate de o anumită locație, de exemplu oferirea de cazare ori alte servicii.

Înregistrarea unui singur domeniu, nu este foarte costisitoare, în general. De multe ori poți găsi oferte de la doar câteva zeci de lei pe an. Însă, ofertele ieftine au de obicei și o parte ascunsă pe care o descoperi după o perioadă de timp – reînnoirea unui astfel de domeniu web pentru încă un an, se va ridica la câteva sute de lei. Multe persoane preferă să transfere domeniul către o altă companie decât să plătească bani în plus în fiecare an. Dacă ai să te gândești să faci asta, trebuie să știi că te va aștepta o surpriză neplăcută deoarece transferul domeniului costă la fel de mult sau chiar mai mult decât reînnoirea pentru încă un an.

Opțiunile ieftine ori gratuite dezamăgesc de multe ori. La fel se întâmplă și dacă alegi să utilizezi WordPress, de exemplu, pentru că va trebui să ai grijă de domeniul pentru site-ul tău, iar dacă ești începător, acest lucru va fi o problemă.

Opțiunea – domeniu gratuit pentru primul an

Această opțiune este disponibilă atunci când utilizezi mai multe site-buildere, deoarece majoritatea acestor instrumente oferă subdomenii gratuite pe site-urile lor.

Domeniul gratuit pentru un an are avantaje incontestabile. În primul rând, avantajul evident – este gratuit, iar în al doilea rând, datorită lui, utilizatorii îți vor găsi ușor site-ul. Pentru a crea propriul tău domeniu trebuie să suporți unele costuri, însă prețul nu este excesiv. La WIX de exemplu, costul minim este de aproximativ 55 de lei pe lună. În cazul WEBWAVE, costul minim lunar este și mai mic, de doar 20 de lei – cu siguranță este o alternativă bună la domenii ieftine sau gratuite din surse nesigure.

Poți afla mai multe informații despre posibilitățile pe care le oferă site-builderii, verificând acest clasament al creatorilor de pagini web. Aici vei vedea ce site-builder este considerat cel mai bun la momentul actual și poți alege opțiunea cea mai bună pentru tine.