Ce platformă alegi pentru crearea unui blog?

(Last Updated On: December 14, 2021)

Câte blog-uri mai urmărești în 2021? Probabil nu foarte multe, însă acestea totuși încă există. De ce? Pentru că blog-urile încă sunt sursa principală prin care motoarele de căutare (Google) aduc rezultate și urcă un site web cât mai sus în rank-urile sale. 

În opinia noastră, orice site web ar trebui să aibă un blog. Pentru asta, există platforme de blog gratuite, pe care le poți folosi pentru a crea primul tău blog. Dacă ai nevoie de un ranking al platformelor de creare a blog-urilor gratuite, dă click aici!

Totuși, înainte să începi crearea unui site web cu ajutorul unei platforme de blog gratuite, apreciem că ai început să citești acest articol. Asta înseamnă că vrei să pleci pregătit la drum, știind că fiecare început de drum e extrem de important. Astfel, vrem să fim sigur că știi ce platformă pentru crearea unui blog e potrivită pentru tine!

În articolul de azi, vom discuta despre principalele soluții pentru crearea unei platforme de blog-uri – WordPress și platformele de tip website builder. Care sunt argumentele pentru folosirea – sau nu – a acestora, ce costuri implică și care e soluția potrivită pentru tine!

  1. Ce e WordPress?
    1. Argumentele pentru WordPress
  2. Ce este o platformă de website builder
    1. Argumentele pentru website builder

Ce e WordPress?

WordPress este probabil cea mai folosită platformă pentru crearea site-urilor web la nivel global. Un procent impresionant (peste 33%) din site-urile lumii sunt făcute cu ajutorul acestei platforme de tip open-source. WordPress este, în esență, o platformă ce îți permite crearea unui site web, în funcție de ce abilități tehnice ai la momentul în care încerci această platformă.

Argumentele pentru WordPress

A fost creată din start pentru blog-uri

La începuturile sale, WordPress a fost gândit exclusiv pentru blog-uri. Majoritatea site-urilor create pe WordPress erau gândite, inițial, ca blog-uri. Apoi, cu ajutorul unor persoane cu competențe în programare, WordPress a devenit o platformă prin intermediul căreia să-ți poți crea un site web!

Totuși, scopul ei inițial este deservit în continuare – este o platformă menită să creeze blog-uri. Crearea site-urilor web funcționale este posibilă doar datorită plugin-urilor introduse de-a lungul timpului în platformă!

Ai acces la foarte multe plugin-uri

După cum am spus deja, evoluția WordPress a fost gândită pentru a acapară cât mai multe posibilități de a crea site-uri web. Astfel, piața plugin-urilor a apărut. Acestea sunt instrumente care îți permit să adaugi anumite funcționalități site-ului tău, fără să trebuiască să folosești cod!

Totuși, au și plugin-urile problemele lor. Într-un număr rezonabil sunt ok, dar folosește prea multe și o să te trezești că site-ul tău se încarcă foarte, foarte greu. Deci trebuie să fii selectiv în ceea ce ține alegerea plugin-urilor, să verifici valoarea și numărul aprecierilor, să vezi cât de frecvent are loc actualizarea plugin-ului și când a avut loc ultima actualizare.

Ai foarte multe posibilități dacă știi programare

Totuși, WordPress strălucește cu adevărat atunci când persoana care folosește platforma are cunoștințe de programare. Posibiltățile sunt nenumărate, fiind o platformă open-source, bazată practic pe cod!

Dacă știi CSS, HTML și JavaScript, poți face chestii chiar foarte interesante cu ajutorul WordPress. O mulțime de front-end developeri care lucrează în freelancing aleg această platformă pentru opțiunile sale.

Totuși, ea nu e cea mai potrivită pentru începători în ale creării de site-uri web… Programare nu știe, totuși, oricine! Mai devreme sau mai târziu vei întâlni situații când va trebui să rezolvi probleme tehnice mai avnsate..

Costuri WordPress – hosting, domeniu, întreținere tehnică

Dacă vrei un site web creat în WordPress, trebuie să știi că o să ai nevoie de anumite chestiuni în plus. Mai exact – hosting, domeniu și mentenanță. Un domeniu .ro e undeva la 70 de lei pe an. Cel mai ieftin hosting de pe piața din România e undeva la 20 de lei pe lună, însă un hosting la acel preț nu te va ajuta prea mult…Iar mentenanța tehnică trebuie, în general, acoperită de un specialist, care costă destul de mult!

Ce este o platformă de website builder

Totuși, nevoia de o platformă mai sustenabilă, mai ușor de folosit pentru oricine și bazată pe direcții clare s-a întrevăzut tot timpul. Pe baza acestei nevoi, au apărut website builderele – aceste instrumente care te ajută să creezi un site web fără să fii nevoit să știi programare. 

Un website builder este o platformă care te lasă să-ți construiești un website bazat pe un editor de tipul WYSIWYG (What you see is what you get – primești ceea ce vezi, din engleză!). Împreună cu funcționalitatea drag&drop, acestea fac echipă și reușesc să ofere, printr-un website builder, șansa oricui să-și facă propriul site web!

Argumentele pentru website builder

E mai stabil

Un website builder are funcționalități mai reduse, însă pentru un blog, funcționalitățile de care ai nevoie sunt minime. Totuși, dacă e să comparăm cu WordPress, funcționalitățile care există sunt foarte stabile. 

De asemenea, acestea reușesc să-ți transforme blog-ul într-unul rapid, ce dispune de tot ce are nevoie pentru a fi citit cu drag de viitorii tăi utilizatori.

Este securizat mai bine

În vreme ce wordpress-ul este o platformă open-source care are nevoie de plugin-uri pentru securitate, un website builder este gândit pentru a asigura securitatea oricărui site creat prin intermediul acestui program.

Fiind totul intern, securitatea este de așteptat să fie mult mai capabilă în cazul platformelor de tip website builder!

Ai mai multe opțiuni de a seta modul în care arată

Un blog poate părea destul de banal dacă nu ești atent la partea de design. Totuși, website builderele se gândesc la asta tot timpul. De ce? Pentru că nimeni nu o să citească un blog care arată banal, oricât de calitativă ar fi informația.

În cazul acestor website buildere, atunci când creezi un blog cu ele, o să poți seta modul în care arată acesta chiar dacă nu ai cunoștințe de scriere a codului sursă. E foarte important să ai această libertate de decizie, deoarece în 2021 modul în care arată un blog va face diferența!

Nu ai nevoie de cunoștințe de programare pentru administrare constantă

Spre deosebire de alte platforme, dashboard-ul de admin al website builderelor este chiar foarte intuitiv. Cunoștințele tale de programare pot să fie 0 iar tu tot te vei descurca să gestionezi blog-ul fără probleme și să creezi conținut constant

Costuri platformă de website builder – planul premium corespunzător, domenii gratuite, întreținerea tehnică gratuită

Un website builder poate avea costuri mai mari, însă depinde ce alegi. De exemplu, noi sugerăm alegerea platformei WebWave. Planul premium de la aceștia include hosting, un domeniu gratuit pentru un an și mentenanță tehnică și support oricând este nevoie, pentru doar 40 de lei pe lună. 

Un preț foarte mic pentru viitorul tău blog, nu-i așa?

Dacă ai nevoie să mai cauți, avem un ranking complet al website builderelor. Dă click aici pentru a-l accesa!