Certificat SSL – de ce este important atunci când alegem un program pentru creare site web?

(Last Updated On: August 27, 2021)

Certificatul SSL nu este un fleac. În ziua de azi o pagină web are nevoie de el – fără dubii. Chestia asta nu ține atât de GDPR și nici despre protejarea datelor personale, adreselor de e-mail, … Este vorba în primul rând despre User Experience (eng. Experiența Utilizatorului). Și chestia asta este mega importantă.

Securitatea și poziționarea

Voi începe de le a început ;)

În ultima perioada ahrefs a publicat un tutorial despre factorii care influențează asupra poziției unei pagini web în rezultatele căutărilor. Și pe primul loc a fost menținut factorii cei mai importanți, deci … UX. Și ce face un UX bun pentru site-ul Tău? O structură bună, o aranjare bună a elementelor, interfața și așa mai departe. La sigur acest UX poate fi deteriorat de mesajul ”această pagină web nu este securizată”, care va apărea când utilizatorul va accesa site-ul.

Și dacă utilizatorul vede așa un mesaj. Apoi începe să aprecieze sau deodată închide fereastra browserului. Bonuce rate crește, conversiunea scade, poziția site-ului cade în jos, iar utilizatorii trec la concurenți.

Și totul din cauza unui așa detaliu mic ca certificatul SSL, mai exact – lipsa acestuia.

De unde acel certificat SSL?

Ceva timp în urmă Google a început implementarea „HTTPS everywhere” pas cu pas, deci noua versiune Chrome strigă, atunci când pagina web este conectată cu ajutorul unei conexiuni nesigure. Deci un HTTP obișnuit nu este suficient. Ai nevoie de un HTTPS unde S răspunde de secure, deci securitate.

Pentru că acest tip de conexiune este criptat, iar transferul de date între calculator și pagina web – nu poate fi interceptat. Iar aceasta deja este ceva important. Deci certificatul SSL răspunde de această literă magică ”S” la capătul protocolului. (Nu voi deschide detaliile că de fapt nu ține atât de acest certificat SSL, că mai exact aceasta ține de protocolul Transport Layer Security, vei citi pe Wikipedia, dar aceasta mai târziu acum citește mai departe :)

Deci întru-cât cunoști deja de ce acest certificat este atât de important în ziua de azi, a venit timpul să răspunzi la întrebarea dacă poți să-l conectezi acest certificat la o pagina web pe WordPress sau într-un alt CMS care este dependent de un anumit serviciu oferit de furnizor?

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!

Cât mă costă?

Deseori acest gen de serviciu implică costuri suplimentare. Și destul de mari. Prețurile unui certificat SSL (în planul cu hosting) oscilează de la câțiva RON-i la câțiva sute de RON-i. Deci ai costul domeniului, găzduirii și a certificatului. Devine deci o sumă destul de frumușică.

Desigur poți căuta furnizori care permit conectarea certificatului gratuit (Let’s Encrypt sau ceva de genul). Aceste gen de certificate au limitările sale (trebuie reînnoite până la câteva luni), însă fac treabă – funcționează și sunt recunoscute de majoritatea browserelor. Însă pentru a conecta un certificat de acest gen trebuie să achiți mai mult pentru găzduire. Deci sau un hosting ieftin și un certificat scump (pentru că altul nu vei conecta) sau un hosting mai scump și un certificat gratuit. Trebuie să decizi singur.

Programul pentru creare pagină web și securitatea

Programele pentru creare pagină web abordează acest capitol într-un mod amplu și au început printre primii să introducă certificatele SSL ca parte a planurilor sale. Aceasta este foarte important în era securității rețelei și mă bucur că primesc un certificat SSL gratuit la activarea planurilor premium, de cele mai multe ori de o calitate foarte bună.

Nu voi enumera programele care dețin acest certificat în oferta sa, dar în general este mai mult o normă de cât o excepție. Desigur apar anumite întrebări: cât costă planurile, care includ acest certificat, ce fel de constrângeri au aceste planuri și așa mai departe, dar aceasta este o altă decizie. Important este că în programele pentru creare pagină web, primești un certificat SSL gratuit :)

Care sunt cele mai bune platforme pentru creare site?

Vezi rankingul nostru!