Pentru orice site web, ideea de UX design este necesară. Pe scurt, UX (user experience) reprezintă toată experiența pe care o are utilizatorul, chiar și înainte de a intra pe site-ul tău. Astfel, trebuie să te asiguri că experiența pe care utilizatorii o au pe site-ul tău web este una foarte ușor de înțeles și rapidă.
Astfel, ne dorim să vă prezentăm 5 reguli fără de care UX-ul site-ului tău va da greș! Care sunt acestea? Citiți în continuare!
Conținut
- Call-to-actions (CTA) foarte bine definite
- Navigarea trebuie să fie lină
- Un design clar, ușor de înțeles
- Google te privește!
- Toată lumea folosește mobilul – asigură-te că site-ul tău e pregătit pentru asta
Call-to-actions (CTA) foarte bine definite
Este o regulă care se aplică pentru utilizatorii oricărui site web – toți dorim să știm ce trebuie să facem pe acel site. Cei mai buni indicatori pentru activitatea unui utilizator pe site-ul tău web sunt reprezentați de CTA-uri (Call-To-Actions).
Aceste CTA-uri sunt, în general, butoane colorate și destul de mari, care au un îndemn direct pentru utilizator. Acestea pot avea textul: ”Click aici pentru detalii.”, ”Haide și alătură-te webinarului nostru!” sau ”Înscrie-te acum la lista noastră de abonați!”.
Astfel, CTA-ul bine definit îi spune clar utilizatorului ce ar trebui să facă, pentru a scoate maximul din experiența pe site-ul tău web. De asemenea, CTA-urile bine definite vor crește conversia produselor sau serviciilor tale.
Da, oamenii vor să fie conduși foarte ușor la soluția pe care o caută. Nu le îngreuna situația!
Navigarea trebuie să fie lină
Dacă discutăm despre îngreunarea situației, putem recunoaște că, de multe ori, navigarea unui site web este destul de…îngreunată. De asemenea, în momentul în care navigarea este greu de înțeles pentru un utilizator, șansele ca acesta să părăsească site-ul tău web sunt destul de mari.
Ce poți tu face pentru aceștia? Asigură-te ca bara de navigare este extrem de intuitivă. Nu trebuie să ai cunoștințe mari legate de web design ca să-ți dai seama că bara de navigare trebuie să fie cât mai explicită posibil.
Cu ajutorul barei de navigare, trebuie să poți ajunge oriunde pe site-ul tău web. De asemenea, trebuie să verifici ca fiecare categorie a site-ului tău să apară pe acea bară, ca utilizatorul să nu caute acea informație pe alt site, eventual pe unul al competiției tale!
Un design clar, ușor de înțeles
Minimalismul este cheia pentru orice web design din 2020. Acesta este tipul de design cel mai căutat de către orice client care-și dă seama că cel mai important concept al site-ului web este UX-ul design-ul. Astfel, primând experiența utilizatorului, creativitatea își pierde din importanță, funcționalitatea fiind cea mai căutată de către toți deținătorii site-urilor web!
Astfel, asigură-te că design-ul tău pune următoarele elemente în prim plan:
- Call-to-actions – acestea trebuie să fie diferite față de restul site-ului din perspectiva design-ului, pentru a ieși mai bine în evidență. În general, culoarea roșu reprezintă aceste butoane, care sunt foarte bine încadrate în header-ul site-ului web
- Bara de navigare – utilizatorul trebuie să meargă intuitiv către această bară. Ca să meargă intuitiv, bara trebuie să fie în ochii acestuia și să fie clar ce butoane trebuie apăsate, pentru a ajunge în secțiunea dorită
- Brand-ul – pentru fiecare site web, identitatea trebuie să fie în prim-planul utilizatorului, ca acesta să te poată recunoască oricând
De asemenea, un alt ajutor pentru orice designer este folosirea spațiilor albe. Aceste spații albe reușesc să încadreze foarte bine elemente de design!
Google te privește!
În cadrul UX design-ului tău, Google va avea un rol foarte important de jucat. Acesta va analiza mai mulți indicatori, pentru a vedea dacă experiența utilizatorilor este una benefică, astfel încercând să decidă dacă site-ul tău ar trebui recomandat către mai multe persoane sau nu.
Să vedem ce analizează Google-ul din perspectiva UX design-ului:
- Time on page – Acest indicator transmite Google-ului cât timp petrec utilizatorii pe site-ul tău web. Astfel, algoritmul va pune site-ul tău peste site-urile competiției, în cazul în care timpul petrecut de către utilizatori pe pagina ta este mai mare decât la alte pagini web asemănătoare. Google ia această decizie pentru că algoritmul consideră că utilizatorul petrece mai mult timp pe un site web dacă conținutul acestuia este calitativ.
- Bounce rate – Indicatorul ”Bounce Rate” transmite algoritmului momentul în care utilizatorul intră pe site-ul tău, iar apoi părăsește site-ul, fără sa continuie traficul pe site-ul tău
- SEO – strategia ta SEO este analizată de Google, iar acesta rank-uiește site-ul tău în funcție de cât de bine se pliază pe algoritmii aceștia
- CTR – click-through-rate este un indicator care arată câte persoane dau click pe un buton sau o reclamă. Cu ajutorul acestuia, poți observa câte persoane dau curs invitației tale (CTA-urilor).
Toată lumea folosește mobilul – asigură-te că site-ul tău e pregătit pentru asta
Optimizarea site-ului cu ajutorul RWD (Responsive Web Design) este crucială pentru UX-ul tău. Un design care nu este responsiv poate cauza probleme mari pentru utilizatori, deoarece există șansa ca:
- Site-ul web să nu se deschidă deloc pe device-urile lor mobile, astfel căutând o alternativă
- Site-ul web să se deschidă, însă design-ul să fie total anapoda, iar elemente importante de design se pot pierde astfel
- Site-ul web se deschide, însă pierde multe din funcționalitățile sale
Astfel, cu ajutorul RWD, poți crea un site web care să arate extraordinar atât pe desktop, cât și pe mobil, iar asta foarte ușor!