Întroducere
Mă chinuiam cu acest post de câteva săptămâni, mă tot gândeam dacă procedez corect. Însă am decis să-l public, deoarece consider că opinia generală despre WordPress și programele pentru creare site-uri de tip website builder este formată în baza abordării specialiștilor în domeniul IT și nu corespunde neapărat necesităților tuturor persoanelor care pur și simplu își doresc un site.
De multe ori atunci când discut cu persoanele care cunosc programare ajung cu ei la momentul când soluția pentru toate problemele pe care le enumăr sună astfel: „învață să programezi”. Ei bine, nu toți cunosc programare și nu toți doresc / au timpul să învețe programare, deși au nevoie de un site.
Adevărul este că WordPress-ul deși un brand renumit, nu este o panacee, nu este potrivit pentru toate proiectele. Inițial WordPressul a fost creat ca un program pentru administrarea conținutului, pentru creare blogurilor. Proiectarea site-urilor de prezentare, e-commerce și a portofoliilor nu reprezintă scopul inițial al acestei platforme, scopul conceptului acestei platforme.
Ce este un program pentru creare site-uri de tip website builder?
Este un program de tip SaaS (SoftWare as a Service – program ca serviciu), pentru creare site-uri, care nu necesită cunoștințe de programare. Crearea site-urilor are loc fără a edita codul sursă, după metoda drag-and-drop: prinderea și aruncarea elementelor pe subpagină.
Despre WordPress
WordPress reprezintă un program de tip open source, cu ajutorul căruia poţi crea site-uri. Programul a adunat în jurul său o comunitate enormă, cu foarte mulți fani loiali.
Care este de fapt principala diferența între WordPress și platformele pentru creare site-uri de tip website builder?
Pentru a compara aceste 2 tipuri de platforme voi descrie din start care este diferența fundamentală între un site creat în WordPress și un site creat cu un soft pentru creare site-uri de tip website builder.
Este foarte important să înțelegi această diferență fundamentală pentru că din ea vor rezulta diferențele la capitolele:
- Administrare
- Optimizare SEO
- Costuri
- Securitate
Aș dori să subliniez aici că diferența este una fundamentală și de fapt avem de a face cu diferite tipuri de site-uri.
Cum arată de fapt un site creat în WordPress?
WordPress-ul reprezintă doar un nucleu și nu poți crea un site fără coduri suplimentare. Un site creat cu ajutorul platformei WordPress este compus din câteva componente, mai exact: WordPress-Template-Plugin-Hosting. Toate aceste componente provin de la diferiți furnizori, iar compatibilitatea devine de multe ori o problemă, în special atunci când au loc update-urile platformei WordPress. Ca rezultat deservirea unui site creat în WordPress devine foarte costisitoare în materie de timp, cunoștințe sau banii pe care trebuie să plătești pentru un specialist IT, sau să investești timpul / efortul personal pentru administrarea site-ului.
Cum arată de fapt un site creat cu o platformă pentru creare site-uri de tip website builder?
Platforma, template-urile, hostingul și 90% din pluginurile necesare sunt furnizate de același furnizor. Excepții pot apărea în cazurile plugin-urilor mai specializate a căror cod / sistem este furnizat de terți. 90% din funcțiile pe care le folosești la crearea unui site într-o platformă de website builder sunt by-design, sunt prezente în cadrul platformei în stare inițială. Acest lucru mărește în mod considerabil stabilitatea site-ului.
Site-ul este foarte “ermetic”. Cu alte cuvinte, tu ca proprietar al site-ului, nu prea ai posibilități de a interveni la nivel de cod sursă sau servere. Și acest lucru simplifică considerabil administrarea site-ului.
Da, unele persoane vor supune că este o limitare. Dacă vei auzi așa ceva, să știi că în 99% din cazuri aceste persoane au cunoștințe de programe, știu cum se editează codul sursă și cunosc opțiunile de configurare a serverelor. Pentru aceste persoane, o platformă pentru creare site-uri de tip website builder nu oferă nivelul necesar de control. Însă adevărul este că acest tip de control (controlul la nivel fundamental) este foarte costisitor în materie de timp și competențe.
În final, dacă știi programare, îți place să lucrezi la codul sursă și dorești să te dezvolți în acest domeniu, te înțeleg. Însă, în cazul în care consideri că ai de făcut alte chestii, mult mai importante, să știi că totuși administrarea unui site creat în WordPress este costisitoare și merită să iei în considerare programele pentru creare site-uri web de tip website builder.

Crearea site-ului
Cum arată crearea site-urilor în cazul platformei WordPress și a programelor pentru creare site-uri de tip website builder.
Crearea site-ului cu WordPress
În cazul unui site creat în WordPress, site-urile se creează în felul următor:
- Găsești un furnizor de servicii de hosting potrivit și achiți din start un pachet de servicii de hosting.
- Instalezi WordPress-ul. Este foarte important ca să fie deja o opțiune pregătită în Control Panelul furnizorului de servicii de hosting.
- Alegi un template perfect. Sunt multe, poți alege chiar unul premium (cu plată). Va arăta perfect pe marketplace, însă trebuie să fii atent pentru că există câteva aspecte importante.
- Instalezi Template-ul
- Instalezi plugin-urile
- Adaugi conținutul
- Eventual editezi site-ul: atât cât te lasă șablonul, plugin-urile, competențele și răbdarea.
- Conectezi domeniul
Final!
Aspecte importante de subliniat:
- Din start este necesar să investești ceva bani pentru a-ți crea site-ul, înainte să beneficiezi de acesta: plătești pentru hosting, eventual pentru template, eventual pentru un specialist IT dacă dorești să faci ceva editări / setări / modificări mai fine.
- Dacă nu ai opțiunea de instalare a WP pregătită de furnizorul de servicii de hosting, va fi necesar să încarci WordPress-ul pe server prin FTP. Teoretic chestia asta durează 5 minute, însă de fapt doar dacă ai deja experiență. Eu personal m-am chinuit vreo 2 ore și tot nu dădeam de capăt, dacă nu eram ajutat de un prieten. Cunosc și persoane care din cauza acestei sarcini au renunțat la WordPress.
- Cu șabloanele trebuie să fii atent. Imaginile care sunt adăugate fac foarte multă impresie, însă tu vei încărca imaginile proprii – deci site-ul tău poate arăta într-un mod diferit.
- De asemenea îți recomand să testezi la maxim capacitatea template-ului de ajustare la dispozitivele mobile. Am avut un caz, când am cumpărat un șablon, care sa deformat total atunci când am încărcat imaginile proprii cu dimensiuni ceva mai diferite față de cele predefinite. Aveam noroc că beneficiam de suportul unui departament întreg de IT. Însă nu toate persoanele care cumpără template-uri WordPress au atât noroc cât am avut eu.
Crearea site-urilor cu programele de tip website builder
- Alegerea platformei potrivite – de fapt aceasta este cel mai important pas. Pentru că anume platforma te va ajuta să-ți creezi și să administrezi site-ul.
- Alege template-ul potrivit
- Modifică site-ul. O poți face fără cunoștințe de programare!!!
- Adaugă conținutul
- Alegi planul potrivit
- Conectezi domeniul și lansezi site-ul
Aspecte importante de subliniat:
- Nu ai nevoie de cunoștințe de programare pentru a crea un site cu ajutorul unui program pentru creare site-uri de tip website builder.
- În spre deosebire de WordPress, nu ai nevoie să plătești nimic dacă nu ai site-ul gata. În cele mai multe cazuri lucrezi atât cât dorești, cum dorești la site pentru o perioadă nedeterminată de timp (cu anumite excepții ca Squarespace, dar și ei oferă o perioadă de free de 14 zile).
- În starea inițială ai toate componentele într-un singur loc. Acest lucru oferă un anumit confort. Desigur există și opțiunea de exporta anumite componente ca domeniul, și de a beneficia de plugin-urile unor furnizori externi.
- Nu trebuie să te îngrijorezi de serviciul de hosting. Acesta este inclus în planurile premium și au un nivel de calitate destul de înaltă.
- Da, este foarte important să alegi platforma potrivită. Pentru a te ajuta am creat ranking-ul nostru. În general îți sugerez să te orientezi spre una din platformele mai performante.
- Alegerea template-urilor poate oferi un anumit avantaj la început, însă nu ai atât de multă limitare ca în cazul șabloanelor în WordPress. Deci, în caz de necesitate poți face modificări destul de profunde.
Editarea aspectului grafic
Editarea aspectului grafic cu WordPress
Editarea aspectului grafic al site-ului poate fi foarte complicată. De multe ori este necesară o ajustare aspectului vizual al site-ului. Când apare necesitatea acestor ajustări?
- De exemplu ai adăugat imaginile proprii cu dimensiuni ceva mai diferite sau ai un volum de text ceva mai mare. Ca rezultat dimensiunile elementelor s-a modificat și dorești să îmbunătățești spațierea elementelor și simetria aranjării acestora.
- Îți dorești un design unic pentru site-ul tău, care te va evidenția.
De multe ori, în aceste situații poți afla că template-ul pe care l-ai ales implică anumite constrângeri, și trebuie să alegi un alt template, cu toate implicațiile necesare: efectuarea repetată a setărilor, adăugare repetată a conținutului. Uneori poți ajunge la concluzia că cunoștințele tale de programare nu sunt suficiente și ai nevoie de ajutorul unei persoane cu cunoștințe mai profunde.
Editarea aspectului grafic cu programele pentru creare site-uri de tip website builder
În cazul unei program de acest tip, editezi site-ul în baza principiului WYSIWYS (What You See Is What You Get – primești ceea ce vezi). Din această cauză de multe, ori programele pentru creare site-uri gratuite sunt numite programe grafice.
După cum am mai menționat la începutul articolului, editarea site-ului are loc cu ajutorul mecanismului Drag-And-Drop. Modificările site-ului pot fi implementate foarte repede, ușor, la orice etapă de dezvoltare a site-ului.
Administrarea site-ului
Administrarea site-ului în WordPress
Administrarea site-ului este de fapt ceea ce face diferență între WordPress și platformele de tip website builder. Întreținerea tehnică a unui site creat în WordPress este grea, solicită mult timp și efort.
Plus la aceasta trebuie să lucrezi la actualizarea și adăugarea conținutului nou, la optimizarea SEO și alte aspecte.
Mitul WordPress numărul 1Vei găsi în Internet un mit precum că în ziua de astăzi WordPressul nu necesită cunoștințe de programare. Este doar un mit deoarece problemele de compatibilitate apărute în timpul update-urilor sunt un standard. Cu alte cuvinte, apariția problemelor care necesită cunoștințe de programare reprezintă o chestiune de timp. Întrebarea “Dacă?” trebuie de fapt înlocuită cu întrebarea “Când?”. |

Administrarea site-ului cu programele pentru creare site-uri de tip website builder
Platformele de website builder oferă avantajul de deservirii tehnice automate, deservite de sistemul platformei. Acest lucru simplifică considerabil administrarea site-ului, iar proprietarul trebuie să lucreze doar la conținut și SEO. Din această cauză, în cazul în care alegi un program pentru creare site-uri de tip website builder nu este necesar să ai cunoștințe de programare pentru a crea / administra un site.
Optimizare SEO
Optimizare SEO în WordPress
WordPress-ul este renumit pentru potențialul său mare în domeniul optimizării SEO. În primul rând pentru că oferă un acces liber la partea tehnică a site-ului cu ajutorul căreia poți obține îmbunătățiri rapide. Ceea ce nu se spune este faptul că pentru a lucra la partea tehnică sunt necesare cunoștințe tehnice.
De exemplu trebuie să cunoști ce să faci pentru ca multitudinea de plugin-uri să nu-ți încetinească site-ul – un factor din ce în ce mai important în cadrul algoritmului Google.
De asemenea, de multe ori se întâmplă ca platforma WordPress să genereze în mod automat multe subpagini (ca subpaginile cu tag-uri) și link-uri cu valoare redusă pentru Google. Aceste subpagini și link-uri îngreunează mult aprecierea site-ului de către algoritmul Google. Din această cauză optimizarea SEO a unui site creat în WordPress necesită destul de multă muncă.
Optimizare SEO cu programele pentru creare site-uri de tip website builder
Platformele de website builder, după cum am menționat mai sus, sunt mult mai simple la aspectul optimizare SEO tehnică. Platforme de top au investit un efort considerabil în domeniul optimizării SEO pentru că utilizatorii au deja conștientizează de mult timp importanța optimizării SEO.
Pentru a afla mai multe despre optimizarea SEO a site-urilor create cu o platformă de tip website builder, vezi acest articol.
Costuri
Optimizare SEO în WordPress
În cazul platformei de WordPress costurile implică următoarele componente:
Domeniu
Aproximativ 20 EUR / an pentru un domeniu .ro. Prețul acestuia depinde mult extensie și de furnizorul de domenii de la care cumperi domeniul dat.
Hosting
Aproximativ 6 EUR /an. Desigur mult depinde de parametri: lățime de bandă spațiu de stocare etc. Un lucru este important: nu alege cea mai ieftină opțiune de pe piață, nu va fi bine.
Plugin-uri*
Este un cost opțional, pentru că nu ești obligat să recurgi la plugin-urile cu plată. Mult depinde de funcționalitățile pe care dorești să le implementezi pe site.
Șabloane (Template-uri)*
Ca și în cazul plugin-urilor, este un cost opțional, pentru că poți beneficia și de șabloane gratuite.
Certificat SSL*
De multe ori certificatul SSL este oferit gratuit de către furnizorii serviciilor de hosting ca un cadou / supliment pentru opțiunea de hosting achiziționată. Însă uneori este necesară achitarea separată a certificatului SSL.

Costuri de administrare tehnică
Este vorba de costurile pentru lucrările de administrare care țin de rezolvarea problemelor temporare legate de Securitate, Stabilizare și Viteză de încărcare.
Aș dori să deschid aici câteva paranteze:
- Ai observat cuvântul „temporare”. Am introdus acest cuvânt pentru aceste costuri nu vor apărea în fiecare lună și nu în fiecare an. Însă vor apărea cu siguranță în cazul platformei WordPress din cauza modului în care funcționează site-urile create cu ea.
- Costul acestor lucrări de cele mai multe ori se ridică la sute de EUR. Prețul rezultă din competențele înalte de care are nevoie un specialist pentru a rezolva problemele date.
- Da, poți încerca să rezolvi problema de sine stătător. Poți căuta pe forumuri răspunsuri dar trebuie să ții cont de faptul că vei găsi răspunsuri foarte diferite, pentru că nu toți cei ce scriu acolo răspunsuri știu ce scriu. Să fim sinceri, arăți foarte mișto când scrii lucruri „deștepte” din domeniul programării.
- Calitatea lucrărilor este importantă. Ca să înțelegi despre ce vorbesc voi face o comparație cu serviciile auto: site-ul este ca un automobil. Mergi la un service auto unde lucrează persoane competente și primești un preț adecvat, dar poți recurge și la un service auto mai ieftin unde nu poți fi sigur de rezultatele lucrărilor. Dar se poate întâmpla că vei alege un service cu prețuri mai măricele (pentru siguranță) însă peste câteva luni vei înțelege că suma pe care ai achitat-o nu a fost meritată. Ceea ce am descris nu e mare descoperire, dar puțin se vorbește despre chestia asta.
- Lipsa lucrărilor generează și ea costuri. De exemplu, dacă site-ul tău are reticențe la capitolul viteză de încărcare, chestia aceasta va avea impact asupra utilizatorilor și respectiv asupra eficienței cu care site-ul contribuie realizarea scopului stabilit de tine. E și aceasta un cost.
Optimizare SEO cu platformă de tip website builder
În cazul unui program pentru creare site-uri de tip website builder costurile implică următoarele componente:
Domeniu
Ca și în cazul unui site creat în WordPress, domeniul costă aproximativ 20 EUR.
Merită însă să subliniez, că unele platforme oferă un domeniu gratuit pentru primul an – o promoție de care merită să beneficiezi.
Planuri Premium
Acesta este un cost care include mai multe componente și mai exact:
- Serviciul de hosting
- Certificate SSL
- Funcții avansate în special dacă este vorba de un plan premium mai scump (de exemplu: funcții de magazin online)
- Alte beneficii
Costuri care NU sunt suportate în cadrul unui site creat cu ajutorul unei platforme de timp website builder:
Nu plătești pentru administrarea tehnică a site-ului
Atunci când site-ul este creat cu ajutorul unei platforme de tip website builder, acesta funcționează în cadrul unui sistem intern destul de ermetic. Acest lucru rezolvă din start problema securizării.
De asemenea, întrucât 99% din componentele site-ului sunt oferite de același furnizor, iar site-urile respective au performanțe bune în ceea ce ține de Stabilitate și Viteză de încărcare.
Lipsa costurilor de administrare tehnică a site-ului reprezintă un avantaj important cu impact financiar direct.
Nu plătești pentru certificatul SSL
Certificatul SSL este oferit în cadrul planului premium, deci nu trebuie achitat separat. Platformele pentru creare site-uri de tip website builder oferă această opțiune, deoarece certificatele SSL au devenit un standard în ziua de astăzi – fără ele site-urile sunt blocate de browser și sunt dezavantajate în cadrul rezultatelor căutărilor Google.
Securitatea
WordPress
În cazul WordPress-ului securizarea site-ului necesită o asistență permanentă în scopul monitorizării și îmbunătățirii protecției site-ului. Platforma WordPress este open-source și este baza pentru 60% , dar nu implică și standarde care ar reglementa calitatea componentelor create în ecosistem. Din această cauză este ținta unui număr mare de hackeri. Punctul slab identificat de hackeri este foarte ușor scalabil. Valurile de spargere a site-urilor create cu WordPress au loc destul de frecvent.
Platforme de websitebuilder
Codul sursă a platformelor de website builder este unul mult mai ermetic, iar site-urile create se păstrează tot pe serverele platformei. Numărul de site-uri create cu platformele de acest tip deocamdată corespund încă unei nișe.
Toate acestea fac ca spargerea site-urilor create cu platformele de website builder să fie grea și neatractivă – lucru demonstrat în practică.

Concluzie
În final aș dori să concluzionez următoarele: Nu spun că WordPressul este de nimic și trebuie aruncat la gunoi. Nu am intenția de a hate-ui WP-ul. Este un program bun, care își are locul său.
Ceea ce doresc să subliniez cu ajutorul acestui articol, este faptul că WordPress-ul implică o serie de costuri destul de înalte, în special dacă facem o comparație cu programele de creare site-uri de tip website builder. Aceste costuri nu sunt firești, nu prea se vorbește de ele, nu apar din start, însă ele există.
Dacă ai bugetul corespunzător, dacă ai un proiect care justifică aceste costuri, e OK, te înțeleg. Însă dacă acesta nu este cazul tău, dacă aspectul financiar și celelalte resurse sunt important pentru tine, atunci îți sugerez să vezi ranking-ul acesta. Cu siguranță vei găsi ceva potrivit pentru tine.