SEO pentru pagini proiectate în programe pentru crearea site-urilor web

(Last Updated On: August 27, 2021)

Specialiștii (și „specialiștii”) SEO deseori iau în derâdere site-urile proiectate în programe de tip WebWave sau Webnode. Cică codul arată îngrozitor și nu poți bine optimiza pentru SEO acest site. Că sunt bani plătiți aiurea. În 2016 a fost organizat un concurs unde se putea câștiga o sumă destul de măricică pentru un site creat într-un creator de pagini web care ar fi răspunsul la întrebarea despre ”Eroul SEO”. Și atunci s-a început discuția despre cât de rău este în realitate codul acestor site-uri. S-a ajuns la concluzia că poziționarea și optimizarea site-ului create în creatoare de pagini web este de fapt foarte simplă. Important este însă să înțelegem, cum?

Uneori privesc prin grupurile de pe Facebook pentru a avea puțin fun. Pentru că cineva va arunca o întrebare cum să-și poziționeze site-ul creat de exemplu în WebWave. Și atunci apare un roi de ciori, care strigă ”Păi cum poți poziționa un site web creat într-un creator?” Cel mai rău că pot avea dreptate, dar de fapt nu o au de fel ;). SEO și porționarea este mult mai complicat „dar acesta este doar un creator”. Mulți meșteri SEO despre chestia asta.

Cum să faci SEO într-un platformă de tip site-builder?

Destul de simplu. Este suficient să

1- incluzi fraze bune

2- să micșorezi dimensiunile imaginilor

3- să nu conectezi un milion de plugin-uri

4- să adaugi regulat conținut de valoare.

5- utili sunt și link-urile bune.

Și anume aici apare prima problemă. Pentru că unele programe de acest gen nu oferă acces la setările SEO sau le țin după așa numitele paywall-uri.

Un singur lucru este însă clar: poziționarea paginilor s-a schimbat. Nu este vorba doar de cuvinte cheie. La acest capitol, prioritățile Google s-au schimbat mult. Nu este suficient un cod WordPress „perfect de simplu”. Astăzi important este ca pagina să se încarce repede să fie adaptată la orice dimensiuni ale ecranului și să includă conținut de valoare.

De multe ori proiectanții de site-uri web subliniază că programele pentru crearea site-urilor web se bazează pe „prescurtările” de cod. Da, acest lucru este adevărat. Însă, într-un mod miraculos, aceste pagini create în programe de genu WebWave și Webnode se încarcă destul de repede. Trebuie să mai adaug că în testele Google aceste pagini se obțin performanțe mai bune de cât mulți specialiști în SEO ar fi dorit.

Programele pentru crearea site-urilor web conțin setări SEO?

Acele programe pentru realizarea paginilor web care oferă setările SEO pentru fiecare utilizator demonstrează de la bun început că tratează optimizarea SEO într-un mod serios. La acest capitol există doi lideri de necontestat – Webflow (acesta este orientat către utilizatorii avansați și oferă setări SEO foarte avansate) și de WebWave. Ambele programe oferă toate setările și câmpurile necesare, pentru o optimizare SEO profundă. La fel este foarte simplu să conectezi Google Search Console la propria pagină. Restul este în mâinile autorului site-ului web.

Vezi platformele care îți oferă cele mai bune posibilități de a poziționa site-uri?

În toate acestea trebuie să nu uităm de încă de un detaliu – calitatea site-ului, actualitatea acestuia și conținutul. Și de traficul online de valoare. Dacă pe un site oarecare este amplasat doar gunoi sau text, care nu prezintă nici o valoare dar este scris pentru roboții Google, acest text nu va fi citi de nimeni. Timpul petrecut de utilizator pe site va fi mic, indicele Bounce Rate va fi înalt iar încrederea lui Google va fi mică. Și astfel se va termina SEO. Pe orice platformă, în orice CMS.

Noile reguli de poziționare

De acum ceva timp Google accentuează valoarea conținutului. Google a creat o chestie numită ”RankBrain” și pe scurt – chestia asta se ocupă de ajustarea conținutului la necesitățile utilizatorului. Regula este simplă – ce este mai bun este poziționat mai sus. Merge vorba de conținutul care a atras utilizatorii pe mai mult timp. Jos, jos de tot avem paginile de pe care utilizatorii au ieșit îndată ce au intrat. Cu cât mai mult timp utilizatorii petrec pe site cu atât mai bine. Acesta este o sugestie puternică pentru roboții Google că conținutul este valoros. Și de aceea acest site va fi prezentat mai des în rezultatele motoarelor de căutare. La aceasta adăugăm link-urile din sursele bune, relațiile în rețelele de socializare și multe altele.

Și acum apare întrebarea grea: Este oare posibil să faci un SEO (bun) în programele pentru crearea site-urilor web? Atâta timp cât toate câmpurile sunt îndeplinite bine, fișierele grafice ”slăbite” iar site-ul însuși este rapid și respoinsiv rămâne doar să nu strici totul cu conținut și link-uri aiurea.  Deci răspunsul la întrebare este – da, este posibil să poziționezi o pagină web realizată într-un program pentru crearea site-urilor web. La fel ca și oricare altă pagină.

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!